Menu
Tete is gretig, maar ook realistisch

Tete is gretig, maar ook realistisch

In een tijd dat Ajax in rouw verkeert vanwege het overlijden van Johan Cruijff, is het herstel van Kenny Tete een lichtpuntje. De verdediger hervatte maandag de groepstraining en is op de weg terug. Toch benadrukt de 20-jarige verdediger dat hij nog een lange weg te gaan heeft.

Toen vorige week donderdag het treurige nieuws over Cruijff bekend werd, werkte Tete aan zijn revalidatie. Hij scheurde eind januari in het thuisduel met Vitesse zijn enkelband af. ,,Het bericht kwam hard aan, compleet uit het niets”, vertelt hij over het heengaan van de legendarische nummer 14. ,,Ik had het helemaal niet verwacht. Het is zonde dat zo’n voetballegende er niet meer is. Hij heeft zoveel voor het Nederlandse, maar ook internationale voetbal betekend.”

Merk je het ook aan de sfeer op de club?
,,Natuurlijk. Het staat buiten kijf dat er een grootheid verloren is gegaan en iedereen treurt daarover. Maar het afscheid en alle positieve reacties zijn hartverwarmend.”

Dan even over jouw herstel. Kun je uitleggen hoe je ervoor staat?
,,Het gaat goed. Ik heb even in een dip gezeten, was even in een andere wereld. Ik denk dat ik nu wel weer op de weg terug ben.”

Was het zwaar?
,,Het was zwaar, het is nog steeds zwaar en het gaat nog zwaarder worden. Ik ben er lange tijd uit geweest, acht weken, en ben conditioneel nog niet terug op mijn niveau. Sinds maandag train ik weer met de groep mee en het gaat eerlijk gezegd beter dan ik had verwacht. Maar het gaat zeker nog pittig worden.”

Kenny Tete raakte eind januari tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse geblesseerd aan zijn enkel.
Kenny Tete raakte eind januari tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse geblesseerd aan zijn enkel.

Waar ontbreekt het nog aan?
,,Sowieso balgevoel, en ook wedstrijdritme. Ik heb veel 1-op-1 getraind, en dat is heel pittig. Ik heb veel conditionele dingen gedaan, maar dat is niet te vergelijken met een wedstrijd.”

Zijn de klachten helemaal weg?
,,Ik ben klachtenvrij en gretig. We hebben woensdag op de training 1-tegen-1 gedaan en dat ging goed.”

Op hoeveel procent van je kunnen zit je nu? Of is dat moeilijk in te schatten?
,,Dat is erg lastig en kan ik nu niet zeggen. Ik denk dat het goed gaat. De trainingen gaan lekker. Ik voel me goed en ben blij dat ik weer op het veld sta. Je mag best weten dat ik acht weken erg chagrijnig ben geweest. Iedereen om me heen heeft dat ook gemerkt. Ze zien nu dat ik rustiger en weer gelukkig ben.”

Hoe zien de komende weken er uit?
,,We kijken van dag tot dag of ik geen reactie krijg. Sowieso moet ik eerst een wedstrijd met Jong Ajax spelen. Daar zou ik dit seizoen al heel blij mee zijn. Ik hoop dat ik daarna snel bij de groep zit en mijn plekje bij het eerste weer kan veroveren. Dat laatste gaat wel heel moeilijk worden.”

Heb je nog hoop dit seizoen in Ajax 1 te kunnen spelen?
,,Als het zo door blijft gaan, denk ik wel dat ik fit genoeg ben om dit seizoen nog te spelen. Al is het niet aan mij om te bepalen of ik speel.”

Is de band met jouw goede vriend Jairo Riedewald nog sterker geworden? Jullie zaten samen in de lappenmand en zijn elkaar ongetwijfeld veel tegengekomen?
,,Onze band was al goed, maar is nog sterker geworden. Ik ken hem natuurlijk al heel lang. Tijdens zo'n revalidatie zit je met z’n tweeën toch op een eiland. Zoals ik al aangaf, je hebt niet altijd een lekkere dag, soms krijg je te maken met een terugslag. Dan is het wel fijn dat iemand die zo'n dag ook wel eens heeft gehad, iets daarover kan zeggen. Het was leuk om te merken dat we op dat soort momenten een stimulans voor elkaar zijn geweest.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst