Menu

Terugblik seizoen 2001-2002: februari

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes. Deze keer februari. De maand waarin trainer Ronald Koeman vindt dat het voetballend beter moet.

Begin februari krijgen de spelers van Ajax een Masterclass. Niet op voetbalgebied, maar in de schilderkunst. ABN AMRO organiseert de bijeenkomst in het Van Gogh museum en de spelers moeten de zonnebloemen van de oude meester als inspiratiebron nemen. De opbrengst komt ten goede aan de Johan Cruijff Welfare Foundation.

Niet Ajax 1 schrijft deze maand geschiedenis, maar Ajax 2. Voor het eerst sinds de invoering van het betaald voetbal bereikt een reserve-elftal de halve finale van het bekertoernooi. De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink doet dat ten koste van Stormvogels/Telstar. Ajax 1 wint van Groningen, maar Rafael van der Vaart koppelt de Ajax-teams niet aan elkaar voor de halve finale.

Halverwege de maand, tijdens de gewonnen wedstrijd tegen RKC, loopt Rafael van der Vaart een ernstige knieblessure op. Hij zal minimaal een maand zijn uitgeschakeld, is de prognose.

Drie dagen na Van der Vaart volgt Johnny Heitinga met een ernstige blessure. De jonge verdediger moet in ieder geval zes weken missen, vanwege een scheurtje in zijn meniscus.

Positief nieuws komt er van Daniel Cruz, die zijn rentree maakt na zes maanden blessureleed. Nauwelijks twee weken later raakt hij echter helaas weer geblesseerd.

Fred Grim krijgt het slechte nieuws te horen dat hem aan het einde van het seizoen geen nieuw contract wordt aangeboden. John Nieuwenburg en Aron Winter hoeven volgend seizoen niet op een plaats in de A-selectie te rekenen.

Hoewel de competitiewedstrijden moeizaam verlopen, wint Ajax wel van Willem II en NAC maar struikelen de Amsterdammers over AZ en Fortuna Sittard. Het voetbal moet beter laat Koeman dan ook weten. Dat lukt deze maand nog niet erg.