Menu
Thaise delegatie absorbeert kennis

Thaise delegatie absorbeert kennis

Nadat eerder deze week een groep voetbalvertegenwoordigers uit Singapore hun licht opstaken bij Ajax, was afgelopen donderdag een Thaise delegatie naar de Toekomst gekomen om te kijken hoe de structuur van een Nederlandse voetbalclub is.

De Thaise gasten keken hun ogen uit toen ze sportcomplex de Toekomst betraden. De camera’s snorden en de fototoestellen konden de vingerdrukken nauwelijks verwerken. Toen ze op weg naar het jeugdcomplex de ArenA aan de rechterkant ontwaarden, moest er een extra programma-onderdeel worden ingelast. Want het stadion wilde iedereen natuurlijk ook van binnen zien.

Begeleider Ron van Oijen zag de interesse van zijn gasten van afstand goedkeurend aan. ,,Wat voor Nederlanders normaal is, bestaat in Thailand helemaal niet. Ze willen van de jeugdopleiding en alles wat erbij hoort zien en leren”, weet de al twintig jaar in Thailand woonachtige Van Oijen.

Voetbal is de laatste jaren uitgegroeid tot de populairste sport in Thailand en dat houdt in dat er ook geïnvesteerd zal worden in kennis en kwaliteit. ,,Ik kan ze er wel over vertellen, maar ze kunnen het beter hier in Nederland zelf ondervinden, dat werkt veel beter.”

De Thaise voetbalcompetitie bestaat al vele jaren, maar Van Oijen zegt dat er eigenlijk pas sinds drie jaar een duidelijke structuur in is aangebracht. Als Thailand stappen wil maken, dan zal dat nog een jaar of tien duren voordat de wereld daar misschien iets van meekrijgt. ,,Ik weet dat ze zichzelf ten doel hebben gesteld om zich ooit voor een WK te plaatsen. Dan moeten ze nu beginnen om het in de jeugd goed aan te pakken. De clubeigenaren die mee zijn, zullen gaan nadenken over bijvoorbeeld hun velden, over de medische voorzieningen. De afgevaardigden van de Thaise voetbalbond kijken meer voetbalbreed.”

En zo zal het Thaise voetbal aan professionaliteit winnen. De Thaise gasten weten na een volle dag bij Ajax hoe het er bij de regerend landskampioen aan toegaat. Tijdens verschillende presentaties werden kladblokken volgeschreven. Omdat er ook een televisieploeg bij de delegatie aanwezig was, zullen de 66 miljoen inwoners van Thailand binnenkort vanuit hun huiskamer kunnen zien hoe de structuur bij Ajax is.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst