Menu

Tóch weer grote titelkansen Ajax A1

Ajax A1 heeft de kampioenskansen weer in eigen hand. Het wachten was op een misstap van Feyenoord en dan moest er zelf natuurlijk wel worden gewonnen. Zo geschiedde. Ajax A1 won met 2-3 van FC Utrecht en Feyenoord verloor met 2-1 van Twente/Heracles. Met nog een duel te gaan is de voorsprong van Ajax op de Rotterdammers twee punten.

Eind mei (de datum is nog niet vastgesteld) treft Ajax in de laatste competitiewedstrijd wederom Vitesse. Dat team was afgelopen donderdag ook al de opponent in het bekerduel, dat na penalty's door Ajax werd gewonnen. Dat betekent in elk geval dat het nog geen gelopen koers is in de hoogste jeugdcompetitie.

Maar dat Ajax de kansen weer in eigen hand heeft, komt behalve door de misstap van Feyenoord door de eigen zege bij FC Utrecht. Op een door het vele regenwater loodzwaar geworden grasmat - de scheidsrechter wilde aanvankelijk niet beginnen - had Ajax de eerste helft de wind in de rug. Al in de achtste minuut profiteerde Jan Vertonghen daar bijna van. Zijn afstandsschot werd echter nog gekeerd. Vier minuten later stonden de Amsterdammers op voorsprong. De voorzet kwam van Tom Kalkhuis, Rydell Poepon kopte laag binnen, 0-1. Daarna moest Kenneth Vermeer twee keer optreden en in zowel de veertiende als in de 23ste minuut deed hij dat uitstekend.

Na een half uur leek Ajax meer afstand van de thuisploeg te nemen, maar nu werd het afstandsschot van Vertonghen opnieuw gestopt. In de 34ste minuut lukte het dan toch. Robbert Schilder brak door over de as van het veld, gaf diagonaal voor op Vertonghen die snoeihard binnen schoot, 0-2. Nog voor rust veranderde een afstandsschot van Kalkhuis van richting en was het 0-3.

In de tweede helft was het schrikken voor John van den Brom en zijn pupillen. Utrecht maakte dankbaar gebruik van de harde wind in de rug en kwam binnen een minuut terug in de wedstrijd, 2-3. Hoewel Ajax ernstig in de verdrukking zat, nog een bal op de lat boven Vermeer zag eindigen, bleef de voorsprong tot het eindsignaal op het bord.

De stand:
Ajax 25-55
Feyenoord 25-53
Twente/Herac. 26-52
AZ 26-50
Vitesse 25-42
FC Groningen 26-35
PSV 26-33
Excelsior 25-32
ADO Den Haag 26-31
FC Utrecht 26-29
sc Heerenveen 25-28
RKC Waalwijk 25-22
NEC 25-19
Willem II ** 25-17
** gedegradeerd
Sparta en FC Volendam gepromoveerd