Menu
Terugblik seizoen 2006/07, deel 3

Terugblik seizoen 2006/07, deel 3

Ajax.nl kijkt in vier afleveringen terug op het spannende seizoen 2006/2007. In deel 3 de fantastische start van het jaar 2007 met de aankopen Leonardo en Davids, maar ook de uitschakeling in Europa en de machtige zeges op PSV en Feyenoord.

Edgar Davids speelde in zijn eerste Klassieker sinds jaren fantastisch. Edgar Davids speelde in zijn eerste Klassieker sinds jaren fantastisch.

De leiding van Ajax begint het jaar 2007 daadkrachtig. Contracten worden verlengd, spelers worden uitgeleend om ervaring op het hoogste niveau op te doen en Edgar Davids wordt vastgelegd. Bovendien gaat de spelersgroep naar Zuid-Afrika op trainingskamp, maakt aankoop Leonardo kennis met zijn nieuwe club en verlaat Markus Rosenberg Ajax. Er gaat een andere wind door Amsterdam waaien, belooft voorzitter John Jaakke op de nieuwjaarsreceptie: ,,Het wordt wat mij betreft ook het jaar van meer voetbal, minder woorden en meer resultaten. Eerst scoren, dan praten. Dan gaat het licht in Eindhoven ook een keer uit."

De Ajacieden verzorgden tijdens het trainingskamp in Kaapstad een clinic in het township Philippi. Klaas Jan Huntelaar, speelt met de kinderen, en droeg letterlijk zijn steentje bij aan de bouw van een Johan Cruyff Court. De clinic en het Johan Cruijff Court maakten deel uit van missie Kaapstad. Daarbij wordt gestreefd naar een sportieve, gezonde, veilige en welvarende toekomst. De Ajacieden verzorgden tijdens het trainingskamp in Kaapstad een clinic in het township Philippi. Klaas Jan Huntelaar, speelt met de kinderen, en droeg letterlijk zijn steentje bij aan de bouw van een Johan Cruyff Court. De clinic en het Johan Cruijff Court maakten deel uit van missie Kaapstad. Daarbij wordt gestreefd naar een sportieve, gezonde, veilige en welvarende toekomst.

Begin januari staat Jan Vertonghen als eerste Ajacied met een glas champagne op de werkvloer. De 19-jarige Belg verlengt zijn contract tot de zomer van 2011. Een paar dagen later stapt de linkspoot met de hele selectie in het vliegtuig naar Kaapstad waar Ajax na een jaar afwezigheid opnieuw het trainingskamp belegt bij kleine broer Ajax Capetown. Nieuwe gezichten tijdens de voorbereiding op de tweede seizoenshelft zijn de nieuwe aanwinst Leonardo en de jeugdspelers Vurnon Anita, Jeffrey Sarpong en Mitchell Donald. Het jeugdige drietal mag ervaring opdoen. Tijdens het trainingskamp staat ook de traditionele wedstrijd tussen Amsterdam en Capetown op het programma. De kleine wint met 3-1 van de grote. Tot vreugde overigens van doelman Hans Vonk, die afgelopen zomer Nederland verruilde voor zijn geboorteland. Vreugde was er ook bij jongeling Mitchell Donald aan Amsterdamse zijde. Hij speelde voor het eerst sinds hij in de E1 naar Ajax kwam in een shirt met zijn naam achterop!

Leonardo luistert zijn officiële debuut op met een treffer in de bekerwedstrijd tegen HFC Haarlem. Op de foto passeert hij zijn aanstaande clubgenoot Erik Heijblok. Leonardo luistert zijn officiële debuut op met een treffer in de bekerwedstrijd tegen HFC Haarlem. Op de foto passeert hij zijn aanstaande clubgenoot Erik Heijblok.

