Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: februari

In de maand februari worden liefst acht wedstrijden gespeeld, waarvan vier in de competitie. Jong Ajax wordt door Excelsior uitgeschakeld in de Amstel Cup, Ajax I gaat middels een nipte overwinning op Roda JC een ronde door. Tegen Arsenal wordt tweemaal gelijkgespeeld in de Champions League, Ajax blijft dus verrassen in Europa. Wamberto breekt zijn middenvoetsbeentje en kan de rest van het seizoen niet meer in actie komen. Een talent uit de Ajax-jeugd zet zijn handtekening onder een verbintenis voor twee jaar met Ajax. Mido wordt uit de selectie gezet, nu definitief.

Ajax begint februari goed, met een 6-0 overwinning op Willem II. De Amsterdammers beginnen met Lobont en Sneijder vanaf het startsignaal. Voor beiden is het de eerste wedstrijd in het rood-wit dat ze vanaf het beginsignaal speelden. In het geval van Lobont is dat opmerkelijk, want de Roemeen stond toen al voor het derde jaar onder contract. Willem II speelt slecht en dus heeft Ajax geen moeite met de Tilburgers.

Een dag later volgt een ontmoeting tussen een afvaardiging van de supporters en een van de spelersgroep. Doel van de ontmoeting was meer wederzijds begrip kweken, en volgens de aanwezigen is de opzet geslaagd. De Ajacieden mogen wat dankbaarder naar het publiek zijn, en de supporters dienen hun spelers meer te steunen tijdens moeilijke momenten, zo komen biede groepen overeen.

Nog een dag later breekt Wamberto zijn middenvoetsbeentje op de training. Naar verwachting is de Braziliaan tweeëneenhalve maand uit de roulatie, maar, zo blijkt later, tegen het einde van de competitie is hij nog steeds niet fit.

In de eerste week van februari tekent een nieuw talent een contract. Daniel de Ridder, die wisselend het seizoen bij de A1 en Jong Ajax speelt, wordt voor twee jaar vastegelegd, met een optie voor nog eens twee jaar. De Ridder volgde de jeugdopleiding op de Toekomst. De contracten van Rafael van der Vaart en Steven Pienaar worden in februari opengebroken en verlengd.

In de Amstel Cup worden de mannen van Van 't Schip uit het toernooi geknikkerd door Excelsior. De Rotterdammers waren fysiek veel sterker dan de selectie van Van 't Schip, dat voor deze wedstrijd geen beroep kan doen op de selectie van Koeman, omdat deze op dezelfde avond in hetzelfde toernooi speelt tegen Roda. Met een team dat voor een groot gedeelte bestaat uit A-junioren leveren de Ajacieden wel strijd, maar moeten met 4-2 het onderspit delven. Zlatan schiet Koeman en de zijnen wel een ronde verder.

Hoe makkelijk de eerste competitiewedstrijd in februari is, hoe meer moeite heeft Ajax met de overige duels. Op de dag van de vijfenzeventigste verjaardag van Rinus Michels wordt in de Arena de Klassieker gespeeld. Weer is het Zlatan die scoort voor Ajax. Een ander Nederlands talent, Robin van Persie, maakt evenwel vlak voor rust de omstreden gelijkmaker. Van Persie zou eerst Chivu hebben weggeduwd, alvorens hij de bal achter Lobont werkte. Ajax krijgt in de tweede helft de betere kansen, maar komt desondanks niet als winnaar van het veld. Een week later wordt in de thuiswedstrijd tegen Groningen in een niet al te beste wedstrijd gewonnen. De Ajacieden wijten hun slechte spel aan de interlands, die velen van hen de week ervoor speelden. De laatste competitiewedstrijd van februari eindigt in een nederlaag tegen FC Utrecht. Volgens sommigen laten de Amsterdammers daar het kampioenschap liggen. Andy van der Meyde krijgt het aan de stok met Zwaanswijk, waarna beide heren naar de kleedkamer kunnen vertrekken. De Ajacied moet door het incident vier wedstrijden vanaf de kant toezien.

Successen worden geboekt in de Champions League. Op Highbury Park kijkt Ajax na vier minuten al tegen een achterstand aan. Het is Nigel de Jong die met een fantastisch doelpunt zijn Europese debuut opsiert, zodat Ajax met een punt weer huiswaarts keert. Het is tevens het eerste doelpunt van de Jong voor Ajax 1. Een andere grote winnaar van de avond is Steven Pienaar, die van zijn directe tegenstander Vierra veel complimenten krijgt over zijn vertoonde spel. De return in Amsterdam is al even bemoedigend. Dat een 0-0-wedstrijd toch spectaculair kan zijn laat zowel Ajax als Arsenal zien, hoewel onder andere Mido vindt dat Ajax gewoon beter was en de drie punten had verdiend. Dankzij de twee punten tegen de Engelse reus, blijft Ajax aan de leiding in poule B van de tweede ronde van de Champions League. Wie had dat gedacht.

Mido, die in september ook al een hoop stof deed opwaaien, laat weer van zich horen. Het conflict dat de speler toen al had met de trainer is blijkbaar nog steeds niet opgelost. Koeman en Mido komen er in februari nog steeds niet uit, wat resulteerdt in een definitieve verwijdering uit de selectie door Koeman.

Positief nieuws is er ook: John O'Brien maakt na een lange periode van blessureleed zijn rentree in Jong Ajax. De Amerikaan speelt een uur met de beloften van Ajax, maar verliest wel met dat team van PSV. In februari worden ook de jaarlijkse Talentendagen gehouden op de Toekomst.