Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: juli

Na een seizoen waarin de titel en beker werden gewonnen, bereidt de landskampioen zich al vanaf 6 juli voor op wat een nog drukker jaar zal worden. De Amsterdammers kwalificeerden zich immers voor de Champions League en stellen zich ten doel de eerste poulewedstrijden te overleven.

Voor sommige spelers - Ibrahimovic, Trabelsi, O’Brien en Pienaar - was het een korte vakantie geweest, want zij speelden op het Wereldkampioenschap. Terug van weggeweest is Richard Witschge. Na een jaar in Spanje bij Alavès meldt hij zich weer bij de club waar hij is opgegroeid.

Een week na aankomst, vertrekt Witschge met de selectie naar De Lutte voor het traditionele trainingskamp. Daarvoor zijn ook Nigel de Jong en Stefano Seedorf uitgenodigd, als vervangers voor de lichtgeblesseerde Jelle van Damme en Johnny Heitinga.

Na een flink aantal wedstrijden tegen amateurteams keert Ajax half juli terug naar Amsterdam, waar Perica Ognjenovic als stagiair probeert een plaats in de Ajax-selectie te veroveren. Dat lukt hem niet. Hij verdwijnt weer van het podium.


Hetzelfde podium waar Victor Sikora zijn opwachting maakt. Na lange onderhandelingen wordt de oud-Vitessespeler alsnog ingelijfd. Bijna had de Arnhemmer zijn handtekening al gezet onder een Engels contract bij Fullham, maar op de valreep vindt de hereniging met zijn trainer Ronald Koeman alsnog plaats. ,,Het is fijn bij deze groep te horen, Ajax heeft stuk voor stuk gave spelers", aldus Sikora na zijn eerste training.

Een dag na het aantrekken van Sikora komt ook Nourdin Boukhari naar de hoofdstad. Met de transfer van de Rotterdammer lijkt zijn oude club, Sparta, van de ondergang gered. Boukhari en Sikora bezetten bij hun vorige club wel dezelfde positie, linksbuiten. Beiden gaan enkele dagen na ondertekening van het contract met de club mee naar Engeland en Schotland voor een tweede trainingskamp.

Ook in deze maand verhuurt Ajax Jason Culina aan De Graafschap en Pius Ikedia aan FC Groningen. Daardoor krimpt de selectie van Jong Ajax, die onder leiding staat van Gerard van der Lem, al enigszins in. Die trent zal zich de komende maanden doorzetten.