Na het trainingskamp is het tijd de woorden in daden om te zetten. De herstart van de competitie staat namelijk op het programma. Het gaat goed. In de ArenA wordt FC Utrecht met 2-0 verslagen en maakt Leonardo zijn debuut. Ook in het bekertoernooi boekt Ajax een eenvoudige zege door Haarlem met 4-0 opzij te zetten. Een dag later vertrekt Markus Rosenberg naar Werder Bremen. Dat het contracteren van Stam en Leonardo een uitstekende zet is geweest, wordt bewezen tegen FC Groningen. Een 2-0 achterstand wordt omgebogen en Ajax wint op de valreep met 2-3. Stam, Heitinga en Leonardo scoren. Trainer Henk ten Cate is blij. Nog enthousiaster is hij twee dagen later als op de eennalaatste dag van de transferperiode Edgar Davids aan zijn selectie kan worden toegevoegd. Tegenover het aantrekken van de terriër staat het vertrek van Jong Ajax-spelers Derk Boerrigter, Donovan Slijngard, Jan Vertonghen, Rydell Poepon en Michael Krohn-Dehli. Allen worden verhuurd. Tevens doet Ajax deze maanden intern ook zaken. Mitchell Donald en Toby Alderweireld tekenen hun eerste contract en John Heitinga verlengt zijn verbintenis tot 2011.
De opmars in de competitie gaat voort. Begin februari slaat Ajax Feyenoord opnieuw om de oren (4-1) en omdat PSV een nederlaag lijdt tegen AZ slinkt de afstand tussen de drie ploegen aanzienlijk. Nadat de internationals zijn teruggekeerd wint Ajax ook, zij het moeizaam, met 2-1 van ADO Den Haag.

Mitchell Donald maakte in het UEFA Cupduel zijn debuut in Ajax 1. De A-junior liet een prima indruk achter. Mitchell Donald maakte in het UEFA Cupduel zijn debuut in Ajax 1. De A-junior liet een prima indruk achter.

Hoewel het in de eredivisie wat resultaten betreft naar wens gaat, valt het doek in Europees verband. De zware 3-0 nederlaag die Ajax met tien man – Olaf Lindenbergh krijgt al na 27 minuten zijn tweede gele kaart – in Bremen oploopt kan in de thuiswedstrijd (3-0) net niet worden weggepoetst. Tussen de duels laat de club in eigen huis dure punten liggen tegen Excelsior (2-2) en ook tegen AZ resteert er na 90 minuten slechts een puntje (1-1). De gelijkmaker valt echter na een ogenschijnlijke overtreding van Demy de Zeeuw die hard doorgaat op Stekelenburg. De protesten aan het adres van de arbitrage zijn echter zinloos.
Op de laatste dag van de maand februari boekt Ajax nog wel een succes. De Amsterdammers stappen de halve finale van de KNVB Beker binnen door een 2-0 zege op Willem II.

Kenneth Perez viert zijn invalbeurt tegen PSV met de vijfde treffer van Ajax. Kenneth Perez viert zijn invalbeurt tegen PSV met de vijfde treffer van Ajax.

De maand maart begint waardeloos, maar eindigt in euforie. De wedstrijd tegen Heerenveen wordt verloren (0-1) en Ajax lijkt definitief af te haken in de titelstrijd. Bovendien raakt Leonardo zwaargeblesseerd aan zijn knie en zal zes tot negen maanden uitgeschakeld zijn. Waar bijna niemand meer op rekent, gebeurt toch; Mauro Rosales vertrekt alsnog naar River Plate. Na een dikke week verandert de stemming. De contracten van Vermeer en Babel worden opengebroken en verlengd, Manucharyan tekent een nieuw contract en de uitwedstrijd tegen het dit seizoen zeer verrassende FC Twente wordt met ruime cijfers gewonnen (1-4). Bovendien maakt een nieuw talent zijn opwachting: verdediger Gregory van der Wiel. Op de 107de verjaardag van Ajax schrijft Ajax geschiedenis. In Eindhoven wordt met liefst 5-1 gewonnen van PSV. Huntelaar (2x), Sneijder, Gabri en Perez scoren.