Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: mei

Aanstaande maandag begint Ajax al weer aan de voorbereiding op het seizoen 2003-2004. Vandaag blikt ajax.nl voor de laatste keer terug op het vorige seizoen. Laten we hopen dat het komende jaar net zo succesvol verloopt als het laatste!

De laatste loodjes. Hoewel je zou verwachten dat de Ajacieden na zo'n lang en zwaar seizoen snakken naar de vakantie, ogen de spelers in mei nog zo fris als een hoentje. PSV laat in de eindfase punten liggen, terwijl Ajax de maximale vijftien punten scoort en een landskampioenschap theoretisch opeens nog mogelijk is.

In de eerste week van mei bereiken Ajax en Jari Litmanen een accoord tot verlenging van het contract met een jaar en worden Chivu (drie duels) en Ibrahimovic (vijf duels) geschorst.

Omdat Chivu tegen de schorsing in beroep gaat, leidt hij wel in de eerstvolgende wedstrijd na de uitspraak zijn verdediging. Ajax wint eenvoudig met 6-1 van RKC en Hatem Trabelsi viert zijn eerste competitiedoelpunt in het roodwitte shirt. Rafael van der Vaart wordt voor de laatste wedstrijden weer de nieuwe spits. Tegen de Waalwijkers, voor wie vooraf nog enige angst bestond, scoort hij drie keer. Geen slecht resultaat voor een inval-spits.

Ook het volgende duel in mei, tegen NEC in Nijmegen, wint Ajax met 1-2 door doelpunten van Hersi (namens NEC 1-0), Litmanen en Maxwell. Fraai is het niet, maar de drie punten zijn belangrijk.

Een week later staat het duel tegen De Graafschap op het programma. Chivu moet nog een duel toekijken en ziet Ajax slap starten maar wel met 7-1 winnen. Omdat PSV het weekeinde verliest zijn de kansen op de titel opeens levendig aanwezig. De spelers, met Chivu voorop, geloven er wel in. De trainer echter niet. Ook al moet PSV nog tegen FC Groningen dat nog een punt nodig heeft om nacompetitie te ontlopen. Dus blijft de ploeg vooral naar beneden kijken, waar Feyenoord op het vinkentouw zit voor de tweede plaats. Maar als Ajax 'gewoon' alles blijft winnen, gaat die belangrijke stek naar de Amsterdammers.

Bij Ajax trainen in mei trouwens de oud-spelers Edwin van der Sar en Mario Melchiot nog een aantal dagen mee. De Engelse competitie is voorbij en de KNVB vroeg de spelers in vorm te blijven voor de ontmoeting met Wit-Rusland. Later blijkt dat het voor Melchiot zonde is van zijn 'vrije tijd', want de verdediger zit niet bij de selectie van Oranje.

De kwalificatie voor de voorronde van de Champions League is een week later zo goed als zeker. Ajax - spelend in het nieuwe uittenue - wint bij FC Twente door Chivu en Van der Vaart. Saillant detail is het optreden van Sander Boschker, die zijn laatste thuiswedstrijd speelt in het Arke-stadion en van wie wordt verwacht dat hij bij Ajax gaat tekenen. Bijna een maand later doet hij dat inderdaad. Boschker valt echter die wedstrijd niets te verwijten. Misschien alleen uit het Ajax-kamp want de keeper speelt erg goed. De grootste winst komt echter in Tilburg tot stand, waar Willem II Feyenoord op 1-1 houdt. De Rotterdammers lijken de strijd defenitief te hebben verloren.

Nog voor het laatste competitieduel wordt al een beetje afscheid genomen van Joey Didulica. De doelman moet aan zijn neus worden geopereerd en mist de woensdagtraining en de wedstrijd tegen SC Heerenveen zelf.

In de laatste competitiewedstrijd wint Ajax met 3-0 en mag Richard Witschge in de basis staan tegen de Friezen. De Amsterdammer neemt deze dag afscheid, net als Aron Winter, Michael van Praag, Henk Timmer, Davide Mendes da Silva en de afwezige Joey Didulica. De doelpunten komen die middag van Victor Sikora - die een door blessures bedorven seizoen nog vrolijk afsluit - en Chivu. Zlatan Ibrahimovic blijft in zijn eerste duel na zijn lange schorsing droog staan, maar heeft wel dertien keer in de competitie gescoord.

Ajax eindigt als tweede op een punt van landskampioen PSV.

Bij de jeugd zijn wel een aantal teams kampioen geworden: B1, C1, D1 en F1. Ook het zaterdagelftal viert de titel en promoveert naar de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal.

Steven Pienaar wordt door de supporters gekroond tot talent van het jaar terwijl Cristian Chivu de titel speler van het jaar krijgt.

Jong Ajax sluit het seizoen ook goed af. De ploeg van Johnny van 't Schip wint de Amstel Cup voor Beloftenteams door Jong PSV na strafschoppen te kloppen. André Bergdølmo neemt de beslissende en bezorgt Ajax de Cup.