Menu
'Tevreden met resultaat, niet met spel'

'Tevreden met resultaat, niet met spel'

Ajax boekte zaterdagavond in Tilburg een zwaarbevochten zege op Willem II: 2-3. Trainer Adrie Koster was tevreden met het resultaat, maar zag ook dat zijn ploeg het moeilijk had. ,,Het was op het laatst billenknijpen.”

Het is in de slotfase druk voor het doel van Ajax. Het is in de slotfase druk voor het doel van Ajax.

Dankzij de zege in Brabant nam Ajax weer de koppositie over van PSV, dat vrijdag met 2-4 verloor van Roda JC. En dat is belangrijk, vond Koster. ,,Na de nederlaag van vorige week tegen NAC, was een overwinning hier in Tilburg noodzakelijk”, aldus de coach van Ajax. ,,Nu kunnen we ons met een goed gevoel voorbereiden op de wedstrijd van volgende tegen PSV. Bij een nederlaag was dat toch wel anders geweest.”

Maar het spel van Ajax was nog niet van dien aard dat de Amsterdamse club zondag 16 december als grote favoriet mag worden gezien. ,,Nee, het was niet heel goed vandaag”, gaf Koster toe. ,,Maar dat vind ik momenteel niet het belangrijkste. We moeten zorgen dat we tot de winterstop onze punten blijven pakken. In het nieuwe jaar kunnen we waarschijnlijk weer beschikken over een paar jongens die nu geblesseerd zijn. Dat geeft gewoon meer mogelijkheden.”

Ajax kwam in Tilburg heel snel op voorsprong via Kennedy, die van Adrie Koster de voorkeur kreeg boven Albert Luque. De Zweed werd in de tweede minuut aangespeeld door Luis Suarez, zette zijn tegenstander weg en tikte de bal achter doelman Maikel Aerts. Het leek een aanzet tot een eenvoudig avondje Brabant, maar niets was minder waar. Willem II startte een offensief, kwam meteen op gelijke hoogte via Kevin Bobson (hij schoot raak op aangeven van Jens Janse), en legde Ajax een tijd lang het vuur na aan de schenen. Kansen waren er voor de door Ajax aan Willem II verhuurde Rydell Poepon, voor Saïd Boutahar en Frank van der Struijk, maar Maarten Stekelenburg verrichtte goed keeperswerk. De doelman verdedigde zaterdag voor 150ste keer het doel van Ajax.

Ajax had in de openingsfase veel moeite met de organisatie. Koster begon met veel aanvallend ingestelde voetballers (Rommedahl begon in de basis, Ogararu ontbrak vanwege een dijbeenblessure), maar zijn ploeg werd vaak teruggedrongen op de eigen helft. Na ongeveer 25 minuten hervonden de Amsterdammers zich weer. Na een aantal kleine speldenprikjes was het in de 29ste minuut raak. Kennedy schoot van dichtbij op de vuisten van Aerts. Huntelaar wilde uit de reboud toeslaan, maar zag dat Suarez er beter voorstond. Hij passte naar de Uruguayaan, die knap raak schoot. Dat het voor rust nog 1-3 werd, was te danken aan keeper Aerts. De keeper ging behoorlijk de fout in bij een vrije trap van Jan Vertonghen. De bal kwam recht op hem af, maar vloog via zijn hand toch het doel in. ,,Hij stuitte via de grond en veranderde van richting”, verklaarde de keeper na afloop. Gabri was vlak voor de 1-3 uitgevallen met een knieblessure. Hij werd vervangen door Jurgen Colin, die een prima wedstrijd speelde.

In de tweede helft had Ajax lang de controle, maar in de slotfase kwam de ploeg toch nog in moeilijkheden. Arjan Swinkels kopte een kwartier voor tijd raak uit een vrije trap van Mohamed Messoudi. Daarna deed Ajax weinig anders meer dan verdedigen. Ook Michael Krohn-Dehli, die inviel voor Siem de Jong, moest tijdens zijn eerste speelminuten dit seizoen vol aan de bak om de Tilburgers van het doel te houden. Willem II was in de voorlaatste minuut nog heel dicht bij de gelijkmaker. Frank van der Struijk kopte van dichtbij op doel, maar Stekelenburg sloot zijn jubileumwedstrijd af met een prachtige redding.

Als Feyenoord zondag niet met al te grote cijfers wint van VVV-Venlo, kan Ajax zich deze week als koploper voorbereiden op de topwedstrijd tegen PSV. Gabri is dan waarschijnlijk weer inzetbaar. Zijn blessure lijkt niet heel ernstig.

Benieuwd naar spelersreacties?
Houd dan de website van Ajax TV in de gaten. >>