Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: oktober

In oktober gaat het zware programma van Ajax zijn tol eisen. Veel spelers kampen met blessures. Ajax speelt drie Champions-Leaguewedstrijden in deze maand, en komt die ongeslagen door. Het hoogtepunt komt op 30 oktober, als Ajax uit bij Olympique Lyonnais met 0-2 wint. In de competitie doen de Ajacieden goede zaken door Feyenoord te verslaan in de Kuip.

Ajax moet in het begin van de maand op bezoek bij Rosenborg voor de Champions League. Ronald Koeman kiest voor routine in Noorwegen. Het middenveld wordt gevormd door Galásek, Van Halst, Wamberto en Witschge. Ook Aron Winter krijgt speelminuten in Trondheim. Keeper Joey Didulica maakt zijn debuut in de Champions League, en de Australische doelman weet de nul te houden. Die van Rosenborg ook: Ajax gaat met een punt weg uit Noorwegen.

Met Jari Litmanen, terug van een blessure, in de basis bedwingt Ajax in De Kuip de eeuwige rivaal Feyenoord: 1-2. Litmanen blijft ongeslagen in Rotterdam, en draagt met een treffer nu ook weer bij aan het succes van Ajax. Wamberto scoort ook, al moet de Braziliaan al voor rust de strijd geblesseerd staken na een overtreding van Bosvelt. Ajax verzuimt in de eerste helft Feyenoord de nekslag toe te dienen als het veel kansen laat liggen. Van Hooijdonk scoort nog tegen voor Feyenoord, maar Ajax blijft overeind en vergroot de voorsprong op de Rotterdammers tot zes punten.

Na een onderbreking van bijna twee weken wegens interlands, wordt AZ met 6-2 verslagen. Chivu wordt gespaard met het oog op de Champions-Leaguewedstrijd tegen Rosenborg. Jelle van Damme is geblesseerd en daarom maakt Nigel de Jong zijn debuut voor Ajax 1. Dat doet de jonge Amsterdammer met verve. Ajax wint gemakkelijk, al komt AZ eerst op voorsprong. Voormalig Ajacied Tim de Cler kent geen gelukkige terugkeer in de Arena. De Leidenaar moet met rood van het veld.

Tegen Rosenborg doet Ajax zichzelf in de Arena tekort. Met Henk Timmer deze keer op doel neemt de thuisclub een voorsprong door een doelpunt van Zlatan Ibrahimovic. Ajax gaat echter gaandeweg steeds meer achteruit voetballen en de Noren profiteren. Jelle van Damme slaat een bal uit het doel en krijgt de rode kaart. Uit de daaropvolgende penalty wordt het 1-1. Een duur gelijkspel van Ajax, dat met winst uitzicht op het bereiken van de tweede ronde had.

In de uitwedstrijd tegen RKC gebeurt van alles, maar Ajax wint niet: 1-1. De drumband wil in de rust niet van het veld, de scheidsrechter legt de wedstrijd een tijdje stil wegens beledigende spreekkoren en weer krijgt een Ajacied rood: Chivu haalt de doorgebroken Hoogendorp neer. Maxwell redt met zijn eerste officiële doelpunt voor Ajax een punt voor de Amsterdammers.

Ajax stunt enkele dagen later op geweldige wijze door in de Champions League met 2-0 bij Olympique Lyonnais te winnen. Koeman komt met een verrassende opstelling en speelwijze en voordat Lyon weet wat er gebeurt, heeft Steven Pienaar al gescoord. De thuisploeg komt terug, maar Ajax houdt stand, ook door een uitblinkende Didulica. Chivu krijgt opnieuw een rode kaart, al was dat deze keer te zwaar gestraft. De Amsterdammers, met een in Europa debuterende Nigel de Jong, verdedigen zich met hand en tand. Invaller Rafael van der Vaart, nog net op tijd fit, stelt in de slotfase de winst voor Ajax veilig.