Menu
Toekomst in teken van Vanenavond

Toekomst in teken van Vanenavond

De Toekomst stond in het teken van een fraaie en onvervalste Ajax-traditie: Vanenavond. Dinsdag ontvingen alle spelers uit de jeugdopleiding een kampioens- of herinneringsvaan. Verschillende Ajacieden namen afscheid.

Om even over 17.00 uur heette presentator Floris Thoolen alle aanwezigen welkom. Niet veel later barstte een onvervalste vanenregen los in de kantine van de Toekomst. Iedere Ajacied ontving een tastbare herinnering aan het seizoen 2006/2007.
Ajax F1 beet het spits af op Vanenavond. De jongste Ajacieden van de jeugdopleiding besloten het seizoen 2006/2007 met maar liefst twee kampioenschappen. De ploeg van trainer Dennis de Haan en teammanager Joop Leeuwendaal was de sterkste in zowel de voorjaars- als de najaarscompetitie. Toch ontvingen de eerstejaars maar één kampioensvaan.
Vreugde en teleurstelling kunnen dicht bij elkaar liggen. In de bestuurskamer van de Toekomst nam hoofd jeugdopleiding John van den Brom afscheid van spelers die de jeugdopleiding moeten verlaten. Van den Brom bedankte spelers uit de laagste elftallen voor hun diensten. ,,Je mag er trots op zijn dat je bij Ajax hebt gespeeld’’, hield hij de spelers voor. ,,Verlaat de club met opgeheven hoofd en met de borst vooruit. Natuurlijk heel veel succes bij jullie nieuwe club.’’
Later tijdens de Vanenavond werden ook de spelers uit de 'bovenbouw' die de club zullen verlaten toegesproken in de bestuurskamer. ,,Houd vooral ook heel veel plezier in het voetbal'', vertelde het hoofd jeugdopleiding. ,,Verlaat Ajax op een sportieve manier en wanhoop vooral niet. Het zal niet de eerste keer zijn dat een speler na enkele jaren toch weer terugkeert bij Ajax.''
Bijna alle jeugdspelers waren aanwezig op de Vanenavond. Ieder seizoen wordt traditioneel afgesloten met het uitreiken van kampioens- en herinneringsvanen. Ook wordt de beste speler van de Ajax-jeugdopleiding gekozen. Dit jaar kwam die eer toe aan A1-speler Siem de Jong. De stijlvolle middenvelder is volgend seizoen te bewonderen in Jong Ajax.
De spelers van Ajax E1 werden geen kampioen en kregen dus een herinneringsvaan. In de competitie eindigde de ploeg van debuterend jeugdtrainer Michel Kreek als tweede. Iedere week troffen deze Ajacieden tegenstanders die gemiddeld twee jaar ouder en fysiek (veel) sterker zijn. Een absoluut hoogtepunt was het winnen van het eigen Jany van der Veen Toernooi. ,,Alles bij elkaar mogen we heel trots zijn op deze ploeg én op de trainer’’, complimenteerde Floris Thoolen de E1. ,,Michel weet wat het is om zelf als speler deel uit te maken van de jeugdopleiding. Hij speelde een aantal seizoen in ons eerste en weet nu ook hoe het is om te trainen bij Ajax.’’
Ook Frank de Boer maakte als trainer van Ajax D1 zijn debuut in de jeugdopleiding. En ook hij maakte als talentje ooit deel uit van dezelfde jeugdopleiding. De voormalige recordinternational coachte zijn selectie naar het kampioenschap in de Topklasse voor D-pupillen. De Amsterdammers hielden hun naaste belager AZ D1 net achter zich. ,,De D1 bleek afgelopen seizoen een hechte groep, waarin een groot aantal spelers veel vooruitgang heeft geboekt'', las Thoolen enkele conlcusies voor uit de korte evaluatie van teammanager Rob Kalse.
De kantine van de Toekomst was afgeladen vol. Spelers, ouders en grootouders bepaalden het beeld tijdens Vanenavond.
Hoofd jeugdopleiding Van den Brom deelde vele, vele vanen uit. Naast Floris Thoolen had ook jeugdsecretaris Hans Bijvank (rechts achter Van den Brom) een belangrijk aandeel in de organisatie van Vanenavond.
John van den Brom met de selectie van de A1. ,,Ondanks dat de A1 geen kampioen van Nederland is geworden, is het seizoen toch geslaagd te noemen’’, sprak Van den Brom.  ,,De ploeg bestond uit eerstejaars A-junioren, regelmatig speelden zelfs B-junioren mee. Een van de hoogtepunten was de toernooizege in het Copa Amsterdam-toernooi. Veel spelers hebben zich bovendien uitstekend ontwikkeld. Ik wil trouwens ook de ouders en grootouders bedanken; zij zijn de wedstrijden het hele seizoen door trouw blijven bezoeken.’’
Naast de afscheid nemende spelers zegt ook Van den Brom Ajax vaarwel. De oud-eerste elftalspeler en voormalig jeugdtrainer ontving deze week zijn diploma Coach Betaald Voetbal. Komend seizoen wacht Van den Brom een nieuwe uitdaging als hoofdtrainer van AGOVV in Apeldoorn. Ajax' technisch directeur bedankte Van den Brom voor al het goede werk dat hij voor de club heeft verricht. Van den Brom ontving naast mooie woorden, bloemen en een buste van de Griekse held Ajax.
Onder de allerjongste Ajacieden werden diverse bekers en vanen verloot. De oogst aan eremetaal en andere toernooiherinneringen bleek enorm. De Ajacieden met de meeste mazzel verlieten de Toekomst met de grootste bekers. Timotthy Fosu Mensah (tweede van links) was zo'n geluksvogel. Een van de uitblinkers in Ajax E3 (maar qua leeftijd nog maar F-junior) veroverde zelfs twee kolossale bokalen.
Jan Olde Riekerink keert komend seizoen als hoofd jeugdlopleiding terug bij Ajax. De voormalige trainer van, onder meer, Jong Ajax was net als Martin van Geel getuige van de Vanenavond.