Menu

Tim de Cler nog even onder begeleiding van Laszlo Jambor

Laszlo Jambor begeleidt de afgelopen twaalf jaar al spelers bij hun herstel van blessures en het op peil brengen van hun conditie. Terwijl Ajax zich in Schotland voorbereidt op het duel met Celtic werkt de conditietrainer aan de terugkeer van Tim de Cler bij het eerste elftal. En dat is hard nodig, want de selectie wordt de afgelopen weken door een ongekende blessuregolf geteisterd.

Tim de Cler brak op 23 juli tijdens een training zijn kaak. De Leidenaar is inmiddels al weer zo’n vijf weken zoet met zijn herstel. De revalidatie vergt een aparte benadering, net als elke blessure een apart geval is.

Jambor: ,,Het herstelproces is een gezamenlijke inspanning van medische en technische staf. Bij het herstel van blessures zijn er drie peilers te onderscheiden: loopcoördinatie, kracht en conditie. Deze stellen we samen met de fysiotherapeuten van Ajax, onder leiding van Pim van Dord, op. Afhankelijk van de aard van de blessure, leeftijd, lengte en gewicht bepalen we het hersteltraject."

,,In het geval van Tim hebben we goed moeten kijken naar het herstel van zijn kaakblessure in combinatie met de belasting van de oefenvormen. Tim is zijn programma begonnen met de peiler kracht. Langs een strak - en waar nodig- flexibel programma hebben we een traject uitgestippeld."

,,Fietsen en verschillende krachtoefeningen vormden de basis. Toen de kaak dusdanig hersteld was dat Tim weer aan enig loopwerk mocht beginnen, zijn we met hem het veld op gegaan om de conditie en de loopcoördinatie te trainen. De bal komt hierin nog niet aan bod, dat komt pas later."

Naast deze fysiologische aspecten, komt er volgens Laszlo Jambor de nodige psychologische kennis bij het goede verloop kijken. Jambor: ,,Sommige spelers moeten wat worden getemperd, omdat ze soms te graag willen. Dat is normaal. Een jongen die net zijn debuut in het eerste elftal heeft gemaakt, wil soms dat zijn herstel sneller moet en dat kan hem juist tegenwerken. Op basis van de jarenlange ervaring van het medisch team van Ajax voelen we dit aan en herkennen we dit. Je moet een geblesseerde speler in het hersteltraject heel persoonlijk begeleiden. Je moet hem een stuk zekerheid en een veilig gevoel geven. Elke blessure is anders. Dus ook elk hersteltraject, ondanks dat wij werken via een strak programma. Daarom is dit werk ook zo leuk. We werken met veel jonge spelers, die qua lichaamsbouw allemaal weer anders zijn. Dat maakt dit werk, hoe vervelend de blessures voor die jongens ook kunnen zijn, erg interessant."

De Cler traint inmiddels rustig mee met het tweede elftal. Laszlo Jambor zal hem om de beurt met Leo van Veen deze week nog een aantal keer begeleiden, voordat hij vol mag meetrainen met het eerste elftal.