Menu
Tilburgers scoren moeizaam in Amsterdam

Tilburgers scoren moeizaam in Amsterdam

Markus Rosenberg ontpopte zich vorig seizoen tot redder van Ajax in het thuisduel met Willem II. Met een rake kopbal hielp de Zweed zijn ploeg alsnog langs de Tilburgers: 1-0. Willem II verliet de hoofdstad zes jaar terug voor het laatst met een punt.

Op zondag 11 februari 2001 kreeg Ajax hulp uit onverwachte hoek. Uitgerekend Willem II-speler Joris Mathijsen hielp de Amsterdammers een handje. Na de openingtreffer van Jattoo Ceesay (0-1) slaagde Mathijsen erin zijn eigen doelman Geert de Vlieger te verslaan. Ajax en Willem II besloten hun treffen in de ArenA met een 1-1 gelijkspel.

Het gelijkspel behoort tot de spaarzame mooie herinneringen die Willem II zal bewaren aan uitwedstrijden tegen Ajax. Vooral de afgelopen jaren ging het op Amsterdamse bodem namelijk vaak mis voor de Tilburgers. Met de uitslag van drie seizoenen terug als voorlopig dieptepunt. Wesley Sonck en Zlatan Ibrahimovic lieten de Brabantse gasten voor rust al kansloos (de ruststand was 2-0). In het tweede bedrijf liepen de Ajacieden met speels gemak uit naar 6-0. De treffers kwamen van Wesley Sneijder, Victor Sikora, Tom Soetaers en Steven Pienaar.

Dit seizoen behoort de Tilburgse equipe tot de laagvliegers in de Eredivisie. De ploeg van trainer (en oud-Ajacied) Dennis van Wijk bezet momenteel de vijftiende stek. Willem II hield dertien punten over aan de veertien tot nu toe gespeelde duels. Tegenover de zestien treffers van eigen makelij, staan dertig geïncasseerde goals. Afgelopen weekend werkten de Tilburgers succesvol aan hun punten- en doelpuntensaldo door RKC Waalwijk te verslaan: 3-1. De rode kaart voor Iwan Redan, voortkomend uit een opstootje op het veld, was een spaarzame smet op de voetbalavond voor eigen publiek. Bij gebrek aan sluitend bewijs is Redan toch gewoon inzetbaar voor Van Wijk. De aanvaller werd deze week vrijgesproken van zijn vermeende aandeel in de vechtpartij. De rode kaart werd nietig verklaard.

Olaf Lindenbergh droeg afgelopen seizoen de aanvoerdersband in de thuiswedstrijd tegen Willem II. Olaf Lindenbergh droeg afgelopen seizoen de aanvoerdersband in de thuiswedstrijd tegen Willem II.

Ajax-trainer Henk ten Cate moet het daarentegen zondag zonder Gabri stellen. De Spanjaard kreeg afgelopen week zijn vijfde gele kaart en is daarmee automatisch een duel geschorst. Wesley Sneijder ontbreekt ook aan Ajax-kant. De middenvelder kreeg rood in de wedstrijd tegen Sparta. Sneijder werd deze week door de tuchtcommissie van de KNVB voor twee duels geschorst. Ryan Babel knokt zich nog steeds terug van een blessure.

Willem II trok dit seizoen verrassend Van Wijk aan als nieuwe hoofdtrainer. Afgelopen seizoen was Van Wijk nog eindverantwoordelijke bij het Belgische SV Roeselare. In het seizoen 1989-1990 maakte hij nog deel uit van de Ajax-selectie. De speler besloot zijn loopbaan als Ajacied echter zonder een officiële wedstrijd in het eerste te hebben gespeeld. Later was Van Wijk actief bij Norwich City en Club Brugge. De geboren Oostzaner, zoon van voormalig Ajax-trainer Hassie van Wijk, heeft een duidelijke missie mee gekregen van het Tilburgse clubbestuur. Het Eredivisieschap moet zo snel mogelijk opnieuw worden veiliggesteld. Afgezien van de zo moeizaam verlopen voetbaljaargang 2005-2006, eindigden de Tilburgers de afgelopen tien jaar gemiddeld in de middenmoot. Afgelopen seizoen besloten de Tricolores het seizoen met een zeventiende plek. Met Van Wijk aan het roer wordt gerekend op een betere eindrangschikking. Als de Willem II goede zaken willen doen in de ArenA zal de ploeg in elk geval moeten scoren. De laatste Tilburgse goal in de ArenA dateert uit het seizoen 2001-2002.


Ajax - Willem II, de laatste vijf keer:

2005-2006: 1-0 (doelpunt Ajax: Rosenberg)
2004-2005: 2-0 (Mitea, Babel)
2003-2004: 6-0 (Sonck, Ibrahimovic, Sneijder, Sikora, Soetaers, Pienaar)
2002-2003: 3-0 (Mido, Van der Vaart, Pienaar)
2001-2002: 4-1 (Van der Vaart, O’Brien, Machlas, Knopper)

Aanwezig zijn bij dit duel? Kijk voor meer informatie bij kaartverkoop.