Menu

Terugblik seizoen 2002-2003: september

September was een roerige maand. Het was de maand waarin publiekslieveling Jari Litmanen terugkeerde naar Ajax. Vele supporters juichten hem toe op de eerste training, spandoeken werden opgehangen rond het trainingsveld. Maar ook begon de Champions League voor Ajax en borrelden wat sentimenten op die later in het seizoen nog een staartje zouden krijgen.

Op de eerste dag van de maand september werd een makkelijke overwinning geboekt op FC Groningen. Nourdin Boukhari maakte zijn debuut, de eerste drie punten waren binnen, het seizoen was begonnen. Toch vond de eerste trainerswissel enkele dagen later al plaats. Gerard van der Lem accepteerde een aanbieding van de nationale voetbalbond van Saoedi-Arabiƫ als technisch directeur. Hij zou wel de hele maand nog 'zijn' Jong Ajax coachen. John van 't Schip werd drie weken later benoemd als zijn opvolger.

Een ruime week later brak het moment aan waar veel Ajax-supporters reikhalzend naar uit haden gekeken: de eerste training van publiekslieveling Jari Litmanen. Degenen die niet aanwezig konden zijn bij het trainingsveld konden via een webcam de training van de Fin volgen op ajax.nl. Niet alleen supporters bekeken de verrichten van de Ajacied, ook de media waren massaal toegestroomd. Op de speciaal belegde persconferentie zei Litmanen dat hij het fantastisch vond om weer terug te zijn. Ook Koeman toonde zich blij met de aanwinst. ,,Ik denk dat hij kan meehelpen dit jonge elftal verder op weg te helpen. Hij kan zijn ervaring overbrengen op de talentvolle groep", sprak de trainer.

Halverwege september deed Mido van zich spreken. In de uitwedstrijd tegen Groningen werd de Egyptenaar al na een half uur gewisseld. Op de persdag voor de wedstrijd Ajax - Zwolle die op zaterdag 14 september werd gespeeld, gaf Koeman aan dat Zlatan zijn eerste spits zou zijn. Voor de camera's van AT5 reageerde Mido zich af en zei dat hij in de winterstop weg wilde. Koeman reageerde hierop verrast en sprak met de spits. ,,Want ik wil alleen werken met spelers die graag bij Ajax voetballen. Als hij morgen aangeeft dat hij voor honderd procent zeker in de winterstop weg wil, dan mag hij nu al weg", zei Koeman. In de wedstrijd tegen Zwolle overigens maakte Litmanen zijn rentree in de Arena. De supporters kozen hem ook als 'Ajacied van de wedstrijd'. Mido werd uit de selectie gezet, maar mocht enkele dagen later na een spijtbetuiging terugkeren in de selectie. Voor het eerste duel in de Champions League tegen Lyon maakte Koeman evenwel geen gebruik van Mido.

In de eerste wedstrijd van de Champions League stuntten de onervaren Ajacieden meteen. De voorbereiding op de wedstrijd was niet optimaal. Mido was er niet bij, Lobont en van der Vaart waren geblesseerd en het meespelen van Chivu was onzeker. Desondanks was in de eerste helft weinig te merken van het gebrek aan ervaring van de Ajacieden. Na 35 minuten had Zlatan al twee maal de Franse keeper Coupet gepasseerd. De tweede helft verliep minder voorspoedig, Stekelenburg werd nog geklopt, maar de eerste drie punten in het Europese toernooi waren binnen. Doordat de andere twee tegenstanders in de poule gelijk speelden, stond Ajax onverwacht mooi bovenaan.

De tweede wedstrijd in de Champions League was minder succesvol. Ajax speelde goed in Milaan, maar moest door een punter van Crespo een kwartier voor tijd de drie punten aan Inter laten. Jelle van Damme maakte zijn debuut voor Ajax in Europa.

In de competitie bleef Ajax ook punten winnen. Alleen tegen NAC sleepte Ajax niet de volle drie punten in de wacht, maar moest het genoegen nemen met een gelijkspel. Dit duel eindigde met een persoonlijk drama. Johnny Heitinga verving na rust Chivu. Enkele minuten voor het einde kwam hij hard in en blesseerde zichzelf. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de jonge verdediger minimaal een half jaar aan de kant zou staan. In Zeist zou hij gaan revalideren van een zware operatie aan zijn knie.