Menu
Titel verder weg na verlies bij Vitesse

Titel verder weg na verlies bij Vitesse

Vijf minuten voor tijd gebeurde waar alle Ajacieden al een middag voor vreesden. Uros Djurdjevic schoot Vitesse in de Gelredome naar een terechte overwinning: 1-0. Na de uitglijder in de Gelredome lijkt de landstitel van dit seizoen verder weg dan ooit voor de weinig overtuigend voetballende Ajacieden.

Davy Klaassen bleek in de Gelredome fit genoeg voor een basisplek. De middenvelder werd afgelopen week in de Klassieker (0-0 tegen Feyenoord) op basis van vernuft en strijdlust node gemist. Thulani Serero belichaamde de Amsterdamse teleurstelling voor de 20ste speelronde. De Zuid-Afrikaan zat tot zondagochtend bij de wedstrijdselectie, maar bleek last-minute toch niet fit genoeg. Jairo Riedewald kreeg het vertrouwen als startende controleur op het middenveld. Het middenveld werd gecompleteerd door Lucas Andersen. Lasse Schöne, Arek Milik en Anwar El Ghazi waren de aanvallers in de formatie van Frank de Boer.

Zowel Vitesse als Ajax kon een overwinning goed gebruiken. Zeer goed zelfs. Koploper PSV verhoogde zaterdag de druk al op de Ajacieden door Willem II te verslaan. Om de strijd om de titel zo spannend mogelijk te houden volstond voor de titelhouder slechts een zege in de Gelredome. Vitesse was bovendien eerder dit seizoen heer en meester in het bekertreffen in de Amsterdam ArenA: 0-4. De teleurstelling van die uitglijder kon tegen dezelfde Vitessenaren worden weggespeeld. De aanvaller die Ajax die bekeravond met twee doelpunten pijn deed, Bertrand Traoré, keerde afgelopen week terug van de Afrika Cup. De international van Burkina Faso begon ‘gewoon’ in de basis.

De Arnhemmers startten 2015 met dramatische cijfers. Het hele seizoen tot-nu-toe boekte Vitesse, uitgezonderd uitschieters als in de ArenA, weinig aansprekende resultaten. Zo verloor Vitesse dit kalenderjaar al van PSV, FC Groningen (beker) en sc Heerenveen. Vooral de nederlagen tegen de Groningers (4-0) en Friezen (4-1) hakten er flink in bij de mannen van Peter Bosz. De schorsing van aanvoerder Guram Kashia was net zo goed een aderlating. De Georgiër ontving rood in de midweekse deceptie tegen de Groningers. Bosz posteerde de Israëlier Dan Mori op de vrijgevallen positie in het hart van de defensie. Na drie verliespartijen op rij was ook Vitesse gebrand op een zege. Het leek vooraf een garantie voor een spectaculair Eredivisieduel in ‘het grootste theater van Nederland’ (zoals de Gelredome zichzelf afficheert).

Ajax verliest en ziet de achterstand op koploper PSV oplopen tot 9 punten. Ajax verliest en ziet de achterstand op koploper PSV oplopen tot 9 punten.

Het spektakel in het ‘theaterstuk’ kwam voor rust vooral van de thuisploeg. De gasten maakten er, alles behalve vrijwillig, een treurspel van. Klaassen deed zijn best weliswaar het Amsterdamse spel te voorzien van noodzakelijk gif, maar veel Ajax-kansen kwamen er niet voorbij. Traoré nam de eerste échte kans voor zijn rekening; de Afrikaan zag zijn inzet opgepakt door Cillessen. Niet veel later schoot een inzet van Valeri Qazaishvilli voorlangs. Niklas Moisander wierp zich in de baan van een schot van Davy Pröpper; de Fin voorkwam ermee dat Cillessen hoefde in te grijpen.

