Menu
'The Voice of Ajax' viert jubileum

'The Voice of Ajax' viert jubileum

Floor Thoolen (58) is al 22 jaar stadionspeaker bij thuiswedstrijden van Ajax. Zaterdag bij Ajax - NAC Breda hanteert hij voor de 500ste keer de microfoon. Aan de hand van een aantal getallen laat de stem van Ajax de afgelopen 499 wedstrijden de revue passeren.

Sinds zijn debuut als speaker bij Ajax - Feyenoord op 22 oktober 1989 heeft de jubilaris alle cijfers van zijn wedstrijden nauwkeurig bijgehouden. Zo rekent hij moeiteloos voor dat wedstrijd nummer 500 tevens zijn 378e competitiewedstrijd van Ajax is. Verder was hij bij 34 bekerduels en 88 Europese wedstrijden present. De jubilaris is verheugd dat zijn 500e wedstrijd een duel in de Eredivisie is. ,,Ik was blij dat Ajax in de beker onlangs een uitwedstrijd tegen Roda JC lootte. Anders was Ajax - Dinamo Zagreb mijn jubileumwedstrijd geweest. Dat is uiteraard ook mooi, maar wedstrijden in de UEFA Champions League zijn voor een stadionspeaker toch anders. De vele protocollen van de UEFA zorgen ervoor dat je als speaker wat beperkter bent dan bij een reguliere competitiewedstrijd. Voor een voetballer zijn wedstrijden in de Champions League het allermooiste, voor een speaker zijn competitiewedstrijden het leukst om te doen.”

Thoolen is al 30 jaar als vrijwilliger aan Ajax verbonden. ,,Inmiddels ben ik al meer dan de helft van mijn leven bij deze prachtige club betrokken. Sinds juni 2010 mag ik me ook Lid van Verdienste noemen. Dat zegt dus wel iets over de band die ik met Ajax heb. Bij de KNVB ben ik ook al 41 jaar als vrijwilliger actief. Op 24 mei 2007 werd ik door de KNVB benoemd tot Lid van Verdienste. Naast mijn werk voor de gemeentelijke dienst Amsterdam vind ik het een voorrecht om als vrijwilliger voor Ajax en de KNVB actief te mogen zijn. Sinds een aantal jaren ben ik ook de vaste speaker bij alle thuiswedstrijden van het Nederlands elftal. Inmiddels heb ik vier kwalificatiereeksen achter de rug, dus volgens mij zit ik dicht tegen de 50 interlands aan.”

In de afgelopen 22 jaar heeft Thoolen in totaal liefst 1331 Ajax-doelpunten omgeroepen. Daarnaast voorzag hij 381 tegengoals van commentaar. Al die doelpunten leverden in 499 wedstrijden 370 overwinningen en 56 verloren wedstrijden op. In 73 gevallen eindigde wedstrijden onder Thoolen in een gelijkspel.

De moeilijkste naam die Thoolen in de afgelopen 22 jaar heeft uitgesproken bestond uit 6 lettergrepen. ,,Dat was tijdens een wedstrijd tegen Panathinaikos. De Grieken hadden wel meer lastige namen in hun team, maar één naam sprong eruit. Naast al die lettergrepen lag de klemtoon ook nog eens ergens waar je hem niet zou verwachten. Voor de zekerheid heb ik alle namen toen maar fonetisch uitgeschreven. Ik wil de namen van onze tegenstanders altijd foutloos kunnen uitspreken. Daarom vraag ik vooraf altijd aan de begeleiding of aan de spelers zelf hoe de uitspraak van hun naam is.”

De naam van Danny Blind heeft Thoolen naar eigen zeggen het vaakst uitgesproken. De speler met rugnummer 3 werd door de speaker van Ajax altijd ‘onze eminente aanvoerder genoemd’. ,,Danny heeft me wel eens gezegd dat ik dat ‘eminente’ er niet altijd bij hoefde te zeggen, maar ik bleef het toch doen. Hij heeft tenslotte van 1987 tot 1999 in Ajax 1 gespeeld en was jarenlang onze captain. En bovendien: ik ga erover, zo simpel is het.”

De ontmoeting tussen Ajax en NEC (2-0) op 24 september 2006 is voor de speaker van Ajax nog altijd zijn meest memorabele wedstrijd. ,,Het eerste Ajax-doelpunt van Kenneth Perez betekende tevens mijn 1000ste Ajax-goal. Dat vond ik een heel bijzonder moment. Zo’n zelfde gevoel bekroop me vorig seizoen toen Ajax op 21 september 2010 tegen Roda JC het 50.000ste doelpunt in de Eredivisie maakte. Die goal kon dat weekend uiteraard overal vallen. Daarom vond ik des te mooier dat Ajax die jubileumtreffer maakte.”

In al zijn jaren als speaker heeft Thoolen slechts 5 wedstrijden gemist. Wegens ziekte, twee trainingskampen met een jeugdelftal van Ajax en de intocht van Sinterklaas (twee keer) moest hij een paar keer verstek laten gaan. ,,Maar sinds de opening van de Amsterdam ArenA in 1996 ben ik er pas 2 keer niet bij geweest. Daarom lopen mijn eigen jubileumwedstrijden vaak net ietsje achter bij die van Ajax. Toen Ajax op 15 april 2007 voor de 250e keer in de ArenA speelde, stond voor mij de teller op 248. Daarna heb ik nooit meer een wedstrijd gemist.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst