Menu
Toekomst in teken Talentendagen

Toekomst in teken Talentendagen

Ajax’ sportpark de Toekomst staat deze week vooral in het teken van de Talentendagen. Bijna vijftienhonderd veldspelertjes en keepers hopen de jeugdtrainers en scouts van Ajax te overtuigen van hun voetbaltalent.

Twee deelnemers aan de Talentendagen laten op de Toekomst de Ajax-scouts zien wat zij in hun mars hebben. Twee deelnemers aan de Talentendagen laten op de Toekomst de Ajax-scouts zien wat zij in hun mars hebben.

Ook donderdag worden de velden op de Toekomst weer vele partijtjes gespeeld. Om de grote brei enthousiaste voetballertjes heen, staan de scouts en trainers opgesteld.
Buiten de lijnen worden lijstjes bijgewerkt. Iedere speler heeft zijn eigen hesje. Kleur en nummer corresponderen met een naam op de lijstjes. Nauwgezet worden de opvallendste kwaliteiten van de opvallendste spelers genoteerd en in kaart gebracht.
Voor alle deelnemers aan de Talentendagen begint de dag met het aanmelden. De brief die alle deelnemers ontvingen bij inschrijving, fungeert als toegangsbewijs tot de velden op de Toekomst. Voor alle deelnemers aan de Talentendagen begint de dag met het aanmelden. De brief die alle deelnemers ontvingen bij inschrijving, fungeert als toegangsbewijs tot de velden op de Toekomst.

,,Tot nu toe verloop alles voorspoedig. We zijn maandag gestart en hebben sindsdien ook maar een uurtje regen gehad’’, vertelt jeugdtrainer Casimir Westerveld tijdens het scouten. ,,We zien elk uur leuke potjes. Vandaag is het niveau zeker redelijk. Al is het natuurlijk altijd afwachten wat eruit komt.’’
Westerveld is naast trainer van Ajax E1 ook een van de coördinatoren van de Talentendagen. De Ajacied werkt daarbij nauw samen met zijn collega-coördinatoren Henny de Regt en René Moonen. Ook de oud-scouts Herman Borman en Cas Harms zijn nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijks terugkerende voetbalevenement. Want de Talentendagen staan voor meer dan scouten alleen; de week heeft ook een duidelijke PR-rol. Fans en voetballertjes worden een dagdeel lang met open armen ontvangen op de Toekomst.
Vlak voordat de voetballertjes het veld opgaan, volgen in de kantine nog de laatste aanwijzingen van jeugdtrainer en coördinator Casimir Westerveld. Vlak voordat de voetballertjes het veld opgaan, volgen in de kantine nog de laatste aanwijzingen van jeugdtrainer en coördinator Casimir Westerveld.

Een trainingspartij staat voor de meeste deelnemers garant voor een onvergetelijke ervaring. En als dank voor hun komst krijgen alle spelertjes een Ajax-cadeau mee naar huis. Vandaag laten de spelers met het geboortejaar 2000 hun kunsten zien. Op maandag en dinsdag was het (vooral) de beurt aan spelertjes uit 1999. Vrijdag - op de laatste dag van de Talentendagen 2009 - worden vertegenwoordigers uit de ‘lichting 2001’ ontvangen.
Spelers die opvallen op de Talentendagen worden niet direct aangenomen als nieuw Ajax-lid. Daarvoor moeten een extra training en een testwedstrijdje succesvol worden afgerond. En zelfs dan is het nog niet altijd zeker of een speler een aanwinst is voor de jeugdopleiding. ,,De meeste jongens kennen we wel’’, stelt Westerveld. ,,Maar we laten ons natuurlijk graag verrassen tijdens de Talentendagen.’’
Henny de Regt vertelt de spelertjes dat ze vooral plezier moeten maken in het voetbal. Henny de Regt vertelt de spelertjes dat ze vooral plezier moeten maken in het voetbal.

Terwijl op een bijveld Mitchell Donald zijn revalidatietraining afwerkt, blijft scout Freek Moinat gefocust op de verrichtingen van de gastspelertjes. Met zijn 76 jaar is de voormalige selectiespeler een van de oudste scouts langs de lijn. De zeventiger heeft even geen oog voor het herstel van de selectiespeler.
De spits Moinat speelde op 3 mei 1953 zijn eerste en tegelijk ook laatste wedstrijd in Ajax 1. In latere jaren diende hij zijn club onder meer twee decennia lang als jeugdscout. Zijn grootste ontdekking was die van het talent Ryan Babel. ,,Al doe je zoiets toch vooral samen hoor’’, klinkt het bescheiden van onder de klassiek aandoende platte pet. ,,Het kan natuurlijk best zijn dat andere scouts hem ook al hadden opgemerkt bij Fortius, de toenmalige club van Babel.’’
Elk uur staan er nieuwe trainingspartijtjes op het programma. Elk uur staan er nieuwe trainingspartijtjes op het programma.

Officieel is Moinat gestopt als jeugdscout, maar de club kan altijd nog wel een beroep doen op de nog altijd krasse liefhebber. Naast Babel zag hij ooit ook Sergio Zijler en Milano Koenders als amateur aan het werk. Moinat weet waar een talent aan moet voldoen. Ook Zijler en Koenders belandden jaren na hun ontdekking in het profvoetbal.
,,Het blijft toch trekken’’, vertelt Moinat over het jeugdvoetbal in zijn algemeen en de zoektocht naar talenten in het bijzonder. ,,Er is toch ook niets leukers dan kijken naar voetballende jeugd?’’
Een deelnemer wordt getroost na een pijnlijke val op het kunstgras. Een deelnemer wordt getroost na een pijnlijke val op het kunstgras.
Ajax-jeugdtrainers Arnold Mühren (links) en Bryan Roy waren vandaag ook van de partij. Ajax-jeugdtrainers Arnold Mühren (links) en Bryan Roy waren vandaag ook van de partij.
Nog meer voetbalactie op de Toekomst. Nog meer voetbalactie op de Toekomst.
Na de bijzondere ervaring keert deze deelnemer weer huiswaarts. Na de bijzondere ervaring keert deze deelnemer weer huiswaarts.