Menu
Tiberkanine met nummer 14 op WK

Tiberkanine met nummer 14 op WK

Rachid Tiberkanine zal op het WK onder 20 jaar spelen met rugnummer 14 op zijn shirt. De speler van Jong Ajax kijkt uit naar zaterdag, als het duel tegen Spanje op het programma staat. ,,Dat zal gelijk een heel zware wedstrijd worden", verwacht de buitenspeler.

,,Een rugnummer zegt mij niet zoveel", vertelt Tiberkanine vanuit zijn hotel in het Nederlandse trainingskamp. Tot hij zich iets realiseert. ,,Johan Cruijff!", brult hij opeens door de hoorn. ,,Dat ik daar niet gelijk aan dacht. Dat ik nummer 14 heb, betekent niet dat ik geen basisplaats heb. Ik denk namelijk wel dat ik zaterdag tegen Spanje mag beginnen."

In Spanje treft Tiberkanine met zijn ploeggenoten gelijk een opponent van formaat. ,,Ik zie hun als de favoriet voor de titel. Het zal een zware, moeilijke wedstrijd worden. Maar misschien onderschatten zij Marokko ook wel. Als we een puntje halen tegen Spanje en dan nog een wedstrijd winnen, moeten we de tweede ronde kunnen halen", schat Tiberkanine in. ,,Maar als Spanje ons wegspeelt, zal het heel moeilijk worden. Dan zal het moreel van het team wel zakken. We hebben een zware poule hoor. Honduras ken ik niet, maar ze zullen wel goed zijn. En dan treffen wij nog Chili. Ik hoorde dat Nederland afgelopen weekeinde met 2-1 van ze won, maar dat Chili wel goed speelde."

In Marokko zijn de verwachtingen omtrent het jeugdteam hooggespannen. ,,Ze denken daar dat wij wel de kwartfinale kunnen halen. Dat geeft geen extra druk hoor. Maar zelf zal ik al heel blij zijn als we in de tweede ronde komen", vertelt Tiberkanine vanuit het oosten van Nederland. ,,Ik heb er altijd vertrouwen in, maar het wordt wel moeilijk."

Tiberkanine is sinds maandag in Doetinchem neergestreken. De voorbereiding is echter al bijna een maand aan de gang. ,,We kwamen op 12 mei al bij elkaar", verzucht de Marokkaanse jeugdinternational. ,,Al waren we in het begin maar met 13 spelers. Toen zijn we naar Korea vertrokken voor een trainingskamp. Dat was vijftien uur vliegen, dat is hartstikke lang. Bijna iedereen moest natuurlijk alle wedstrijden spelen, want we hadden maar 13 spelers. We speelden met 1-1 gelijk tegen Colombia, verloren met 0-1 van Korea en speelden ook weer 1-1 tegen Australië. Het ging vrij goed, maar het was een zware trip. Op 27 mei kwamen we terug in Marokko om twee dagen later weer te vertrekken naar Frankrijk voor een ander trainingskamp. Daar wonnen we met 2-0 van Canada. Dat vond ik geen goede ploeg, eerlijk gezegd. Maar als je het WK haalt, is dat natuurlijk wel knap."

Over in welk systeem Marokko gaat spelen of welke spelers de vaste kern vormen, kan Tiberkanine nog geen zinnig woord zeggen. ,,We trainen tot nu toe steeds op allerlei verschillende systemen. Misschien dat de bondscoach vanaf morgen een vaste opstelling bekend zal maken en gaan we vaste patronen trainen. Dat hoop ik eigenlijk wel een beetje."

Het openingsduel tegen Spanje staat zaterdagmiddag om 17.30 uur op het programma. Plaats van handeling is de Vijverberg, het stadion van De Graafschap.