Menu
Titel staat voorop bij Stekelenburg

Titel staat voorop bij Stekelenburg

Drie maanden lang moest Maarten Stekelenburg wegens een blessure aan de schouder vanaf de zijlijn toekijken hoe ‘zijn’ elftal het er vanaf bracht. De doelman is terug en gaat maar voor één ding: de titel.


De keeperstraining van vorige week donderdag is er één die nog wel in het geheugen van Stekelenburg hangt. Oud-prof Carlo l’Ami neemt zijn pupillen Sergio Padt, Dennis Gentenaar, Kenneth Vermeer en ook Stekelenburg flink op de proef. Op voorzetten van de keeperstrainer stormen drie goalies op de bal af om af te werken. Het levert hilarische taferelen op. Dan gebeurt het; de lange bal vanaf de zijkant is eigenlijk te diep. Stekelenburg ziet het en doet een paar stappen achterwaarts om vervolgens zijn atletische lichaam de lucht in te slingeren. De omhaal die volgt is verwoestend en verdwijnt strak in de kruising. Gentenaar en Vermeer komen niet meer bij van het lachen, de blik van de op doel staande Padt is wat stuurs. ,,Die zat er lekker in hè”, lacht de keeper een week later. ,,Sjonge daar hebben we wat lol mee gehad.”
Plezier. Het is een kernwoord als Stekelenburg de huidige groep omschrijft. ,,Het botert gewoon heel erg goed tussen de keepers. We hebben ongelooflijk veel plezier met z’n allen. Dat zie je ook terug buiten het voetbal, want ook daar gaan we goed met elkaar om. Een goede relatie tussen de keepers is belangrijk om tot goede resultaten te komen. Eigenlijk heb ik altijd leuk contact gehad met mijn collega’s. Van Bogdan Lobont en Sander Boschker tot aan Hans Vonk; het waren allemaal aardige mannen.” Is het dan niet vervelend dat hij een vriend naar de bank verwijst? ,,Natuurlijk is dat niet leuk. Kenneth is een geweldige gozer en bovendien een prima keeper. Maar uiteindelijk kan er maar één spelen. Dat weten we allebei.”
,,De periode van mijn blessure was behoorlijk frustrerend”, blikt Stekelenburg terug op de drie maanden waarin hij buitenspel stond. ,,Ik had al wat langer last van mijn schouder, maar na de wedstrijd tegen Vitesse hebben we definitief besloten om er naar te laten kijken. De eerste insteek was dat vier tot zes weken rust houden voldoende moest zijn om het te laten genezen, maar uiteindelijk heeft het me dus best lang zoet gehouden.” Dat Ajax in dat tijdsbestek steeds beter begon te draaien, ervaart Stekelenburg als positief. ,,Het gaat om de titel: dat is wat we dit seizoen willen bereiken. Daarnaast is het gemakkelijker om bij een team in te stromen dat lekker draait.”
Ook tegen FC Groningen zal Stekelenburg waarschijnlijk tussen de palen verschijnen. ,,Groningen blijft een lastige, fysiek sterke ploeg hoewel we de laatste jaren wel gewonnen hebben.” De wedstrijd van afgelopen zondag sterkt de doelman in zijn overtuiging dat Ajax drie punten meeneemt uit het noorden. ,,De manier waarop wij tegen NEC hebben gespeeld, was erg overtuigend. Dat geeft zeer zeker vertrouwen.” Persoonlijk vond de perfectionist Stekelenburg toch een minpuntje. ,,Die tweede goal van NEC. Acht van de tien keer stop ik die bal. Dan baal je toch wel een beetje hoor. Maar ach, we pakten toch nog drie punten. Laten we het er maar op houden dat het een kwestie van het missen van wedstrijdritme was”, aldus Stekelenburg met een knipoog.