Menu
Tevreden over de winnende, maar vooral oog voor het collectief

Tevreden over de winnende, maar vooral oog voor het collectief

Na twee maandagen in mineur, met in beide gevallen treurnis over een nederlaag, was er deze derde maandag wél reden tot tevredenheid bij de Ajacieden. ,,Dat ik heb gescoord, doet er niet zoveel toe, dat we drie punten hebben binnengehaald is veel belangrijker'', blikt Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar terug op de zege bij ADO Den Haag.

De gebruikelijke uitloopoefeningen, het noodzakelijke rekken en strekken, het kopvolleybalspel, de keeperstraining; met een zege op zak gaat alles op maandag nét ietsje makkelijker.

Steven Pienaar was na een lange periode van revalideren weer te bewonderen op het veld. Vergezeld door Nicolae Mitea, Hatem Trabelsi, Wesley Sneijder en Yannis Anastasiou, werd de Zuid-Afrikaan door looptrainer René Wormhoudt verantwoord op de proef gesteld. Luttele meters verderop haalden keeperstrainer Fred Grim en Maarten Stekelenburg wedstrijdsituaties terug van een dag eerder.

De overige overwinnaars op ADO werkten zich lachend in het zweet op het kopvolleybalveld. Kopvolleyen zonder glimlach, bleek ook deze bewolkte maandagmorgen onmogelijk. Al dienden de kritisch toekijkende (‘scheidsrechters’) trainers Krol en Blind de Ajacieden soms van fikse repliek. Positioneel en tactisch valt er ook tijdens een simpel ogend kopvolleyspelletje het nodige bij te leren.

Ook Klaas Jan Huntelaar, nauwelijks een etmaal eerder nog matchwinnaar in Den Haag, mocht de bal uitsluitend beroeren met het hoofd. De aanvaller nam het namens ‘Nederland’ op tegen ‘De Rest van de Wereld’. Normaal gesproken is de Belg Thomas Vermaelen gewaardeerd lid van de Nederlandse gelegenheidsploeg. Met Jeffrey Sarpong als jeugdige nieuwkomer bij ‘Oranje’, speelde Vermaelen bij de opponent.

Heeft Huntelaar zijn eigen treffer zondagavond nog teruggezien op televisie? De Ajacied heeft De Wedstrijden gezien, maar van de wedstrijdbeelden zijn hem vooral heel andere zaken bijgebleven. ,,Als drie keer onterecht wordt gevlagd voor buitenspel is dat irritant’’, zegt Huntelaar. ,,Het scheelt toch twee hele grote kansen.'' In sommige gevallen had de aanvaller geen herhalingen nodig, om zijn gevoel bevestigd te krijgen. Huntelaar: ,,Soms voel je gewoon dat het geen buitenspel is.'' Oogcontact met de assistent-scheidsrechter haalde in het Zuiderpark ook al niets uit. Afgevlagd is afgevlagd. Volgende kans beter.

Van pakweg achttien meter uithalen, bleek een veiligere keuze. Knappe jongen die de spits van die afstand nog van een doelpunt af kon houden. ADO-doelman Jaroslav Drobný was kansloos op de prachtig geplaatste pegel van de Ajacied.
,,Hij zat er wel lekker in ja'', stelt Huntelaar bescheiden. ,,Olaf stuurde me de diepte in, waarna ik de bal in de juiste hoek kon werken.'' Verstomd zijn voorlopig de vragen over het scorend vermogen van Ajax’ nummer 25. Al is Huntelaar de laatste die wakker ligt van vragen over zijn productie. ,,Natuurlijk moet je ook scoren als spits. Maar als je goed voetballend jouw bijdrage kunt leveren, is dat nét zo belangrijk. Drie punten halen is het belangrijkste. Tegen ADO hebben we als ploeg ook alweer beter gevoetbald. Vanaf het middenveld komen we nu bijvoorbeeld beter door.''