Menu
'Those red guys are Ajax!'

'Those red guys are Ajax!'

De oefenwedstrijden van Ajax in Amerika worden door Eredivisie Live uitgezonden. Daar komt echter bijna geen Nederlander aan te pas. In ieder geval niet ter plaatse. Een Amerikaanse regisseur zorgt ervoor dat de kijkers de juiste beelden ontvangen in de huiskamer. Ajax.nl nam een kijkje achter de schermen in de regiewagen bij het RFK Stadium, de thuishaven van DC United.

A Dutch flag guys, I wanna see a Dutch flag!’ De regisseur laat duidelijk weten wat hij wil zien als het Wilhelmus wordt gespeeld. Als ware het een interland staan de spelers van Ajax en DC United even na 17:00 uur lokale tijd in de houding. Als het in Nederland al bijna middernacht is, zorgt Mike Bogasky ervoor dat de kijkers van Eredivisie Live de wedstrijd tussen DC United en Ajax kunnen volgen. Ook de gebeurtenissen voor de aftrap vergen de nodige schakelmomenten. Met eindeloze aanwijzingen en bevelen schieten de beelden over en weer over het scherm in de pikdonkere regiewagen.

De wedstrijdregistratie wordt in Washington DC verzorgd door het Amerikaanse Vista Communication. ,,Wij doen alle wedstrijden in de Major League Soccer”, zo laat producer David Cabeza weten. ,,En ook als Europese clubs naar Amerika komen, verzorgen wij de registratie. Voetbal is een kleine sport bij ons, dus daardoor kunnen we vrijwel alles coveren.”

DC United - Ajax werd alleen in Nederland uitgezonden. In Amerika was de wedstrijd niet te zien. DC United - Ajax werd alleen in Nederland uitgezonden. In Amerika was de wedstrijd niet te zien.

De wedstrijd tegen DC United is alleen in Nederland te zien. Er zijn geen zenders die de wedstrijd in Amerika willen uitzenden. ,,Maar dat is gebruikelijk”, zegt Cabeza. ,,Ook als Manchester United hier een wedstrijd tegen een Amerikaanse club speelt, wordt onze registratie vaak alleen maar in Engeland en soms nog wat Aziatische landen uitgezonden. Voetbal leeft hier gewoon niet zo.” Het staat in schril contrast met andere sporten in Amerika. Zeker nu de finaleduels bezig zijn, puilen de tv-zenders uit met sportwedstrijden.

‘Take 1’, ‘take 2’, ‘stay 2!’, de regisseur kan er geen genoeg van krijgen. ‘Get faces!’, ‘I wanna see faces, Dutch fans’. En dan: ‘What a loser photographer. Go out of my shot! Buy a zoomlens!’, klinkt het als er een fotograaf vlak voor de aftrap pontificaal op de middenstip staat. Cabeza ziet het met een lach aan. ,,In Amerika houden ze van veel close-ups en snelheid tijdens sportwedstrijden. Er wordt altijd heel veel geschakeld. Dat is wel iets anders dan in Europa waar veel meer 'wide-shots' worden gebruikt. Daarnaast heeft onze regisseur vandaag 'slechts' de beschikking over drie camera’s, dus dat maakt het nog eens extra moeilijk om veel ‘closejes’ te maken.”

Als de wedstrijd eenmaal een kwartier op gang is, blijkt dat niet iedere Amerikaanse cameraman van het internationale voetbal op de hoogte is. ‘Those red guys are Ajax!’, klinkt het woest als een cameraman per abuis een speler van DC United in beeld neemt. Op de vraag of Bogasky een beroemde regisseur is, antwoordt zijn producer met een lach: ,,Die zitten in Hollywood.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Vanuit deze regiewagens werd de tv-registratie van DC United - Ajax geregiseerd. Vanuit deze regiewagens werd de tv-registratie van DC United - Ajax geregiseerd.