Menu

Terugblik seizoen 2001-2002: december

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes. Dit keer december. Ajax contracteert Ronald Koeman als nieuwe trainer en sluit af als herfstkampioen.

Het eerste grote nieuws in december is het aanstellen van een nieuw trainersduo. Ronald Koeman gaat de kar trekken bij Ajax. Hij wordt losgeweekt bij Vitesse en zit al op 4 december tegen Fortuna Sittard op de bank. Ruud Krol wordt zijn rechterhand en ook hij neemt tegen de Limburgers voor het eerst als trainer van Ajax plaats langs het veld. Ajax wint met 4-0.

Mido zit op de tribune, want hij is voor drie duels geschorst na een roekeloze actie in de wedstrijd tegen FC Twente. Hij ging kort voor rust met rood van het veld.

In de Arena staat een dubbele bekerwedstrijd op het programma. Ajax 2 is opvallend ver gekomen, treft FC Twente en wint van de ploeg van oud-Ajacied Johnny van 't Schip. Ook Ajax I stapt aan de hand van Wamberto de kwartfinale binnen. De Braziliaan scoort in de verlenging tegen RBC de bevrijdende vierde (!) treffer.

Halverwege de feestmaand december wordt het contract van Joey Didulica met een jaar verlengd. De doelman staat nu tot 2003 onder contract bij Ajax. Hij kan direct aan de bak, want Fred Grim loopt een knieblessure op die hem zeker de rest van de maand aan de kant houdt.

Omdat Ajax wint van Vitesse - interessant duel voor Koeman - herovert de Amsterdamse ploeg de eerste plaats in de KPN Eredivisie.

Daags na die wedstrijd maakt Ronald Koeman bekend dat Jan van Halst na de winterstop terugkeert in de selectie. Voor de Tukker een schitterende beloning voor zijn nimmer aflatend enthousiasme.

In die laatste wedstrijd van het jaar gaat Ajax hard onderuit in Utrecht. Tegen de plaatselijke FC wordt een 3-1 geleden. Ondanks dat resultaat sluit Ajax de eerste seizoenhelft af als herfstkampioen. De concurrentie heeft namelijk minder wedstrijden gespeeld waardoor ze ook minder punten hebben.

Ajax moet vanaf eind december tot halverwege februari diverse spelers missen vanwege hun aanwezigheid bij de Africa Cup, zeg maar het EK van Afrika: Mido en Trabelsi zijn de belangrijkste afwezigen.