Menu
Thomas Vermaelen is een trotse Belg

Thomas Vermaelen is een trotse Belg

Massaal reageerden jullie op de oproep tot vragen stellen aan Thomas Vermaelen. Meer dan achthonderd reacties kregen we. Van vragen over Adriano en de Rode Duivels tot Jaap Stam en zijn eigen karakter. Vermaelen beantwoordde de aan hem voorgelegde selectie vragen openhartig.

Wat waren jouw gevoelens toen je naar Ajax werd gehaald?
Jimmy Hoogland, Noordwijk

,,Ik was zeer vereerd. Ajax stond bekend om zijn goede jeugdopleiding dus toen ik daar naartoe mocht, was ik heel blij. Ook al was ik pas vijftien jaar en moest ik mijn familie en vrienden verlaten. Dankzij het gastgezin ging het allemaal goed.''

Je doet het dit seizoen erg goed! Komt dit door vorig jaar bij RKC? En welk verschil merk jij duidelijk tussen Ajax en RKC?
Job van den Berg, Delft

,,Ik denk dat RKC een belangrijke rol heeft gespeeld. Zij hebben gezorgd dat ik ervaring kon opdoen en hebben mij elke wedstrijd laten spelen. Het verschil tussen RKC en Ajax is dat de druk hier veel groter is dan bij RKC. Hier moet je winnen. Bij RKC willen ze ook altijd winnen, maar het hoeft niet per se. Het niveau op de training is ook anders. Het tempo, de handelingssnelheid is hier hoger."

Had je verwacht nadat je verhuurd was aan RKC en Ajax met Escudé en Grygera net een goed verdedigingskoppel had dat je nog zo snel terug zou keren naar Amsterdam en ook snel weer in de basis zou verschijnen?
Bas van Houtum, Liempde

,,Ik wist dat het moeilijk zou zijn bij Ajax, want er was veel concurrentie. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik was wel verrast, al had ik er natuurlijk wel op gehoopt."

Was je verrast toen Ajax je contract openbrak en verlengde tot 2010?
Thijs Timmerman, Harderwijk

,,Ik was inderdaad aangenaam verrast, want ik had nog niet zoveel wedstrijden gespeeld. Maar het getuigt van vertrouwen dat de club in mij heeft. Het geeft ook een goed gevoel."

Het gaat nu al een tijd lekker met jou. Je breekt door op alle fronten... basisplaats, internationaal... ben je niet bang dat je straks een dip krijgt of dat het minder gaat omdat alles zo snel gaat?
Rob Schonewille, Enschede

,,Veel jonge spelers krijgen een dip. Ik ben daar niet bang, al hoop ik het te vermijden. Ik weet dat ik nog jong ben en dat je sommige fouten moet maken om er van te leren. Veel spelers krijgen een dip. Maar als ik naar Urby kijk, die al het hele seizoen heel constant speelt en ook jong is, dan denk ik dat het ook zonder dip kan. Ik probeer een dip te vermijden door goed te trainen en mijn zelfvertrouwen te behouden. Dat zal iedere jonge speler wel doen, want niemand wil zoiets."

Velen zien in jou een toekomstige Ajax leider. Hoe sta je hier zelf tegenover?
Joris Dieterman

,,Ik ben nog heel jong en de leider van Ajax zijn is een belangrijke taak. De algemene opinie is dat je als Belg geen leider kan zijn. Dat we daar te bescheiden voor zijn. Maar ik ben al een tijdje hier en ik wil wel een leider worden.''

Hoe vond je je eerste wedstrijd voor België?
Jari Prins, Dedemsvaart

,,Dat was een heel leuke ervaring. Die hele vier dagen dat ik met het Belgische team was, waren heel tof. De mensen waren aangenaam en het is goed verlopen voor een eerste keer. Van Wesley Sonck kreeg ik nog de herinneringsvaan."

Hoe voelde het toen je debuutinterland werd gestaakt ?
Mathijs van Dinther, Helmond

,,Dat was niet prettig. Gelukkig keurde de UEFA de wedstrijd wel goed als interland.''

Vind je het niet heel spijtig dat je geen Nederlander bent, aangezien de Belgische ploeg ondermaats speelt? Hoewel je dan misschien geen basisplaats zou hebben?
Chau, Wilrijk

,,Ik ben trots dat ik Belg ben. Misschien is onze nationale ploeg iets minder, maar ik ben trots op waar ik vandaan kom. En misschien moet ik dan zorgen dat België beter wordt. We hebben wel een goed Beloftenteam en veel jonge Belgen zoals bijvoorbeeld Benjamin De Ceulaer, Maarten Martens spelen wekelijks in de eredivisie."

Menig Belg is bij Ajax niet geslaagd. Heeft dat bij jou ook in je achterhoofd gespeeld toen je voor Ajax ging voetballen?
Johan, Alblasserdam

,,Nee, dat zijn allemaal individuele kwesties geweest dat zij niet zijn geslaagd. Ik ben hier vanaf mijn vijftiende en daardoor ook helemaal in de club gegroeid. Ik weet hoe het hier aan toe gaat."

