Menu
'Toernooivoetbal biedt ervaring en weerstand'

'Toernooivoetbal biedt ervaring en weerstand'

Saïd Ouaali is hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vertelt elke twee maanden over een aantal aspecten van zijn mooie baan in een blog.

Vorige week was ik mee met de O19 naar Madrid voor de wedstrijd in de Youth League. We hadden in vorige rondes Juventus en Dynamo Kiev overtuigend uitgeschakeld. Uit de loting kwam Real Madrid en daar was iedereen, spelers én staf, heel erg blij mee. We zouden maximale weerstand krijgen. Ook het feit dat we nu een uitwedstrijd moesten spelen vonden we fijn. Want je probeert de Europese uitwedstrijden van Ajax 1 na te bootsen, met de voorbereiding op de wedstrijd.

90+4. #AjaxO19 verliest met 2-1 van Real Madrid en sneuvelt net als vorig jaar in de kwartfinale van de #UYL. #reaaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 8 maart 2017

Maar het allergrootste leermoment is uiteraard de wedstrijd zelf. Daarin was Madrid in de eerste helft op alle fronten beter. Daarna herstelden we dat. In de tweede helft waren wij beter en zat ik op de tribune te wachten op een tweede doelpunt van ons. Toen kwam de penalty voor Madrid en was het over. Hoewel de tegenpartij over in elk geval acht uitstekende voetballers beschikte waardoor dat team individueel en als collectief erg goed was, vond ik de nederlaag niet nodig. Maar onze spelers hebben er alles aan gedaan om een goed resultaat te halen. Dat is een compliment waard.

Toernooi
Met een groot gedeelte van dit team zullen we het internationale toernooi bij Uitgeest gaan spelen. Voorgaande jaren was dat de Copa Amsterdam of Next Gen zoals het ook heette, maar dat toernooi wordt dit jaar niet georganiseerd. Ons streven is om vanaf komend seizoen een eigen toernooi voor elftallen O19 te organiseren. Indien we voor de winter waren uitgeschakeld in de Youth League dan hadden we nog wel een internationale wedstrijd gespeeld, want dan hadden zelf een tegenstander gezocht. Nu is een dergelijk oefenduel niet meer te realiseren, want het is een drukke fase in het seizoen. We zitten nog in de beker en spelen uiteraard competitie, spelers worden doorgeschoven en er zijn verplichtingen met de nationale teams. We wachten nu met internationaal spelen op het toernooimoment.

Levenservaring en weerstand
De toernooien zoeken we bewust op. In het begin van het seizoen hebben we ons afgevraagd hoe wij spelers het beste kunnen uitdagen in weerstand en internationale ervaring. Dat is door te spelen tegen internationale tegenstanders. Daar word je geconfronteerd met een andere speelstijl en mentaliteit. Dat willen we onze spelers meegeven. We hebben ook trips naar Rusland of Qatar gepland om onze spelers op die manier zowel levenservaring als weerstand te laten opdoen.

Onze jongste teams spelen veel toernooitjes, liefst internationaal. Als er geen toernooi is, dan nodigen we internationale tegenstanders uit om hier te komen spelen. Lukt dat niet, dan gaan we daar naartoe. Bij de middenbouw zoeken we de sterkste toernooien uit om ons in andere omstandigheden verder te ontwikkelen. De O17 speelt de Future Cup op de Toekomst én een extern toernooi, net als de O19.

Waardevol
Over het algemeen krijgt Ajax veel uitnodigingen voor toernooien onze speciale toernooicommissie maakt een selectie. Welk toernooi is waardevol voor de ontwikkeling van de spelers? Welke waarde heeft het om naar Zuid-Amerika of nog verder te gaan? Als we een bepaald toernooi in Nederland of net over de grens kunnen spelen, waarvan we denken dat het net zo waardevol is, dan kiezen we uiteraard daarvoor.

Future Cup
Volgende maand is de ABNAMRO Future Cup, inmiddels een traditie waarvoor veel belangstelling is. Er doen altijd grote clubs mee en het niveau is hoog. Omdat we graag verschillende speelstijlen zien tijdens dat toernooi, worden deze clubs zorgvuldig geselecteerd. Op de Future Cup willen we graag met ons sterkste team voor de dag komen, maar dat is vorig jaar niet gelukt omdat het gelijk viel met een internationaal landentoernooi. Toen stonden we spelers af in het belang van het Nederlands voetbal.

Jong Ajax
Ook met Jong Ajax hebben we dit seizoen internationale ervaring opgedaan. Dat is zo goed bevallen, dat we het willen handhaven en misschien wel willen uitbreiden. We vinden die ervaring noodzakelijk in de ontwikkeling van de spelers. De grote winst zit ‘m, als ik de terugkoppeling beluister van spelers, in de verschillen van mentaliteit en de speelwijze. Je komt in alle landen nieuwe dingen tegen waar onze spelers leermomenten uit kunnen halen. Dat is zo belangrijk.