Menu
Terugdenken aan november 1995

Terugdenken aan november 1995

De Ajax Legends beginnen deze zondag om 18:00 uur aan het benefietduel met Real Madrid. Een prachtig affiche, waar de gedachten automatisch teruggaan naar de legendarische wedstrijd uit november 1995, toen Ajax met 0-2 te sterk was voor de Madrilenen (goals Litmanen en Kluivert). Een wedstrijd die bekend staat als één van de beste duels ooit van Ajax. We blikken terug met vier Ajacieden die er bij waren die avond.

Marc Overmars: ,,Ik heb het er gisteren nog over gehad met Emilio Butragueno. Ajax had zoveel individuele kwaliteit toen. Achteraf, tien, twintig jaar later heb je pas door hoe speciaal dat was. Van de wedstrijd weet ik nog dat ik buitenom ging: voorzet, boem, goal Kluivert. Een paar fantastische reddingen van Edje staan me ook nog bij en die onterecht afgekeurde goals. Ook al hadden we alles tegen, dan kwam het toch goed, dat voelde je gewoon. Het applaus van de Madrid-supporters vonden we mooi en sportief, maar toen voelde het bijna gewoon. Als je zo jong bent, ben je niet bezig met wat zoiets betekent. Nu zie je het in een heel ander perspectief.”

Ronald de Boer: ,,Ik weet nog heel goed dat we in 1995 dat we vaak bij wedstrijdanalyses over bepaalde tegenstanders dachten: oh wat zijn die goed, dat wordt een hels karwei. Maar het viel achteraf altijd ontzettend mee. We hadden nog altijd heel veel ontzag voor clubs als Real Madrid. Dit was wel een unieke wedstrijd, hoor. Het grootste verschil tussen Madrid en Ajax was de dynamiek in het team. Overmars met zijn snelheid, ik met mijn creativiteit, Finidi met zijn loopvermogen, Litmanen met zijn sluwheid, Davids speelde geweldig, Danny Blind die de wedstrijd perfect las, een rustige Van der Sar, Kiki als onbevangen jongeling. Het puzzeltje paste gewoon perfect in elkaar.”

Geniet live van je oude helden op #ZiggoSport. Kijk zometeen om 18.00 uur Real Madrid Legends vs. #Ajax Legends.https://t.co/ggDjaiRCtx

— Ziggo (@ZiggoCompany) 5 juni 2016Martijn Reuser (invaller):
,,Wat ik me vooral nog herinner is dat het tussen mij en Kiki Musampa ging over wie de elfde man zou worden. De linkshalfpositie was immers vrij. Een paar uur voor de aftrap riep Van Gaal ons bij zich en vertelde hij dat hij voor Kiki had gekozen. Dat was wel even een teleurstelling. Gelukkig kwam ik er nog een paar minuten voor tijd in. Ik had vanaf de kant toen niet door dat dit de boeken in zou gaan als een legendarische wedstrijd. Wat mooi was, was het applaus van de Madrid-supporters. Ze gingen echt voor ons staan. Dat is het mooie in Spanje. Als iets goed is, is het goed en als het slecht is, is het slecht. En Ajax was die dag écht heel erg goed.”

Kiki Musampa: ,,’s Ochtends werd Frank de Boer nog getest, maar het bleek dat hij niet mee kon doen. Dus toen ging het inderdaad tussen mij en Martijn. En ik denk (zegt Musampa met een knipoog, red.) dat de trainer een wijs besluit heeft genomen om voor mij te kiezen. Natuurlijk was ik nerveus. Ik was in die tijd al blij dat ik mee mocht. Ik hoopte op speelminuten, maar ging er niet vanuit dat ik de hele wedstrijd zou spelen. Het ging meteen heel goed. Alles wat we besproken hadden, kwam uit. Als team voerden we méér dan onze taken uit. We overrompelden Madrid. Voor mij was het de eerste wedstrijd in de basis, voor tachtigduizend man, ik stond tegenover Luis Enrique én we wonnen. Het was in alle opzichten een bijzondere avond. Daarna heb ik ook nooit meer gewonnen in het Bernabéu. Niet met Malaga en niet met Atlético Madrid.”

Bekijk hier de legendarische wedstrijd tussen Real Madrid en Ajax.


Het duel tussen de Ajax Legends en Real Madrid Legends is zondag om 18:00 uur live op Ziggo Sport (kanaal 14) te zien.

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees