Menu
Tijdelijk geen sfeerartikelen op Vak410

Tijdelijk geen sfeerartikelen op Vak410

Tijdens de wedstrijd Ajax- Real Madrid, woensdag 7 december jongstleden, is op de vakken 424 en 425 (beter bekend als 'Vak410') een grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken. Het afsteken van vuurwerk in en rond het stadion levert gevaarlijke situaties op, zoals eerder is gebleken bij situaties waar Ajax-supporters (blijvend) letsel hebben opgelopen.

Het afsteken is tevens verboden in voetbalstadions. Zoals bekend, wordt het afsteken van vuurwerk ook door de UEFA en KNVB bestraft met hoge boetes. Ajax hanteert dan ook een duidelijk sanctiebeleid ten aanzien van personen die vuurwerk afsteken.

Bij bovengenoemde wedstrijd is, evenals bij eerdere wedstrijden, het afsteken van vuurwerk gemaskeerd door sfeerartikelen, zoals spandoeken, bandieries en vlaggen. Op deze wijze wordt het bemoeilijkt om de afstekers van het vuurwerk te achterhalen en vervolgens te bestraffen. 'Vak410' is er door Ajax al eerder op geattendeerd dat deze vorm van 'misbruik' van sfeerartikelen niet wenselijk is, maar helaas is het wederom gebeurd.

Ajax heeft besloten om tijdens de komende twee wedstrijden, Ajax- ADO Den Haag en Ajax- AZ (KNVB beker), geen sfeerartikelen die het afsteken van vuurwerk kunnen afdekken toe te staan op 'Vak410' (de vakken 424 en 425).

Onder deze sfeerartikelen vallen in ieder geval:
- Hijs- en megadoeken
- Balustradedoeken
- Vlaggen
- Bandieries
Het geluidssysteem zal wel operationeel zijn en ook drums zijn toegestaan.

Uiteraard betreurt Ajax deze maatregel te moeten nemen, aangezien dit ten koste gaat van de sfeer in het stadion. Ajax hoopt dan ook dat dit tijdelijke verbod zal leiden tot een groter veiligheidsbewustzijn en een betere sociale controle op het betreffende vak zodat sfeer en veiligheid weer samen gaan.


Tekst: Ajax.nl