Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: januari

Een nieuw jaar betekent dit seizoen ook nieuwe gezichten. Wesley Sneijder en Stefano Seedorf worden door Ronald Koeman bij de A-selectie gehaald. Zij vergezellen de vaste kern naar Portugal en Egypte waar oefenwedstrijden op het programma staan.

Ronald Koeman haalt Wesley Sneijder en Stefano Seedorf bij de selectie. Enkele dagen nadat de trainingen na het kerstreces zijn hervat neemt Ajax afscheid van Jan van Halst. De onverzettelijke middenvelder vertrekt naar Vitesse.

Mido meldt zich een dag na de overige Ajacieden voor de training. De Egyptenaar moest nog formaliteiten regelen in zijn vaderland.

Hoewel het op het moment van vertrek naar Portugal voor het trainingskamp al bekend is dat Rafael van der Vaart langer is uitgeschakeld dan in december gedacht, gaat hij toch mee naar de Algarve. Ook twee stagiaires vergezellen de groep. De Roemeense internationals Petre en Munteanu moeten indruk maken om een contract af te dwingen. Dat lukt ze niet onmiddellijk en zij keren dan ook terug naar hun clubs.

Het trainingskamp begint op Schiphol, waar blijkt dat AZ de ploeg in het vliegtuig vergezelt. Het is een weerzien met Co Adriaanse, Tim de Cler, Ole Tobiasen en voor Henk Timmer met al zijn Alkmaarse ploeggenoten.

De vlucht gaat via Sevilla, waar AZ uitstapt, naar Faro. 's Avonds speelt Ajax al de eerste oefenwedstrijd. Het Duitse Wolfsburg is de tegenstander en wordt twee minuten voor tijd met 1-0 door een kopbal (!) van Wamberto geklopt. Machlas heeft weer eens speelminuten gekregen, omdat Zlatan rust werd gegund. Net zoals overigens Galasek, Chivu, Witschge en Mendes da Silva vanaf de tribune toekeken. Jari Litmanen traint tijdens het kamp los van de groep en werkt zich in het plaatselijke krachtcentrum dagelijks in het zweet.

Voor Bogdan Lobont is het zijn eerste wedstrijd na de blessure en de Roemeen houdt keurig het doel schoon.

Na de winst op Wolfsburg volgt twee dagen later een zege op het eveneens jonge Aberdeen. Ook nu is het verschil minimaal en wordt het gemaakt door Ibrahimovic die twee keer weet te scoren.

De nadruk ligt in de voorbereiding op de wedstrijd tegen Benfica in Lissabon. Dan moet het team er staan zoals Koeman dat voor ogen heeft als Willem II de eerste competitie-tegenstander is. Voordat Ajax naar Lissabon vertrekt breidt het keepersleed zich uit. Nadat Stekelenburg door een blessure al niet mee kon naar Portugal, stapt Timmer in een kuiltje en moet het trainingskamp verlaten. Litmanen gaat met hem mee terwijl de rest naar Lissabon vertrekt.

Voor Benfica telt de wedstrijd niet zo zwaar. De trainer laat vooral reserves spelen, waar Ajax in zijn sterkst mogelijke opstelling speelt, want O´Brien – voor Koeman de nummer één op linksback – Galásek, Van der Vaart en Litmanen waren niet fit. Daarom op die drie posities vervangers Van Damme, De Jong en Pienaar.

Het duel eindigt in 1-1 en weer scoort Ibrahimovic voor Ajax. Na een korte nacht wacht het vliegtuig richting Egypte, het thuisland van Mido. Daar speelt Ajax op uitnodiging voor de Meridian Cup tegen Al Ahly. Ook dit duel wint Ajax, mede door een treffer van Mido met 1-2.

Ajax is klaar voor de competitie. Klaar voor een zware tweede seizoenshelft. Die wordt ingegaan zonder Machlas. De Griek wordt verhuurd aan Sevilla. Ook Kiran Bechan vertrekt op huurbasis. De vleugelspeler vertrekt naar Sparta. Joey Didulica maakt bekend dat hij aan het einde van het seizoen Ajax verlaat.