Menu
Tien Ajacieden naar punt in boeiend duel

Tien Ajacieden naar punt in boeiend duel

De statistieken gaven aan dat Ajax in Amsterdam bijna 31 jaar niet had verloren van AZ. Maar zaterdagavond leek het er verdacht veel op dat de eerste nederlaag tegen de Alkmaarse koploper sinds tijden zich aandiende. Met een 0-2 ruststand was AZ dicht bij een sensatie, maar dankzij een benutte strafschop van Sulejmani en een goal van Janssen werd het - hoewel Ajax met tien man speelde na twee keer geel voor Enoh - alsnog 2-2.

Frank de Boer zei in de voorbeschouwing op de topper dat bij zo’n positieve cijferreeks de eerste nederlaag alleen maar dichter bij komt. Verwijt de West-Fries daarmee geen doemdenken, de trainer van Ajax is een geboren realist en zag bij het Nederlands elftal, dat dinsdag verloor van Zweden, zijn denkwijze bewaarheid.

Bovendien moest de trainer voor het duel met AZ flink puzzelen. Hij was tot creatief denken gedwongen door de blessures van Nicolai Boilesen, Kolbeinn Sigthórsson en de schorsing van Gregory van der Wiel. Met Toby Alderweireld aan de rechterkant en André Ooijer links centraal had De Boer dat stukje opgelost. Voor Ruben Ligeon vond hij een basisplaats nog te vroeg. Voorin mocht Siem de Jong in de spits plaatsnemen en bleef Dmitry Bulykin 81 minuten op de bank. Op het middenveld betekende die tactiek dat er plaats was voor Eyong Enoh en dat Theo Janssen een offensievere rol kreeg toebedeeld.

Maar je kan als trainer nog zulke goede oplossingen bedenken, tegen de rappe aanvallers van AZ moet je geen balverlies op het middenveld lijden. En dat was precies wat er een aantal keer gebeurde in de eerste helft. Nadat Ajax de pech had dat een kopbal van Siem de Jong in de negende minuut door Esteban op fabuleuze wijze onder de lat vandaan was getikt, was het in de veertiende minuut al raak voor de Alkmaarse lijstaanvoerder. Kenneth Vermeer redde in eerste instantie uitstekend op een schot van Holman maar was vijf seconden daarna kansloos toen het volgende schot van de Australiër via de hak van Alderweireld achter Vermeer belandde, 0-1.

Grote ontlading bij Theo Janssen na de 2-2. Grote ontlading bij Theo Janssen na de 2-2.

Ajax leek goed met die tegenslag om te kunnen gaan en vijf minuten later kregen Boerrigter en Eriksen applaus voor een prachtige combinatie. Jammer genoeg kwam de beloning in de vorm van een doelpunt niet, want de inzet van Sulejmani was te zacht om de Costaricaanse doelman van AZ te verrassen. Wederom balverlies op het middenveld zette de aanvallers van AZ in de 22ste minuut direct in positie en dit keer was het Beerens die kon afronden, 0-2. Een mokerslag voor Ajax, dat kort na die goal goed wegkwam toen Beerens via Ooijer bijna 0-3 maakte. In het vervolg van de eerste helft herpakte Ajax zich enigszins. Twee keer was Ajax dicht bij een doelpunt, maar tot twee keer toe kwam de bal op de lat (in de 36ste en 37ste minuut).

In de tweede helft durfde De Boer het aan om Ruben Ligeon in te brengen voor André Ooijer, die al een gele kaart op zak had. Alderweireld schoof terug naar de centrale positie en de negentienjarige rechtsback maakte zijn officiële debuut in het eerste. Ajax kende een droomstart toen scheidsrechter Kuipers de bal na een overtreding op Boerrigter op de stip legde. Miralem Sulejmani schoot uitstekend raak, 1-2. Ajax geloofde er vanaf dat moment weer in, was in de 61ste minuut via een vrije trap van Eriksen al dicht bij de 2-2, maar kreeg na dik een uur twee klappen te verwerken. In de 68ste minuut moest Vermeer na een botsing met Wernbloom geblesseerd van het veld en een minuut later kon Enoh met zijn tweede gele kaart vertrekken. Wederom moest Ajax, net als tegen Groningen, een lange periode met tien man verder. Toen ging het ondanks de nederlaag met tien beter dan met elf. Tegen AZ was dat eigenlijk niet anders.

