Menu
Tiberkanine had bereiken kwartfinale nooit verwacht

Tiberkanine had bereiken kwartfinale nooit verwacht

Dankzij de wonderschone steekpass van Ajacied Rachid Tiberkanine in de 92ste minuut schoot Mouhssine Iajour Marokko naar de 1-0 overwinning op Japan en zo naar de kwartfinale van het WK voor spelers tot twintig jaar. ,,Dit had ik nooit verwacht", aldus de opgetogen Tiberkanine, die zich knap terug knokte in het elftal.

Voor de wedstrijd tegen Japan had de Ajacied een gesprek gehad met bondscoach Jamal Fathi. ,,De trainer zei dat ik mij klaar moest maken voor de wedstrijd, want hij zou mij de tweede helft laten invallen."

De trainer hield woord. Na de eerste wedstrijd was Rachid Tiberkanine, waarin hij net na rust werd gewisseld, op een zijspoor geraakt en tot de achtste-finalewedstrijd tegen Japan had de Belgische Marokkaan geen minuut meer mogen spelen. ,,Ik had de hoop dat ik zou spelen op dit WK nog niet opgegeven hoor. De trainer vond dat ik die eerste wedstrijd niet alles gaf, ik moest scherper zijn op de training. De laatste twee dagen heb ik heel goed getraind. Hij heeft me gisteren weer een kans gegeven door mij na rust te laten invallen en die heb ik met beide handen aangepakt."

,,Ik had niet verwacht dat we nog zouden winnen van Japan. Wij stonden namelijk in de eerste helft erg onder druk. In de tweede helft ging het iets beter en stond het overal op het veld meer één-tegen-één. Dat ik die pass kon geven voor het doelpunt was natuurlijk ook mooi en dat in de laatste minuut! Ik ben goed ingevallen en heb laten zien dat ik een basisplaats verdien. De bondscoach heeft al laten doorschemeren dat ik vrijdag tegen Italië wel weer eens in de basis zou kunnen staan. Dat zou mooi zijn natuurlijk."

Minder mooi was het feit dat Tiberkanine na de wedstrijd alle feestvreugde moest missen. Hij moest namelijk naar de dopingcontrole. ,,Dat we door zijn is natuurlijk super! Maar het was wel jammer dat ik dat niet met de ploeg kon vieren, want ik zat tot half één bij de dopingcontrole. Ik had vijf flesjes water en nog twee flesjes sportdrank op toen het pas lukte om te plassen. Toen ik eindelijk terug was in het hotel sliep iedereen al."

Maar wie weet wat er vrijdag gebeurt. ,,Ik hoop dat we voor een verrassing kunnen zorgen. Ik denk dat de druk wel bij Italië ligt, want wij hebben niets te verliezen. Het zal wel weer uitverkocht zijn in Utrecht. Ik hoop alleen niet dat de Marokkaanse fans het veld op komen. Dat is nu al drie keer gebeurd en de scheidsrechter telt er natuurlijk gewoon extra minuten bij."

Ergens is het natuurlijk wel te begrijpen dat de mensen zo uitgelaten zijn. Tiberkanine: ,,Het is de eerste keer in de geschiedenis dat we de kwartfinale hebben gehaald. In 1986 haalde Marokko een keer de achtstefinale. Nu verwachten ze veel. Nu mag je ook dromen, vind ik. Het is immers nog maar twee wedstrijden naar de finale. En ik heb Kenneth Vermeer beloofd dat we tegenover elkaar staan in die finale!"

Maar toen wist Tiberkanine het schema nog niet. Nederland en Marokko treffen elkaar namelijk, mochten beide landen zover komen, in de halve finale.