Menu
Theo de Groot overleden

Theo de Groot overleden

Ajax-lid Theo de Groot is maandagmiddag na een kort ziekbed overleden. Van 1996 tot 2011 was De Groot voorzitter van Lucky Ajax. Theo de Groot is tachtig jaar geworden.

Theo de Groot (26 september 1932- 3 december 2012)

Theo de Groot werd in Amsterdam-Noord geboren, op een steenworp afstand van het Mosveld, het terrein van De Volewijckers. Daar werd hij op 13-jarige leeftijd, samen met zijn buurtgenoot Arend van der Wel, gescout door Ajax. Na de jeugdopleiding te hebben doorlopen, debuteerde Theo de Groot op 22 oktober 1950 op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal van Ajax. De voorhoede waar hij het meeste in speelde bestond uit Rolf Leeser (rechtsbuiten), Rinus Michels (rechtsbinnen), Theo de Groot (middenvoor), Klaas Bakker (linksbinnen) en Arend van der Wel (linksbuiten). De lange spits speelde in vier seizoenen dertig officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij 21 maal doel trof.

Zijn carrière werd al op jonge leeftijd doorkruist door de militaire dienstplicht. Vanwege zijn keuze voor de luchtmacht kwam hij in het noorden van het land terecht, waar hij even uitkwam voor Be Quick, dat getraind werd door Arie de Vroet. Theo bleek ook als straaljagerpiloot veel talent te hebben en werd opgeleid tot gevechtsvlieger. Hij was gelegerd op vliegbasis Volkel in Brabant. Hij speelde daarna nog voor Helmondia ‘55, dat vlak bij de basis lag en ZFC in Zaandam, waar hij een clausule in zijn contract had dat hij niet hoefde te trainen en alleen wedstrijden mocht spelen. Toen hij met zijn echtgenote, die Amerikaanse van geboorte was, naar de Verenigde Staten emigreerde, zei De Groot het betaald voetbal vaarwel.

Halverwege de jaren zestig keerde hij terug naar Nederland. Bij de oprichting van de club van oud-Ajax-spelers ‘Lucky Ajax’ in 1992 werd Theo de Groot weer lid van Ajax. Van 1996 tot 2011 was De Groot voorzitter van Lucky Ajax. In die hoedanigheid was hij de drijvende kracht achter de jaarlijkse reünie en de golfdag van de oud-spelers.

Ajax wenst de familie, vrienden en kennissen van Theo de Groot veel sterkte met dit verlies.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst