Menu
Tevredenheid na sterke zege op Groningen

Tevredenheid na sterke zege op Groningen

Ajax heeft ook de derde thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. Koploper FC Groningen werd in een aantrekkelijke wedstrijd met 1-0 verslagen. Tot grote tevredenheid van trainer Marco van Basten.

Het eerste doelpunt van Oleguer voor Ajax zorgde voor de overwinning. Het eerste doelpunt van Oleguer voor Ajax zorgde voor de overwinning.

,,Een wedstrijd waarin strijd geleverd moet worden om tot een positief resultaat te komen.” De boodschap die Marco van Basten voorafgaand aan de wedstrijd voor zijn ploeg in petto had, was overduidelijk bij zijn elftal aangekomen. Met de weer fitte Gabri en Rasmus Lindgren als aanjagers op het middenveld en de eveneens van een blessure herstelde Oleguer als stoïcijnse stofzuiger in de verdediging bleek Ajax evenwichtiger dan de laatste twee wedstrijden tegen FK Borac en sc Heerenveen.

Dat was vooral te danken aan een tactische omzetting door de Ajax-coach. Waar Jeffrey Sarpong in eerdere wedstrijden als linksbuiten werd geposteerd, was zijn positie deze keer vrijer in een rol áchter spits Klaas Jan Huntelaar waardoor Ajax in een zeer aanvallende variant met vier middenvelders speelde. ,,We zochten naar een manier waarop we minder kwetsbaar zouden zijn”, legde Van Basten zijn omzettingen uit. ,,In de laatste wedstrijd tegen Heerenveen leden we ontzettend veel balverlies. Met Gabri erbij wonnen we aan fysiek en mentaliteit. Toch was het afwachten hoe het zou uitpakken, want het was voor de spelers ook een nieuwe manier van spelen.”

Met name de eerste vijfendertig minuten pakte Ajax de wijzigingen in het systeem uitstekend op. Al in de tweede minuut had Sarpong de openingstreffer voor het intikken, de middenvelder had de hoek van het doel voor het uitzoeken, maar schoot vanaf een kleine zes meter tegen Groningen-goalie Luciano op. De gasten zetten daar niet veel tegenover. ,,We hadden teveel respect”, verantwoordde trainer Ron Jans zich voor de defensieve opvatting van zijn ploeg in de eerste helft. Nadat Huntelaar en Suarez enkele kansen niet wisten te benutten, zorgde Oleguer met zijn eerste doelpunt voor Ajax alsnog voor 1-0. Een hoekschop van Jan Vertonghen werd aanvankelijk nog weggewerkt, de herkansing van de Belg werd door Oleguer mooi achter de kansloze Luciano gekopt.

Met een wissel na de rust probeerde Jans het tij voor zijn ploeg nog te keren. De coach haalde middenvelder Olawafemi Ajilore naar de kant voor een extra spits, Berry Powel. Waar de Groningers vervolgens met man en macht opportunistisch de lange bal gingen spelen, kreeg Ajax alle ruimte op het middenveld om zodoende tot razendsnelle counters te komen. Door beide spelopvattingen ontstonden spectaculaire en hachelijke momenten voor beide goals. Groningen raakte de lat en zag een treffer van Andreas Granqvist wegens buitenspel afgekeurd. Bovendien moest Kenneth Vermeer meerdere malen doortastend ingrijpen.

,,De grootste kansen waren echter voor ons”, had Van Basten gezien. Daar was geen woord aan gelogen. Gabri en Huntelaar doemden na prachtige dieptepasses alleen voor Luciano op. Maar waar de Spanjaard op het beslissende moment weggleed, speelde de spits de bal te ver voor zich uit. Ook Suarez liet zich gelden. De Uruguayaan ploeterde de gehele wedstrijd met zijn directe tegenstander Fredrik Stenman, maar was desondanks zo nu en dan onnavolgbaar. Vooral zijn poging om de bal net voorbij de middenlijn over Luciano heen te lobben, was van grote schoonheid.

,,Natuurlijk zijn we zeer tevreden met de overwinning. Alleen hadden we de wedstrijd veel eerder kunnen beslissen, maar zijn we te slordig omgegaan met de countermogelijkheden", vond Van Basten, die vlak na de rust Sarpong verving voor Dennis Rommedahl. ,,Met Dennis op de vleugel kun je beter counteren. Klaas Jan kon als spits iets inzakken zodat hij de buitenspelers weer kon bedienen. Het enige wat ik mijn ploeg kwalijk neem is dat er zoveel kansen zijn gemist."