Menu
Tevredenheid, opluchting en veel lachende gezichten in het Ajax-kamp

Tevredenheid, opluchting en veel lachende gezichten in het Ajax-kamp

Opluchting en vreugde onder de Ajacieden, na de belangrijke overwinning op RKC Waalwijk. Met de 2-4 zege in Waalwijk is het voorlopige doel, deelname aan de play-offs, afgedwongen. De dubbele confrontatie met Feyenoord vormt de eerst te nemen hindernis richting realisatie van het volgende sportieve doel: kwalificatie voor de voorrondes van de Champions League. ,,Donderdag om 20.15 uur begint het allemaal," keek Hedwiges Maduro alvast enthousiast vooruit. ,,Ik heb er zin in. Het worden ongetwijfeld twee lekkere wedstrijden!"

Twee treffers van topscorer Klaas Jan Huntelaar plus goals van Nourdin Boukhari en verdediger John Heitinga plaveiden zondagmiddag voor Ajax de weg richting play-offs. In het Mandemakers Stadion zette de ploeg van trainer Danny Blind uiteindelijk de laatste, noodzakelijke en beslissende stap richting het dit voetbaljaar nieuw in het leven geroepen seizoenstoetje.

,,Het is misschien een open deur, maar alles is vanaf nu weer mogelijk," blikte Ajax-trainer Danny Blind op zijn beurt vooruit. De trainer liet alle misère uit het achterliggende (reguliere) seizoen graag achter zich. ,,Laten we vooral alle goede dingen uit de afgelopen maanden meenemen, de play-offs in."

Een tegentreffer van Anthony Lurling leek al vroeg in de wedstrijd roet in het eten te gooien voor de Amsterdammers. De Ajacieden toonden in het vervolg veerkracht door zich alsnog langs de ploeg van trainer Adrie Koster te spelen. ,,We startten te slap tegen RKC, maar hebben het uiteindelijk toch goed opgepakt", zag Ajax-doelman Maarten Stekelenburg. De doelman steekt de laatste weken in een grootse vorm. Bij een 1-2 voorsprong werd hij in de rust gewisseld voor Hans Vonk. Dat Stekelenburg in de kleedkamer achterbleef, had te maken met een licht opspelende kuitblessure. Met het oog op een dat moment, weliswaar nog onzekere, play-offvervolg werd de sluitpost uit voorzorg toch rust gegund. ,,Het is nog wachten wat komen gaat, maar ik heb wat last van mijn kuit. Misschien is-ie wat overbelast. Gelukkig zat het de tweede helft al snel goed.'' Een tweeluik tegen de traditionele concurrent Feyenoord is het logische vervolg. Stekelenburg: ,,De wedstrijden tegen Feyenoord zijn natuurlijk wedstrijden waarvoor je het allemaal doet."

Van alle Ajacieden paradeerden John Heitinga en Urby Emanuelson met de breedste glimlach door de catacomben van het Waalwijkse stadion. De twee verdedigers hadden, buiten het veilig stellen van play-offvoetbal, ieder hun eigen reden tot blijdschap. Heitinga scoorde de 1-1 en neutraliseerde daarmee de openingsgoal van Lurling. ,,Het was mijn eerste treffer dit seizoen," jubelde Heitinga. De stopper schuwde de zelfkritiek overigens niet. ,,Ik had het duel tegen Lurling slimmer in moeten gaan, wellicht verstandiger uit moeten spelen. Gelukkig heb ik mijn gram alsnog kunnen halen. Met de gelijkmaker, was de ban voor ons eindelijk ook wel gebroken. Eigenlijk had ik daarna ook nog een tweede goal moeten maken."
De centrale verdediger doelde op de uiteindelijke tweede treffer van Huntelaar. In de slotfase van de wedstrijd hadden Heitinga en Huntelaar de bal allebei voor het inschieten. Uiteindelijk reageerde de spits net iets sneller dan zijn ploeggenoot.

Emanuelson keerde na een lange blessureperiode verdienstelijk terug in het elftal van Blind. De linksback was direct zeventig minuten van de partij. Een rentree plus het play-offticket stemde ook Emanuelson dubbel tevreden. ,,Ik ben blij dat ik vandaag weer op het veld mocht staan. En het ging gelukkig allemaal goed; ik heb zonder klachten kunnen spelen. Omdat RKC al voor rust met tien man kwam te spelen, werd de druk op onze verdediging iets minder. Ook daarom heb ik direct zo lang mee kunnen doen. Vooraf zijn daar trouwens geen afspraken over gemaakt." Met een veelbelovend lachje: ,,Misschien speel ik donderdag wel negentig minuten. Wie weet."

,,Tegen Feyenoord hebben we trouwens nog iets goed te maken," viel Hedwiges Maduro Emanuelson bij. De middenvelder bracht nog even fijntjes de twee eerdere nederlagen tegen Feyenoord in herinnering. De Amsterdammers krijgen in kort tijdbestek zelfs tweemaal de mogelijkheid zich te revancheren voor de dit seizoen geleden verliespartijen tegen de Rotterdammers. Te beginnen bij komende donderdag, als beide kemphanen elkaar treffen in de hoofdstad. Zondag wacht de return in de Kuip. ,,Het kan echt nog alle kanten op. We kunnen de play-offs en de beker nog winnen!"