Menu

Terugblik op seizoen 2001-2002: september

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes. Dit keer september, waarin het trainingskamp als voorbereiding op Ajax-Limassol wordt opgebroken. Dit in verband met het cancellen van de woensdag- en donderdagwedstrijden door de UEFA na de aanslag in New York.

11 september

Het belangrijkste en meest ingrijpende nieuws in september is natuurlijk de aanslag die op 11 september in New York wordt gepleegd. Door de schokkende gebeurtenis schrapt de UEFA de wedstrijden voor woensdag en donderdag. Dus ook Ajax-Apollon Limassol in het kader van de eerste ronde van de UEFA Cup gaat niet door.

Ajax zit die bewuste dinsdag in het trainingskamp in Hoenderloo, maar breekt dat woensdag op. Vrijdag, als er in heel Europa drie minuten stilte wordt gehouden, vormen de selecties van Ajax 1 en 2 op het trainingsveld een kring om de landgenoten van Ajacied John O'Brien te herdenken.

De Europese wedstrijd is een week verschoven. Ajax wint thuis met 2-0 van de Cyprioten, geen score die de harten sneller laat kloppen. De uitwedstrijd wordt wel op de 27e gespeeld en die wint Ajax met 0-3.

Verhuurmaand

Op het spelersfront gebeurt het een en ander. Omdat keeper Bogdan Lobont de directe concurrentie met Grim verliest, wil hij verhuurd worden. De Roemeen keert voor de rest van het seizoen terug naar zijn geboorteland om bij Dinamo Boekarest zijn wedstrijden te keepen. Bij Ajax ontstaat daardoor een keepersprobleem in Amsterdam en de club haalt Joey Didulica terug van GBA.

Ook Jan van Halst lijkt verhuurd dan wel verkocht te worden als hij stage loopt bij Sheffield United. Toch kaatst een transfer af en Van Halst speelt op 29 september weer een hele wedstrijd in Ajax 2. Christopher Kanu vertrekt wel. De Nigeriaan gaat Witschge achterna en strijkt bij Alaves neer.

1000e overwinning

In de competitie bereikt Ajax in september een nieuwe mijlpijl. De winst op Sparta (3-0) betekent de duizendste zege sinds de invoering van de Eredivisie. Belangrijker is dat Ajax de kop weer overneemt op de ranglijst. In de rust van het duel tegen Sparta worden de spelers, die bijdroegen aan de allereerste overwinning, geëerd.

Aan het einde van de maand, in de uitwedstrijd op Cyprus, loopt Mido een ernstige hoofdblessure op. De Egyptische aanvaller blijkt last te hebben van een flinke hersenschudding en voorzichtigheid wordt in acht genomen.

Op de laatste dag van de maand keept Fred Grim zijn 350e wedstrijd in het betaalde voetbal.

In deze maand wint Ajax al zijn wedstrijden en krijgt ook maar een doelpunt tegen.