Menu
Tiberkanine: ´Nu nog die derde plaats´

Tiberkanine: ´Nu nog die derde plaats´

Voor Rachid Tiberkanine, speler van Jong Ajax en het Marokkaans nationaal elftal onder 20 jaar, duurt het WK in Nederland nog ruim een dag. In Utrecht zal de Ajacied met zijn landgenoten zaterdag de strijd met Brazilië aangaan om de derde plek van het jeugd-WK. ,,Die wedstrijd moeten we ook nog maar winnen", liet de enigszins vermoeide Ajacied weten.

De Marokkanen zelf hadden niet verwacht dat ze op de laatste dag van het WK nog in actie zouden moeten komen. ,,Ik dacht wel dat we de tweede ronde zouden halen, de achtste finales", vertelde Rachid Tiberkanine een dag voor de wedstrijd. ,,Maar de halve finale, daar had niemand eigenlijk meer op gerekend." In die halve finale strandden Tiberkanine en co op het vooral fysiek sterke Nigeria. ,,Ik vond dat wij de eerste helft goed speelden", blikt de middenvelder terug. ,,In de tweede helft liepen we helaas achter de feiten aan. Wij begonnen moe te worden, de Nigerianen niet. Zij waren in fysiek en conditioneel opzicht sterker. Daarom vind ik dat we terecht hebben verloren. Maar jammer was het wel, want ik vond ons in de eerste helft goed spelen. Vanaf het moment dat we twee goals tegen, liepen we achter de feiten aan. Toen zij de 3-0 maakten, was het helemaal gedaan."

De wedstrijd tegen Nigeria werd ontsierd door twee rode kaarten voor de Marokkanen en door teleurgestelde Marokkaanse supporters die zich vooral na afloop van het duel misdroegen. ,,Ik merkte tijdens de wedstrijd al wel dat er flesjes en dergelijke op het veld werden gegooid. Van de onregelmatigheden na afloop heb ik eerlijk gezegd niet zoveel meegekregen. Zó jammer dat het zo is gelopen. Want het Marokkaanse publiek heeft ons verder fantastisch gesteund. Mijn twee teamgenoten die met een rode kaart van het veld moesten hebben inmiddels een boete gekregen en onze aanvoerder gaat morgen voor de wedstrijd iets tegen het publiek zeggen. Ik hoop dat het een mooi duel wordt tegen Brazilië. We willen graag die derde plaats halen, maar Brazilië is wel een moeilijke ploeg hoor. Wij zullen er alles aan doen om er een leuke wedstrijd van te maken, ik hoop de supporters ook."

In de strijd om de derde plaats komt Tiberkanine een oud-teamgenootje tegen: Filipe. ,,Ik heb hem gisteren en vandaag nog gezien. We hebben afgeproken dat we van shirtje wisselen na afloop. Maar dan moet hij wel spelen. Ik geloof dat een aantal Brazilianen geschorst is, dus dan heeft Filipe meer kans dat hij speelt. Ik hoop het." Dat hij zelf speelt, is vrij duidelijk voor de Marokkaan. ,,Ik denk dat ik in de basis sta, zo hebben we gisteren getraind, en zo zullen we vanmiddag ook trainen. Daarna wordt de opstelling pas bekend gemaakt, maar ik ga ervan uit dat ik speel. Als middenvelder zal Filipe niet mijn directe tegenstander worden, maar ik zal hem wel een paar keer opzoeken voor een duel hoor", belooft de Ajacied.

Tiberkanine is redelijk tevreden over zijn eigen prestaties dit WK. ,,De eerste drie wedstrijden was ik een beetje teleurgesteld, maar daarna speelde ik beter. Tegen Japan was ik goed ingevallen, wat me voor de wedstrijd tegen Italië een basisplaats opleverde. Tegen Nigeria begon ik eveneens vanaf het begin en zaterdag waarschijnlijk ook. En dan is het voorbij."

Hoewel Tiberkanine veel zin heeft in de laatste wedstrijd, ziet hij ook uit naar de vakantie. ,,Ik ben inmiddels wel een beetje moe", bekent hij. ,,We zijn al vanaf 12 mei bij elkaar. We zijn voor het WK ook nog met zijn allen naar Zuid-Korea gevlogen. We vliegen zondag met het team terug naar Marokko, daar blijf ik een weekje vakantie vieren." Daarna zal de Ajacied in België verder uitrusten, voor hij zich op 20 juli weer bij Ajax zal melden. ,,Ik heb regelmatig contact gehad met mijn teamgenoten en de trainer van Jong Ajax. Ik vind het heel leuk dat ze met me mee leefden en me af en toe belden. Maar ik ga vanaf zondag eerst genieten van een vakantie, want ik ben mijn teamgenoten nu wel een beetje beu haha!"

Foto: PRO SHOTS / Willem Vernes