Eerst wil ik je graag een compliment geven voor je goede seizoen. Welke Belgische verdediger was/is jouw voorbeeld? Veel succes tegen Inter!
Willem Muizelaar, Amsterdam

,,Ik ben iemand die van sterke verdedigers houdt. Zoals bijvoorbeeld Daniël van Buyten die bij Hamburger SV speelt. Hij heeft zijn fysiek mee. Hij is momenteel mijn voorbeeld. Vroeger had je ook Philippe Albert in het Belgisch team die ik bewonderde."

Thomas, je doet het geweldig dit seizoen.
Heb je al met Blind over gehad wat jou rol voor volgend seizoen is? Want Ajax zoekt voor volgend seizoen een nieuwe centrale verdediger naast Jaap Stam. Het zou toch zonde zijn als een speler van jou kwaliteiten op de bank terecht komt!

Gerben Burgmeijder, Dalfsen

,,Nee, ik heb het met de trainer nog niet over volgend jaar gehad. Ik weet ook niet of Ajax met een andere centrale verdediger bezig is. Maar ik maak me daar geen zorgen over. Ik heb een contract tot 2010. Toen ik hoorde dat Jaap Stam naar Ajax zou komen, was ik heel blij. Hij is een ervaren kracht die het team sterker kan maken en mij veel kan leren. Hij heeft wel in zware competities als Engeland en Italië gespeeld. Ik kijk er naar uit!"

Wat doe je in de uren voordat de wedstrijd begint, verschilt dat per wedstrijd of doe je altijd hetzelfde?
Miranda, Reeuwijk

,,Het hangt er vanaf of we in afzondering zijn. Als dat zo is en we spelen pas 's avonds, dan duurt de dag lang en in de uren voor de wedstrijd slaap je een paar uur. Als ik thuis ben dan kijk ik meestal een dvd. Ik blijf in elk geval rustig thuis."

Thomas, je speelt de laatste tijd zo goed, zelfs als je licht geblesseerd bent. Speel je met pijnstillers? Voorzichtig zijn met je lijf dan.
Ton Leerkes, Ede

,,De laatste tijd heb ik veel kneuzingen, die met moeite genezen. Daarom speel ik soms met pijnstillers. Niet zulke stevige hoor. De laatste twee wedstrijden tegen Heracles en Sparta speelde ik wel met een verdoving in mijn enkel. Dat was in het belang van het team, want we misten Johnny Heitinga en Zdenek Grygera al. Bij mij kon het met een verdoving worden opgelost. Die keuze heb je altijd zelf hoor."

Thomas, wat mis je het meeste van België? Of voel je je al meer Nederlander?
Ruud Hendrikx, Hamont-Achel

,,Ik mis mijn familie en vrienden. Ik ben toch vijftien jaar in België opgegroeid en waar je vandaan komt, is het het beste. Maar ik zit hier al zo lang en had geen aanpassingsproblemen. Ik voel me hier thuis."

Wat dacht je toen je tegen Adriano stond?
Corne Davelaar

,,Voor de wedstrijd denk je er wel over na wat een superspits hij is. Maar tijdens de wedstrijd ben je daar niet meer bezig. Dan is hij een tegenstander als iedere andere. Ik had wel wat meer zenuwen om tegen hem te spelen. Dat is goed, want dan ben je meer gefocust. Maar die spanningen ben je kwijt zodra de wedstrijd begint."

Adriano werd gewisseld in de wedstrijd Ajax-Internazionale. Voelde het als een overwinning op hem?
Kevin

,,Het was een overwinning van de hele defensie. Eigenljik van het hele team, want we speelden zo compact. Daardoor konden we bijna elke bal op Adriano eruit halen. We hebben met z'n allen zo hard geknokt en dan voelt het inderdaad goed als hij wordt gewisseld."

Thomas.. je gaat de laatste weken bergop van reservespeler bij Ajax tot International voor Belgie.. Hoe kun je met beide voeten op de grond blijven staan? groetjes michiel ( 10 jaar)
Michiel van den Broek, Zundert

,,Hoi Michiel. Ik hoef niet zoveel moeite te doen om met beide benen op de grond te blijven. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ook zeggen mijn ouders dat ik rustig moet blijven en dat gebeurt ook. Zweven zit niet in ons. Na de wedstrijd tegen Sparta kreeg ik nog een sms-je van mijn oom waarin stond dat ik altijd mezelf moest blijven. Dat is ook zo."

Wat ging er door je heen dat je die prachtige kopbal scoorde tegen Sparta?
Daphne Hoeve, Medemblik

,,Ik was heel blij. Het was mijn eerste goal in de ArenA. Hoewel het de vierde in de wedstrijd was, was een leuk gevoel. Het was de verdienste van Markus met zijn goede voorzet. Wel zou het nog prettiger zijn als het de beslissende goal was geweest."

Omschrijf je zelf in 5 woorden.
Manon Klop, Haarzuilens

,,Dat is moeilijk! Ik ben rustig, een harde werker, ambiteus en aardig tegen iedereen. Ik zal niet snel ruzie maken met iemand of iemand gaan uitschelden."

Als je geen voetballer was geworden, welk beroep zou je dan uitoefenen?
Sandra Wijnhoven, Blitterswijck

,,Weet je dat ik dat echt niet zou weten. Vroeger wilde ik altijd al alleen maar profvoetballer worden."