Menu
Toby Alderweireld geeft @ntwoord

Toby Alderweireld geeft @ntwoord

Via een e-mail aan de website van Ajax konden supporters een vraag stellen aan Toby Alderweireld. De Belgische verdediger vertelt onder meer over zijn rugnummer, de kunst van het verdedigen en vrouwenvoetbal.

Heb je zelf rugnummer 19 gekozen?
Massih Abassi, Zoetermeer
,,Toen ik bij de selectie kwam heb ik dat nummer gekregen. Ik heb het niet zelf gekozen. Later begreep ik dat 19 het lievelingsnummer van Dennis Rommedahl is. Jammer voor hem, maar ik heb het hem niet afgepakt, maar juist destijds toegewezen gekregen. Het is overigens een prima nummer. Je ziet tegenwoordig ook veel spelers met rugnummers als 99, daar heb ik weinig mee. Geef mij maar een ‘traditioneel nummer’ als 19.”

Je rol bij Ajax wordt steeds belangrijker. Hoe kijk je zelf tegen je ontwikkeling aan?
Wouter Wiersma, Drachten
,,Gaandeweg het seizoen voel ik mezelf wel steeds belangrijker voor het team worden. Ook ben ik me steeds verder aan het ontwikkelen. Dat is leuk en goed om te merken. Ik probeer de stijgende lijn vast te houden en te voorkomen dat ik een terugval krijg. Een volledige focus en honderd procent concentratie helpen daarbij. Ieder moment, dus elke wedstrijd en iedere training, moet ik er volledig en voor de volle honderd procent tegenaan.”

Ben je altijd al verdediger geweest?
Loes van der Zwet, Oude-Wetering
,,Toen ik heel jong was, heb ik wel eens als aanvaller gespeeld. Daarna werd ik al snel verdediger. Ik heb trouwens ook wel eens op het middenveld gespeeld. Dat was toen bedoeld om me aan bepaalde dingen als wendbaarheid en ‘sneller de bal doorspelen’ te laten wennen. Toen ik dat goed onder de knie kreeg ben ik weer op mijn vertrouwde plek in de verdediging gaan spelen.”

België zit in een zware kwalificatiepoule richting het EURO 2012. Duitsland en Turkije behoren tot jullie tegenstanders. Hoe schat je jullie kansen in?
Bas Brouwer, Oostzaan
,,België is altijd beter als het vanuit de underdogpositie kan spelen. Wat dat betreft moeten we de zware poule positief bekijken. Daarnaast hebben we zelf met de Rode Duivels veel kwaliteiten én met Dick Advocaat een goede trainer. We hebben dankzij de sterke tegenstanders alle mogelijkheden om ons te laten zien. We zijn dan ook zeker niet kansloos. Vanuit de underdogpositie zouden we best wel eens kunnen verrassen.”

Naast wie zit je in de kleedkamer?
Coen Coolen, Hunsel
,,Rechts van me zit Marko Pantelic en links zat tot voorkort Mitchell Donald. Omdat Mitchell nu aan Willem II verhuurd is, is die plek even leeg. Dat geeft me wat meer ruimte, haha. De sfeer in de kleedkamer is goed. Het maakt eigenlijk niet uit waar je zit, want je hebt toch contact met iedereen.”

Heb je een paar tips om goed te verdedigen?
Daan Harmsen, Nieuwerbrug
,,Verdedigen is op zichzelf eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je moet gewoon constant geconcentreerd blijven en proberen om het gevaarlijkste van je tegenstander weg te nemen. Dat doe je door bijvoorbeeld aan de binnenkant te verdedigen en het de spits zo moeilijk mogelijk te maken. Je moet ze bijvoorbeeld niet gevaarlijk laten worden. Dat voorkom je al door ze niet te laten schieten of niet alleen de ruimte in te laten lopen. Op die momenten moet je het als verdediger niet mooi proberen op te lossen, maar juist effectief. Dan is het gevaar vaak geweken.”

Wat vind je van vrouwenvoetbal? Zou je komen kijken als Ajax een vrouwenteam zou hebben?
Julian van der Laan, Cuijk
,,Ik vind het prima dat vrouwen hun sport beoefenen. En als Ajax een vrouwenelftal zou oprichten zou ik dat uiteraard ook prima vinden. Vrouwen hebben evenveel rechten als mannen op hun sport. Toch zal ik, denk ik, niet bij wedstrijden gaan kijken als het eenmaal zo ver zou komen bij Ajax.”

Heb je een bepaalde tactiek om je tegenstander uit zijn spel te halen?
Kevin Ozinga, Zeewolde
,,Eigenlijk niet. Ik speel gewoon in dienst van het team. Als je vaak goed ingrijpt of je tegenstander het schieten belet, ben je vaak al een heel eind. Dan haalt een spits zichzelf vaak al een beetje uit de wedstrijd doordat ze dan een beetje vervelend worden en teveel gaan denken. Zelf ben ik meestal rustig. Ik ben niet van het schelden of het tegenstander bespelen. Het liefst los ik het op door gewoon goed te verdedigen.”

Wat is je hobby naast voetbal?
Mitchell Fok, Dordrecht
,,Dat zijn meerdere dingen. Zo vind ik het leuk om met mijn broers voetbal te kijken of met mijn vriendin ergens naar toe te gaan. Ook kijk ik graag naar films en series. Mijn keuze is daarbij heel divers. Ik kijk eigenlijk alles wel een beetje. Al raak je binnen sommige genres soms wel wat uitgekeken.”

Hoe ziet een gemiddelde dag bij Ajax eruit?
Bas Brouwer, Oostzaan
,,Het ligt eraan of we 1 á 2 keer op een dag trainen, maar gemiddeld genomen bestaat een trainingsdag vooral uit trainen, eten en rusten. Vooral dat laatste is heel belangrijk. De energie moet juist in het voetbal komen. Ik probeer daarom veel te rusten. En dat is bijvoorbeeld niet een middag de stad in. Dat lijkt ontspannend, maar als sportman voel je dat uiteindelijk. Dat breekt je uiteindelijk op in je rust.”

Foto en tekst: Ajax.nl