Menu
Tiberkanine strandt in halve finale

Tiberkanine strandt in halve finale

De finale van het wereldkampioenschap voor spelers tot twintig jaar moet het doen zonder inbreng van Ajacieden. Nadat het Nederlands team in de kwartfinales het onderspit dolf tegen Nigeria, moesten de Marokkanen dinsdag hun meerdere erkennen in dezelfde tegenstander. De Noord-Afrikanen - met Rachid Tiberkanine van Jong Ajax in de gelederen - spelen nu nog om de derde plaats tegen de Brazilianen.

Het was voor Nigeria de tweede keer dat het land de finale bereikte. In het uitverkochte Parkstad Limburg Stadion van Kerkrade was het speelse Marokko niet opgewassen tegen de fysieke kracht van de Nigerianen, die opnieuw aantoonden aardig te kunnen voetballen. De Noord-Afrikaanse defensie kraakte soms aan alle kanten. Na een serie kansen scoorde Taiwo in de 34e minuut uiteindelijk via een fraai afstandschot, 0-1.

Het superieure Nigeria, met de Nederlandse keeperstrainer Robert Postma op de bank, verzuimde daarna het duel snel te beslissen. Doelpogingen van Adeleye (kopbal) en Adefemi (vrije trap) eindigden na de rust op de lat. Daardoor bleef het vermoeide Marokko, waarbij El Ahmadi na een uur naar de kant moest, in de wedstrijd.

Treffers van Adefemi en Ogbuke maakten in de slotfase een einde aan de Marokkaanse hoop, 0-3. Spelmaker Iajour reageerde zijn frustraties af met schoppen en spugen naar een tegenstander en kreeg daarvoor een rode kaart. Tien minuten later moest ook Doulyazal wegens grof spel van het veld verdwijnen. Ook Tiberkanine stond toen al niet meer binnen de lijnen. Hij werd in de 74e minuut vervangen.

In de finale stuiten de Nigerianen op Argentinië, dat eerder op dag met 2-1 van Brazilië won.

Marokko - Nigeria 0-3 (0-1). 34. Taiwo 0-1, 70. Adefemi 0-2, 75. Ogbuke 0-3.
Scheidsrechter: Larrionda (Uru). Rode kaart: 80. Iajour, 91. Doulyazal (Marokko/ 2x geel). Gele kaart: El Amrani (Marokko), Kaita, Apam (Nigeria).

Marokko: Bourkadi; El Amrani, Benzouien en Rabeh; Benzoukane, El Ahmadi (60. Zouchou), Tiberkanine (74. Benjelloun) en Doulyazal; Iajour, El Zhar en Bendamou.
Nigeria: Vanzekin; Adeleye, Adefemi, Apam en Taiwo; Ogbuke, Obi Mikel en Kaita (85. Adedeji); Abwo (69. Bazuaye), Owoeri en Isaac.