Menu
Tete en Boer spelen tegen FC Dordrecht

Tete en Boer spelen tegen FC Dordrecht

Frank de Boer liet zich vrijdag op de wekelijkse persdag van zijn openhartige kant zien. De trainer van Ajax gaf prijs dat Diederik Boer zondag het afsluitende competitieduel tegen FC Dordrecht keept, en Kenny Tete opnieuw de voorkeur krijgt boven Ricardo van Rhijn.

Tete kreeg vorige week de kans tegen SC Cambuur (3-0) en maakte een goede indruk op zijn trainer. ,,Hij maakte goede keuzes aan de bal en was sterk in de duels. Op snelheid verdedigen is zijn grootste kracht, maar opbouwend deed Kenny het ook prima. Hij krijgt zondag weer een kans. Het is een goed signaal voor Kenny, maar ook voor Ricardo van Rhijn, waarvan ik vind dat hij meer moet brengen.”

De Boer speelde tegen Cambuur met de punt naar voren, met een ouderwetse nummer 10 dus, en zag tot zijn tevredenheid dat de bezetting voor de goal beter verzorgd was. ,,We hebben geanalyseerd dat er doorgaans bij een voorzet maar anderhalve man in de zestien staat. Dat is heel gemakkelijk om te verdedigen voor de tegenstander. Het moeten er minimaal drie zijn. Dat ging zondag met een 10 al veel beter. Op de één of andere manier lukt dat met het andere systeem steeds minder. De diepste middenvelders zijn teveel met de opbouw bezig en lijken ook teveel de beslissende pass te willen geven.”

Ajax heeft met 27 goals de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie. Verdedigend steekt het dus wel goed in elkaar. ,,Daaruit blijkt dat we voor elkaar willen werken om ten koste van alles doelpunten te voorkomen. Alleen het aantal goals voor mag wel iets hoger. We hebben vooral in de eindfase nog een slag te winnen, dat is het belangrijkste. De eerste en tweede fase zijn wat mij betreft in orde. Maar uiteindelijk gaat het om mooi voetballen en kansen creëren.”

Dnipro staat niet te boek als een ploeg die sprankelend voetbal speelt. Toch bereikten de Oekraïners, die Ajax in februari uitschakelden, de finale van de Europa League. De Boer heeft er een vervelende nasmaak aan overgehouden. ,,Enerzijds verdient Dnipro het, simpelweg omdat ze er staan. Qua spel kun je er misschien vraagtekens bij zetten. Wij hadden er kunnen en misschien wel moeten staan.”

Voor het eerst onder het bewind van De Boer sluit Ajax het seizoen zonder prijs af. De coach weet waar het fout is gegaan. ,,Ik denk in de periode dat Serero, Klaassen en Veltman aan het sukkelen waren met blessures. Anderzijds zijn die spelers ook niet constant geweest. Dat is ook lastig op die leeftijd. Teveel spelers hebben niet de vorm gehad om langdurig om het kampioenschap mee te strijden. Als één speler uit vorm is, kun je dat nog wel opvangen. Maar als drie, vier of zelfs vijf spelers een mindere periode hebben, dan kun je dat bijna niet herstellen."

Toch waren er ook lichtpuntjes. De doorbraak van jeugdexponenten Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer bijvoorbeeld. ,,Anwar heeft 42 wedstrijden gespeeld. Dat is als eerstejaars-senior ontzettend veel. Dat heeft ook met zijn uitstekende fysieke gesteldheid te maken. Datzelfde geldt voor Bazoer, die na de winterstop is komen aanzetten en het probleemloos heeft opgepakt.”

Mogelijk wordt El Ghazi volgend seizoen in de voorste linie ondersteund door Rafael van der Vaart. Ajax is met de routinier in gesprek. De Boer benadrukte dat Van der Vaart bij een eventuele terugkeer voor de aanvallende posities wordt gehaald. ,,Wij zoeken in eerste instantie een spits. Daarvoor zou Rafael in aanmerking kunnen komen. Wij zien voor hem een rol op de aanvallende posities weggelegd, en eventueel op tien.” Van der Vaart beslist pas na afloop van de Duitse competitie, die volgende week eindigt, over zijn toekomst.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst