Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: november

In november staan er zes wedstrijden op het programma, vier voor de competitie en twee voor de Champions League. Cristian Chivu loopt tegen schorsingen aan en John O'Brien kampt met een achilleshiel, die maar niet genezen wil. Maar het hoogtepunt van de maand ligt in het begin: Ajax plaatst zich voor de volgende ronde van het Kampioenenbal.

In de competitie doet Ajax deze maand goede zaken. Van de vier wedstrijden worden er drie gewonnen en uit bij Roda JC, altijd een moeilijke opponent in Kerkrade, spelen de mannen van trainer Ronald Koeman met 1-1 gelijk. Maar thuis boekt Ajax mooie zeges op Willem II (3-0) en NEC (6-0) en uit bij Heerenveen wordt de ontluisterende nederlaag van het seizoen ervoor stijlvol weggepoetst, 0-3.

Inmiddels is Ajax een supportershome rijker, dat aan het voeteneind van de trainingsvelden is opgetrokken. Bij de opening zijn alle Ajacieden aanwezig en het is lang gezellig in het home.

In de Champions League gaat het vervolgens een stuk moeizamer dan in de competitie. De laatste wedstrijd van de eerste groepsronde staat op het programma. Rosenborg belooft aan zijn oud-speler André Bergdølmo dat ze Olympique Lyonnais niet laten winnen. Dan staat Ajax immers in de volgende ronde. De return tegen Internazionale staat in het teken van de revanche. Ajax wilde de onterechte 0-1 nederlaag in Milaan ongedaan maken, maar daarin slaagt het niet. Litmanen is niet fit, Zlatan is ziek en Ajax verliest met 1-2.

Toch is het na afloop feest in het stadion. Rosenborg heeft zich aan de belofte gehouden en houdt Olympique Lyonnais op 1-1. De Fransen zijn uitgeschakeld, Ajax en Inter mogen naar de volgende groepswedstrijden uitkijken.

Halverwege de maand wordt geloot. Arsenal, AS Roma en Valencia zijn de volgende tegenstanders van de Ajacieden. De eerste wedstrijd van de zes nieuwe Europese krachtmetingen voert Ajax naar Valencia waar het eind november nog volop lente is.

Maar zo zacht het buiten is, zo hard en heftig gaat het te keer in het steilen stadion Mestalla. Joey Didulica keept en groeit uit tot held van de avond. Hoewel Ajax met de rug tegen de muur staat, zijn alle ballen die op doel worden afgevuurd voor de Australiër. Prompt scoort Ibrahimovic een paar minuten voor tijd de openingstreffer. In blessuretijd trekt Valencia de stand echter nog gelijk, maar dat Ajax een punt aan het duel over houdt, mag miraculeus worden genoemd.

Terwijl het druk genoeg is deze maand, lopen een paar buitenlandse spelers nog stage bij Ajax. De Chileen Waldo Ponce komt een aantal dagen zijn kunsten vertonen en Sho Naruoka mag bij Jong Ajax meetrainen.

Daarnaast legt de belastingdienst Ajax nog een flinke aanslag op, waartegen Ajax bezwaar aantekent; debuteert Nigel de Jong in Jong Oranje en debuteert Zlatan Ibrahimovic in een film.

John O'Brien krijgt last van zijn achilleshiel. Het lijkt niet ernstig, maar toch kost ook deze blessure de Amerikaan maanden.

Kortom. Ook dit was het maandje wel voor Ajax.