Toch had AZ op 1-3 kunnen komen toen invaller Benschop twee grote kansen kreeg. Dankzij Cillessen en Alderweireld – hij gleed de bal uit het doel – kon Ajax in een goed resultaat blijven geloven. De Amsterdammers knokten voor elke meter en met de komst van Bulykin voor Eriksen was er voorin een echte spits gekomen. Die inzet betaalde zich in de 82ste minuut uit toen Theo Janssen hard uithaalde en de bal in de verre hoek zag verdwijnen, 2-2. Het bleef spannend tot de laatste seconde die met een blessuretijd van vijf minuten nog ver weg bleef. AZ was bloednerveus geworden, Ajax drong aan maar moest ook waken voor de genadeslag. Cillessen voorkwam met een wonderredding de 2-3 van AZ en zo hield Ajax alsnog een zwaarbevochten punt over aan de topper. ,,Ik kan leven met de 2-2", gaf De Boer na afloop toe. ,,Maar in de ArenA wil je drie punten houden. Het was goed dat het publiek ons bleef steunen. Met tien man wisten we AZ terug te dringen en waren we strijdbaar, al weet je dat je dan ook kansen weggeeft. Het is dan mooi dat Jasper nog goed redt."

AZ-trainer Verbeek had nog mooie woorden over voor Ajax. ,,Een compliment voor Ajax dat ze met tien man op zoek gingen naar een doelpunt. Voor ons was het een domper dat die 1-2 zo snel viel. Vanaf dat moment ging Ajax vol voor de winst."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Toby Alderweireld verrichtte een zeer fraaie redding vanaf de doellijn. Toby Alderweireld verrichtte een zeer fraaie redding vanaf de doellijn.
Jong Ajax-speler Ruben Ligeon maakte in de tweede helft zijn debuut. Jong Ajax-speler Ruben Ligeon maakte in de tweede helft zijn debuut.
Na een overtreding op Derk Boerrigter kende Kuipers Ajax een penalty toe. Na een overtreding op Derk Boerrigter kende Kuipers Ajax een penalty toe.
Miralem Sulejmani schoot beheerst en snoeihard de 1-2 in het doel. Miralem Sulejmani schoot beheerst en snoeihard de 1-2 in het doel.
Kenneth Vermeer moest het veld verlaten met een blessure. Kenneth Vermeer moest het veld verlaten met een blessure.
De ernst van de blessure valt mee. De Ajax-goalie werd ‘slechts’ in zijn maag geraakt. De ernst van de blessure valt mee. De Ajax-goalie werd ‘slechts’ in zijn maag geraakt.
Ajax moest de laatste twintig minuten spelen met 10 man, nadat Eyong Enoh zijn tweede gele kaart ontving. Ajax moest de laatste twintig minuten spelen met 10 man, nadat Eyong Enoh zijn tweede gele kaart ontving.
Theo Janssen scoorde acht minuten voor tijd de gelijkmaker. Theo Janssen scoorde acht minuten voor tijd de gelijkmaker.
Jan Vertonghen speelde een goed duel tegen AZ. Jan Vertonghen speelde een goed duel tegen AZ.
Dmitry Bulykin viel prima in. Dmitry Bulykin viel prima in.
Jasper Cillessen maakte zijn competitiedebuut tegen AZ. Hij maakte enkele fraaie reddingen. Jasper Cillessen maakte zijn competitiedebuut tegen AZ. Hij maakte enkele fraaie reddingen.