Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: augustus

Augustus is traditioneel de maand waarin het nieuwe team er moet staan. De laatste oefenduels zijn tegen Europese topclubs in het Tournament en er wordt voor de Johan Cruijff Schaal gestreden. Bovendien start de competitie in die maand en een goede eerste indruk achterlaten is natuurlijk belangrijk.

Augustus is behalve een periode van groei ook de maand van persoonlijk leed. Richard Knopper wordt verhuurd en gaat naar Aris in Griekenland, Nando Rafael krijgt geen werkvergunning in Nederland en moet worden verkocht aan Hertha BSC en de schoudersblessure van Bogdan Lobont blijkt zeer ernstig. De doelman, die eindelijk eerste keeper zou worden, moet opnieuw geopereerd en zal pas bij de winterstop weer inzetbaar zijn. Daardoor wil Ajax een nieuwe keeper aantrekken en huurt Henk Timmer voor een jaar.

Tegen de Europese toppers in het Amsterdam Tournament gaat het zeer voortvarend. Ajax klopt Manchester United zeer verdiend met 2-1door goals van Sikora en Ibrahimovic. Twee dagen later wordt na een spectaculair duel Barcelona verslagen. Een prachtige vrije trap van Richard Witschge betekent 4-3 en winst van het toernooi.

Koeman is er echter nog niet helemaal uit hoe hij Ajax wil laten spelen. De experimenten met het oog op de naderende Champions League zijn duidelijk aanwezig. Zo laat de trainer Ajax tegen de Engelsen een half uur zonder vleugels spelen, want Sikora en Van der Meyde ruimen het veld voor Pienaar en Mido. Maar twee dagen later tegen Barcelona staan zij er weer. Ook heeft Koeman nog zo zijn twijfels over wie de eerste spits moet zijn. Tegen Manchester start Ibrahimovic, tegen Barcelona Mido.

De officiële start van het seizoen 2002-2003, de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, komt Ajax goed door. Met 3-1 wordt PSV geklopt en die overwinning geeft vertrouwen voor het seizoen, zei Koeman na afloop van het duel.

Dat blijkt een week later als FC Utrecht de eerste tegenstander van de voetbaljaargang is in de Arena. Met Mido als spits, Stekelenburg als doelman na blessures voor Lobont en Didulica, Bergdølmo naast Chivu en Van der Meyde en Sikora als vleugelspelers lijkt Ajax er te staan. Ajax wint met 3-1 en ook een week later worden de drie punten gepakt als de Amsterdammers naar Arnhem gaan voor de ontmoeting met Vitesse.

Het venijn zit 'm in augustus in de staart van de maand. Er wordt namelijk geloot voor de Champions League. Ajax komt in de poule met Rosenborg, Internazionale en Olympique Lyon. ,,Dit is te doen", roept Rafael van der Vaart dapper. Ronald Koeman zegt het iets genuanceerder. ,,Dit is een zware kluif met mogelijkheden", verwoordt de trainer. Voor Aron Winter en André Bergdølmo is het een weerzien met hun oude clubs, Inter en Rosenborg.

Op dezelfde dag als de loting maakt Ajax de terugkeer bekend van Jari Litmanen. Ajax is uitermate verheugd over de terugkeer van de Fin. Algemeen directeur Arie van Eijden. ,,De deur bij Ajax staat altijd open voor Ajacieden. En als je Jari in zijn hart kijkt, dan kijk je volgens mij een echte Ajacied in zijn hart."

Op de laatste dagen van de maand verhuurt Ajax Cedric van der Gun voor de rest van het seizoen aan Willem II en wordt Tim de Cler verkocht aan AZ.