Menu
'Titel van ons als we zo blijven spelen'

'Titel van ons als we zo blijven spelen'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Vaclav Cerny, Merel van Dongen en Joël Veltman wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Davy Klaassen.

,,Het is alweer dinsdag, twee dagen na onze 4-1-zege op AZ. Met zo'n uitslag stap je met een goed gevoel het veld af. Na de wedstrijd was ik mijn jubelstemming zeker nog niet kwijt, dus ben ik lekker gaan eten met mijn ouders en vriendin. Maar nu is de blik weer gericht op de komende wedstrijden. We moeten deze modus zien vast te houden.''

Voorman
,,Als aanvoerder ben ik misschien nog wel een tikje extra gefocust op winst. Dat heeft er wellicht ook mee te maken dat ik als aanvoerder een bepaalde verantwoordelijk heb. Ik draag de aanvoerdersband nu vanaf afgelopen zomer en ik merk dat ik gegroeid ben in mijn rol als voorman. Ik heb er even aan moeten wennen in het begin. Je hebt ineens meer verantwoordelijkheden en je moet dingen regelen waar je voorheen niet echt bij stilstond.''

Vertrouwenspersoon
,,In mijn eerste periode als aanvoerder had ik veel aan John (Heitinga, red.). Hij wees me op dingen die ik per ongeluk vergat en gaf me goede adviezen. Hij hield me echt scherp. Nu John geen onderdeel meer uitmaakt van de ploeg verandert dat misschien een beetje, maar ik zie hem gelukkig vaak genoeg. Ik vind het trouwens ook belangrijk dat mijn teamgenoten mij in vertrouwen kunnen nemen. Op dit moment gaat het goed met ons allemaal en iedereen zit goed in zijn vel. Maar op momenten dat het even tegenzit, hoop ik dat ze naar me toekomen en met me praten als ze daar behoefte aan hebben.

Aanvoerdersmentaliteit
,,Aan die aanvoerdersband was ik al een beetje gewend. Bij de A-junioren was ik ook aanvoerder. Mijn rol als aanvoerder in het eerste is heel anders dan toen. Destijds was ik wat meer afwachtend en rustiger, maar met de jaren durf ik steeds meer van me te laten horen. Ik zit veel beter in mijn rol, want ja, de juiste aanvoerdersmentaliteit moet groeien. Als aanvoerder ga je voorop in de strijd, ben je niet alleen met jezelf bezig, maar met het team. Je bent een motivator, een initiatiefnemer.

Ik hoop dat ik wat dat betreft ook mijn steentje kan bijdragen in de komende wedstrijden. We hebben nog negen duels voor de boeg. PSV is momenteel nog koploper, maar ik weet zeker dat we dat kunnen omdraaien. Als we blijven spelen zoals we zondag tegen AZ speelden, dan is de titel van ons."

Tekst en beeld: Ajax.nl