Menu
Thoolen al 400 duels 'de stem van Ajax'

Thoolen al 400 duels 'de stem van Ajax'

Floris Thoolen verzorgde tegen FC Groningen voor de 400ste keer het stadioncommentaar bij een officieel duel van Ajax. Een overzicht van de dag van de jubileumwedstrijd van de Amsterdammer.

12.15 uur: Na de ochtenduren op de Toekomst te hebben doorgebracht, arriveert Thoolen in de Amsterdam ArenA. De Ajax-vrijwilliger vervult meerdere rollen binnen zijn club. Zo is Thoolen ook verantwoordelijk voor de ballenjongens, is hij pupillensecretaris en lid van de evenementencommissie. Net als voor de vele andere vrijwilligers die de club rijk is, duurt een wedstrijddag ook voor Thoolen langer dan twee maal vijfenveertig minuten. Veel langer zelfs.

12.45 uur: Thoolen verwelkomt Dirk van Nieuwpoort en Jan Wildeman. Wildeman is al 27 jaar speaker bij thuiswedstrijden van FC Groningen. Van Nieuwpoort verzorgt al bijna drie decennia lang het geluid in eerst het Oosterpark en vervolgens het Euroborgstadion. De Groningers wonen Ajax - FC Groningen bij op uitnodiging van hun Ajax-collega.

13.22 uur:Een van de taken die Thoolen heeft op een wedstrijddag is het goed instrueren en begeleiden van de ballenjongens. De spelers van Ajax B2 wordt op het hart gedrukt de ballen snel weer in het spel te brengen. De mobieltjes mogen alleen worden gebruikt in de gracht, uitsluitend voor of na de wedstrijd.

13.31 uur: Thoolen, met in zijn kielzog Van Nieuwpoort en Wildeman, betreedt de controlekamer. Vanuit de post boven de eerste ring doet Thoolen zijn werk als stadionspeaker. Een uur voor de aftrap is de ‘stem van Ajax’ klaar voor zijn 400ste duel. Op 22 oktober 1989 (Ajax - Feyenoord) klonk voor het eerst het stemgeluid van Thoolen door het Ajax-stadion.

13.55 uur: De wedstrijdspanning stijgt als de opstellingen worden doorgenomen. Thoolen vraagt zijn Groningse collega’s hoe namen als Shkodran Metaj en Ondrej Svejdik juist worden uitgesproken. Het uitzicht vanuit de controlekamer is overigens imposant.

14.02 uur: Het stemgeluid van Thoolen schalt vandaag voor de eerste keer door de ArenA. De Ajax-mascotte wordt voorgesteld aan het publiek. Maarten de Lange, rechtshalf in de D3 van Ajax, start zijn hooghoudact. De bal blijft 136 trapjes in de lucht.

14.05 uur:John Jaakke ‘overvalt’ de stadionspeaker in de controlekamer. De voorzitter spreekt mooie woorden en deelt schouderklopjes uit. Thoolen wordt met een bos bloemen plus een Ajax-horloge bedankt voor alle bewezen diensten. ,,Zo blijf je altijd bij de tijd’’, stelt Jaakke lachend. Thoolen is inmiddels 25 jaar als vrijwilliger aan Ajax verbonden. Als stadionspeaker beleeft hij zijn 19de seizoen.

14.20 uur: Een minuut nadat de spelers hun warming-up hebben voltooid, worden de opstellingen voorgelezen. Thoolen heet de 47.445 toeschouwers hartelijk welkom in de ArenA.

14.28 uur: Het tikkende geluid van noppen op beton klinkt. De Ajacieden en Groningers verlaten de kleedkamer. Ajax - FC Groningen staat op het punt van beginnen.

Ajax-voorzitter John Jaakke bedankt de stadionspeaker voor al vele jaren trouwe dienst. Ajax-voorzitter John Jaakke bedankt de stadionspeaker voor al vele jaren trouwe dienst.

15.03 uur: Luis Suárez bezorgt Ajax een 1-0 voorsprong. In de controlekamer klinkt gejuich. Alleen de twee Groningers staren sip voor zich uit.

15.07 uur: Vier minuten na de openingstreffer geeft Marcus Berg de Groningers wel reden tot juichen. De Zweed kopt hard raak en brengt de gasten naast de thuisploeg. Thoolen kan een vloek niet onderdrukken. Vervolgens gaat de microfoon aan en wordt de Groningse treffer zakelijk meegedeeld.

15.16 uur: Scheidsrechter Kevin Blom fluit voor de rust. Het is voor Thoolen het signaal om de Ajax Fun Games aan te kondigen. Voor het stadionprogramma is een draaiboek gemaakt. Dennis Rommedahl en Jan Vertonghen lopen zich warm. ,,Ken jij nou alle stadionspeakers in de Eredivisie, Floor?’’, vraagt Wildeman geïnteresseerd. ‘Ajax uit’ en ‘Ajax thuis’, de deelnemers aan de Ajax Fun Games, spelen met maar liefst 8-8 gelijk.

15.45 uur: Opnieuw hebben Wildeman en Van Nieuwpoort reden tot juichen. De tweede treffer van Berg drijft de Ajacieden (bijna) tot wanhoop. In de controlekamer klinken opnieuw vloeken en andere, morrende geluiden. ,,Heren, u kunt maar beter gaan’’, voegt Thoolen zijn Groningse vrienden fijntjes toe. Het is een grap, de gasten mogen de wedstrijd gewoon uitkijken.

16.00 uur: Thoolen, na een diepe zucht: ,,We hebben nog een kwartier om er twee in te fietsen.’’

16.08 uur: Klaas Jan Huntelaar brengt Ajax weer naast de Groningers. De 2-2 geeft de meerderheid in de controlekamer reden tot blijdschap. Op het veld is de jacht op de derde, wellicht winnende treffer, geopend.

16.11 uur: Het mobieltje van Thoolen rinkelt. Spelersbegeleider Herman Pinkster laat weten wie tot Ajacied van de wedstrijd kan worden uitgeroepen. John Heitinga blijkt de gelukkige.

16.19 uur: Met het naderen van het eindsignaal wordt de aftiteling doorgesproken. ,,Jij geeft toch ook door dat station Bijlmer is afgesloten?’’, vraagt een technicus ter controle aan de stadionspeaker.

16.21 uur: Ajax - FC Groningen is gespeeld. De Amsterdammers blijven steken op een gelijkspel: 2-2. Thoolen heeft zijn 400ste officiële Ajax-duel tot een goed einde gebracht. ,,De teller blijft helaas nog even staan op 299 overwinningen’’, besluit Thoolen, die vandaag had gehoopt op zijn 300ste Ajax-zege. Ajax - VVV Venlo is op zondag 30 september de 300ste wedstrijd die Ajax, met Thoolen als stadionspeaker, kan winnen.

16.22 uur: Thoolen trekt de deur van de controlekamer achter zich dicht. De Amsterdammer besluit zijn Ajax-dag met een bezoek aan de bestuurskamer. Met een welverdiend hapje en drankje binnen handbereik laat de speaker alle ontwikkelingen uit zijn 400ste wedstrijd nog maar eens de revue passeren. Op naar de 500 wedstrijden als stadionspeaker.

De 'stem van Ajax' heette vandaag het publiek voor de 400ste keer hartelijk welkom. De 'stem van Ajax' heette vandaag het publiek voor de 400ste keer hartelijk welkom.