Vitesse-goalie Eloy Room had het eerste bedrijf nauwelijks tot geen balcontacten. Het was illustratief voor het eenzijdige karakter van Vitesse – Ajax. Het was die fase helaas net zo veelzeggend dat de Ajacieden tot aan de rust nauwelijks verder kwamen dan een geblokt schot van Klaassen. Net als tegen Feyenoord dwongen de Amsterdammers te weinig af. Het spel sprankelde geen moment.

Het moest anders, maar het bleef ook na rust behelpen voor de gasten. Ajax wekte geen moment de indruk dat het ook daadwerkelijk kon winnen in de Gelredome. ,,Onze laatste twee wedstrijden hebben geen zelfvertrouwen opgeleverd’’, sprak De Boer al voorbeschouwend. Het zelfvertrouwen bij de Ajacieden leek bij elke Arnhemse aanval wel iets verder af te kalven. Ajax was zoekende. Vitesse probeerde direct na de hervatting het overwicht uit te drukken in concrete cijfers. Het bleek dit seizoen voor de Gelderlanders al vaker opvallend vaak lastig om overvloedig balbezit uit te drukken in treffers.

Ajax hield moeite om kansen te creëren. El Ghazi (,,de enige Ajacied met dreiging’’, aldus De Boer) zag bij een zeldzame mogelijkheid zijn inzet geblokt worden door oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden. Room werd niet veel later in stelling gebracht door dezelfde Ajacied. Het was, misschien wel tegen beter weten in, hopen op een last-minute bevlieging; een oprisping zoals zaterdag al PSV en FC Twente etaleerden. Beide clubs stelden pas (diep) in de slotfase van hun competitieduel de zege veilig.

Het waren de Vitessenaren die het duel beslisten. In de 85ste minuut gebeurde waar 1200 meegereisde Ajax-fans al voor vreesden. Koud twee minuten in het veld, omspeelde Uros Djurdjevic zijn tegenstander Niklas Moisander. De Vitessenaar haalde ijskoud en doeltreffend uit: 1-0. Die klap bleek de knock-out, al raakte El Ghazi in de slotminuten met een knap schot nog de paal.

De Amsterdammers lijken een nieuw kampioenschap voorlopig uit hun hoofd te kunnen zetten. De achterstand op lijstaanvoerder PSV bedraagt sinds de 20ste speelronde 9 punten. De komende week wordt wat dat betreft ook spannend. Wat presteren de Amsterdammers donderdag voor eigen publiek tegen AZ? En gebeurt er nog iets in de laatste dagen van het huidige transferwindow? De transfermarkt sluit de nacht van maandag op dinsdag zijn deuren.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Na de bekeruitschakeling aaste Ajax op sportieve revanche tegen Vitesse. Na de bekeruitschakeling aaste Ajax op sportieve revanche tegen Vitesse.
Andre Onana zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Andre Onana zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie.
Anwar El Ghazi kreeg de voorkeur boven Ricardo Kishna in de startopstelling. Anwar El Ghazi kreeg de voorkeur boven Ricardo Kishna in de startopstelling.
Vitesse voerde de hele wedstrijd de boventoon. Vitesse voerde de hele wedstrijd de boventoon.
Mike van der Hoorn schermt de bal af. Mike van der Hoorn schermt de bal af.
Jasper Cillessen had genoeg te doen in Arnhem. Jasper Cillessen had genoeg te doen in Arnhem.
Jairo Riedewald stond centraal op het middenveld. Jairo Riedewald stond centraal op het middenveld.
Frank de Boer zag dat zijn ploeg geen grip kreeg op de wedstrijd. Frank de Boer zag dat zijn ploeg geen grip kreeg op de wedstrijd.
Richairo Zivkovic viel in de slotfase in voor Arek Milik. Richairo Zivkovic viel in de slotfase in voor Arek Milik.
Zichtbare teleurstelling bij Ricardo van Rhijn. Zichtbare teleurstelling bij Ricardo van Rhijn.