Menu
'Tijdens Talentendagen op zoek naar pareltjes'

'Tijdens Talentendagen op zoek naar pareltjes'

De Ajax Talentendagen, die in samenwerking met Partner van de Toekomst ABN AMRO worden georganiseerd, genieten sinds jaar en dag grote bekendheid. Jonge talenten krijgen de kans om zich in de kijker te spelen bij Ajax en eventueel door te stromen naar de opleiding. Volgende week, van maandag 29 februari tot en met vrijdag 4 maart, vindt het spektakel weer plaats op de Toekomst. ,,We zijn echt op zoek naar de grote talenten, de pareltjes”, stelt Patrick Ladru, hoofd jeugdscouting van Ajax.

Goede en waardevolle dingen in het leven moet je koesteren. Zo beschouwt Ladru, die na ruim een jaar afwezigheid weer terug is bij Ajax, de Talentendagen ook. ,,Alles kan beter, maar wat goed is, moet je niet teveel veranderen”, stelt hij. ,,Ik loop al sinds 1991 bij Ajax rond. Toen hadden we de Talentendagen al. Langere tijd hadden we ook nog oudere leeftijdsgroepen. Nu focussen we ons op de jongere groepen.”

Daar zit vanzelfsprekend een gedachte achter. Ajax wil het liefst zo vroeg mogelijk met talenten aan de slag. ,,Het is natuurlijk het mooiste als jongens helemaal onderin binnenstromen”, vertelt Ladru. ,,Dan kun je ze de hele opleiding kneden. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste spelers die het eerste elftal halen vanuit de onderbouw komen. In dat opzicht zijn de Talentendagen heel belangrijk.”

Puntjes op de i
Het is niet zo dat alles van de Talentendagen bij het oude is gebleven. Vanzelfsprekend worden er ook vernieuwingen doorgevoerd. Zo werden in het najaar voor het eerst Talentendagen op locatie gehouden, bij vijf verschillende partnerclubs van Ajax. Ook inhoudelijk zijn her en der wat puntjes op de spreekwoordelijke i gezet. Zo wordt bij het indelen van de groepen bijvoorbeeld sinds enkele jaren ook gekeken naar de geboortemaand.

Ladru: ,,Het kan, zeker bij de jongste jeugd, een heel verschil maken of je aan het begin of einde van een jaar geboren bent. Hoe jonger spelertjes zijn, hoe moeilijker het is om te scouten, omdat er meer momentopnames zijn. De ene keer zijn ze goed, de andere keer wat minder. Of het kwartje valt en dan snappen ze ineens alles. Dat kan zomaar op de Talentendagen gebeuren.”

De Talentendagen behoeven eigenlijk geen introductie. Het doet Ladru goed dat ook nu de belangstelling weer groot is. ,,Het feit dat we de duizend aanmeldingen alweer zijn gepasseerd, geeft aan dat het enorm leeft. Ajax heeft nog steeds een hele grote naam en aantrekkingskracht. Sommige spelertjes zien het als een uitje en anderen zien kansen. Of in sommige gevallen: de ouders zien kansen, dat heb je tegenwoordig ook. Dat is niet erg, want iedereen is welkom.”

Van der Vaart
Anno 2016 is de scouting van veel clubs geprofessionaliseerd. Ladru benadrukt dat de Talentendagen een ideaal podium blijven om uiteindelijk een plekje in de Ajax-opleiding te verdienen. ,,Als het goed is, heeft de scouting zijn voorwerk gedaan en zullen we niet zoveel onbekende talenten treffen, maar er loopt altijd wat tussen. Volgens mij hebben we Rafael van der Vaart ooit gewoon van de Talentendagen geplukt en die heeft toch wel een aardige carrière gehad”, grijnst Ladru. ,,Het kan nog steeds, absoluut. We blijven op zoek naar de beste jongetjes, de pareltjes.”

Niet alleen door de deelnemers, maar ook door Ajax zelf wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de Talentendagen. Volgens Ladru is het altijd ‘een mooie week’. ,,Er gebeurt altijd van alles en mensen gaan met elkaar samenwerken. Wij hebben ongeveer zeventig vrijwillige scouts. We hopen dat ze allemaal mee kunnen doen op een bepaalde manier. Die mensen hebben ook gewoon een baan waar ze rekening mee dienen te houden. Ik hoop natuurlijk ook dat zo veel mogelijk trainers, met name van de onderbouw, kunnen komen. We hebben daarnaast onze professionele scouts, de afdeling Operations en niet te vergeten de collega’s van de horeca. Het vergt veel mensen en veel inzet om er een succes van te maken. Daar heb ik vertrouwen in, het komt goed.”

Tijdens de Talentendagen staat plezier ook hoog in het vaandel. Partner van de Toekomst ABN AMRO zorgt altijd voor veel vermaak buiten de lijnen. ,,De Talentendagen zijn voor iedereen toegankelijk en voor ABN AMRO een mooi event om hun naam aan te verlenen. Er zullen heel veel ouders, opa en oma’s en broertjes en zusjes komen. Het is ook een uitje voor de mensen. Het belangrijkste is, nogmaals, dat we talent opspeuren. Maar we willen ook dat het goed en soepel verloopt. Dat mensen achteraf zeggen dat het goed was georganiseerd en iedereen met een voldaan en tevreden gevoel naar huis gaat.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst