Menu
Tien Ajacieden houden stand in Praag

Tien Ajacieden houden stand in Praag

Gedwarsboomd door tegenslagen bleef Ajax tegen Sparta Praag steken op een gelijkspel: 0-0. Na de vroege rode kaart voor Urby Emanuelson bleven de Amsterdammers ook met een man minder overeind.

Ajax begon zijn tweede treffen in de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi met Markus Rosenberg in de basisploeg. Samen met Klaas Jan Huntelaar nam de Zweed de offensieve honneurs waar. Wesley Sneijder sloot zo vaak als mogelijk aan bij de aanvallers. Met George Ogararu als rechtsback, was voor John Heitinga een rol weggelegd als controlerende middenvelder. Urby Emanuelson begon als linkshalf aan de wedstrijd waarin Ajax zich al in een vroeg stadium had kunnen plaatsen voor de volgende ronde. Ajax-trainer Henk ten Cate wenste de risico's voor zijn ploeg te beperken.

De intenties van AC Sparta Praha waren vanaf de start nog duidelijker. In de jacht op het eerste punt in de groepsfase van de UEFA Cup, feitelijk hadden de Tsjechen alleen baat bij een zege, moesten tegentreffers vermeden worden. Trainer Michal Bílek legde het accent binnen zijn ploeg daarom vooral op de verdediging. Het gevolg was vanaf de allereerste minuut duidelijk te zien in het veld. Klaas Jan Huntelaar en Markus Rosenberg wisten zich vaak letterlijk omringd door donkerrood geklede tegenstanders. De eenzame aanvaller Mauro Lustrinelli en de voor Tsjechische begrippen ook al offensief spelende Daniel Kolár mochten het voorin uitzoeken. Vooral 'Lustrigo', het koosnaampje van de fans voor de spits, werd het voetballen lastig gemaakt door Ajax-aanvoerder Jaap Stam en Zdenek Grygera. Kolár richtte zijn blik slechts sporadisch richting het Ajax-doel. De Ajacieden scherp in de gaten houden, werd belangrijker geacht dan Tsjechische aanvallen opzetten of uitvoeren.

,,De omstandigheden waaronder we voetbalden waren niet goed", keek Ten Cate terug op het teleurstellend geëindigde treffen. Onder meer het slechte veld speelde de gasten fiks parten. ,,Daarbij kregen we ook weinig gelegenheid om te voetballen. Na een halfuur (de rode kaart voor Emanuelson, red.) was het eigenlijk al geen wedstrijd meer. Ik weet niet waarom de scheidsrechter zo vaak tegen ons floot, maar hij had daar kennelijk zijn redenen voor. Eigenlijk was het te zot voor woorden. Het leek wel of de scheidsrechter ons provoceerde. Dit was een wedstrijd waarin weinig gebeurde."

Een door Jaromir Blazek verkeerd verwerkte terugspeelbal, die de doelman net voor de doellijn wist te keren, bleek het eerste enerverende moment van de avond. De Ajacieden begonnen het duel onrustig. Voor rust waren de grootste kansen voor de thuisploeg. Zdenek Pospĕch en Lustrinelli mikten de bal naast het doel van Maarten Stekelenburg. Jaap Stam probeerde Blazek te kloppen met een vervaarlijke knal van ver buiten de zestien.

Een fase waarin scheidsrechter Hervé Piccirillo opvallend genoeg de ene na de andere Ajacied op de bon slingerde, mondde uit in de verwijdering van Emanuelson. De linkspoot werd wel erg zwaar bestraft voor zijn, uiteindelijk fatale, overtreding op Pospĕch. Het tactische strijdplan van Ten Cate verdwenen vervolgens wel gedeeltelijk in de prullenbak. Ten Cate had het rood voor zijn middenvelder aan zien komen. ,,Lindenbergh stond al klaar om hem te vervangen. De wissel van Urby was al voorbereid. Helaas waren we net vijf seconden te laat. Urby gaf vanavond geen goede invulling aan zijn taken."

Met Olaf Lindenbergh als vervanger van Huntelaar - ook de spits kon zich geen kaart meer permitteren - moesten de Amsterdammers stand houden tegen de elf uit Praag. Rosenberg kreeg het van alle Ajacieden misschien wel het zwaarst te verduren. Niet zelden werd de aanvaller omringd door maar liefst zeven tegenstanders. Wesley Sneijder was lang de enige Ajacied die aansluiting kon zoeken met Rosenberg. Na een dik uur spelen werd de teleurgestelde Zweed gewisseld voor Tom de Mul.

Vlak voor de wissel waren Radoslav Zabavník en Pospĕch dicht bij een openingsgoal. Eenmaal opgedoken voor Stekelenburg, faalden de Tsjechen in de afronding. Zabavník schoot de grootste mogelijkheid slordig over. Gabri probeerde daarop iets terug te doen. Het razende schot van de Spaanse middenvelder verdween naast.

,,Dit was absoluut de slechtste wedstrijd die we tot nu toe hebben gespeeld. Sommigen hebben zeer onvolwassen gespeeld, daar ben ik zeer teleurgesteld over." Op het verwijt liet de Ajax-coach direct een compliment volgen. Een compliment voor de Ajacieden die uiteindelijk een punt veiligstelde. ,,De ploeg verdient een compliment omdat we een uur lang met tien man stand hebben gehouden. Iedereen is tot de bodem gegaan. Laten we ook niet té dramatisch doen over deze wedstrijd. Het waren ook bepaalde omstandigheden die ons het voetballen erg lastig maken. We zijn en blijven toch een voetballende ploeg."