Menu

Terugblik seizoen 2001-2002: november

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes. Dit keer november. Het zou de meest turbulente maand van het seizoen worden.

November begint uitermate teleurstellend. Al op de eerste dag ligt Ajax uit het Europese bekertoernooi. FC Kopenhagen is verantwoordelijk voor de eliminatie. De Denen winnen in Amsterdam de tweede wedstrijd in de tweede ronde van de UEFA Cup door een doelpunt van Niclas Jensen.

De Ajacieden begrijpen er niets van. ,,Iedereen was overtuigd dat we zouden winnen", onderstreept Tim de Cler het onbegrip. Trainer Co Adriaanse trekt het boetekleed aan. ,,Misschien had ik moeten starten zoals we na rust gingen spelen", analyseert de oefenmeester zichzelf.

In de rust van de wedstrijd wordt afscheid genomen van Shota Arveladze die eerder in het seizoen verhuisde naar Glasgow Rangers.

Drie dagen na de Europese teleurstelling laat Ajax ook in de competitie een steekje vallen. Bij De Graafschap komt de geknakte ploeg niet verder dan 1-1. Thuis tegen PSV wordt de stemming er niet beter op als met 1-3 wordt verloren.

Het begint er alle schijn van te krijgen dat trainer Adriaanse aan een kansloze missie bezig is. Velen denken dat de wedstrijd op 28 november tegen FC Twente weleens de laatste van de Amsterdammer kan zijn.

En inderdaad. Hoewel Ajax ternauwernood met 3-2 wint, valt de donderdag na het duel het doek voor de trainer. De opmerkingen van de trainer 'als de ploeg heeft bewezen dat de sfeer goed is', kunnen hem niet redden. Ajax ontslaat Adriaanse.

Technisch directeur Leo Beenhakker: ,,We hebben samen afgesproken om niet op de kwaliteiten van Co Adriaanse in te gaan. Maar je zult begrijpen dat het gaat om de resultaten. Dit besluit is vanochtend gevallen, maar de aanleiding is in fases gegaan. Eerdere momenten, zoals de uitschakeling tegen Celtic en in de UEFA CUP, hebben aanleiding gegeven, maar na een goede reeks besluit je dat niet te doen."