Menu

Terugblik seizoen 2001-2002: januari

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes. Dit keer januari. In de eerste maand van het kalenderjaar overwintert Ajax aan de Portugese Algarve, waar Chivu tot aanvoerder wordt gemaakt.

Ronald Koeman begint het nieuwe jaar met het versterken van zijn eigen technische staf. Met Co Adriaanse zijn namelijk ook Peter Boeve en Leo van Veen van het veld verdwenen. Als nieuwe man trekt Koeman oude bekende Tonny Bruins Slot aan, die zich met individuele trainingen gaat bezig houden.

Ook nieuw op het linkertrainingsveld is Jan van Halst, de middenvelder moet meer pit in de selectie brengen. ,,Ik ga dan ook mijn stinkende best doen. Ik barst nog van de ambitie", liet Van Halst na de eerste training van het jaar weten.

Ajax bereidt zich in Portugal voor op de tweede helft van het seizoen. Voor Ronald Koeman breekt daarmee voor het eerst sinds zijn aanstelling begin december een periode aan waarin hij zijn pupillen beter kan leren kennen.

Steven Pienaar reist mee naar Zuid-Europa. De Zuid-Afrikaan maakte twee dagen eerder zijn debuut voor Ajax I in de benefietwedstrijd tegen FC Volendam. Eigenlijk zou Daniel Cruz mee gaan, maar hij ondervindt nog te veel hinder van een blessure.

In Portugal worden twee oefenwedstrijden afgewerkt. Tegen Sporting Farense begint Maarten Stekelenburg op doel en Jan van Halst op het middenveld. Ajax wint met 2-0 en Pienaar scoort zijn eerste doelpunt voor Ajax I.

Een tegenvaller in Portugal is het uitvallen van Stekelenburg tijdens een training. De jonge doelman loopt een flinke blessure op en moet vanaf dat moment teleurgesteld toe kijken. Daarom vliegt Serge van den Ban, uitgeleend aan Haarlem, in om zijn plaats over te nemen. Eerder ging Piqué de omgekeerde weg. Hij meldt zich vanaf nu bij Haarlem.

Ook het tweede oefenduel eindigt in 2-0 in het voordeel van de Amsterdammers. Wamberto en Knopper zijn de doelputenmakers en Johnny Heitinga (geblesseerd geraakt aan de knie) en Maarten Stekelenburg zijn de verslaggevers voor de website.

Ronald Koeman is tevreden over de progressie bij zijn groep. ,,Je ziet dat het allemaal wat losser wordt bij de spelers. Een aantal heeft een tijd met een zekere balast gevoetbald."

De eerste wedstrijd na de winterstop wint Ajax met 0-1 bij FC Den Bosch. Dat is wel zo prettig, want PSV had de avond ervoor simpel van NAC gewonnen. Nu staat Ajax dankzij het feit dat er twee wedstrijden meer zijn gespeeld, weer boven PSV.

De aan Alaves uitgeleende Christopher Kanu is terug in Amsterdam. Ajax laat hem weten dat hij een andere club mag zoeken. Zijn contract loopt tot 30 juni 2002.