Menu

Tomás Galásek: ,,Het is een nachtmerrie weer tegen Nederland te moeten spelen"

Tomás Galásek werd overstelpt met vragen voor het supportersinterview. De sympathieke Tsjech maakte van zijn hart geen moordkuil en sprak open over het jonge team en over de naderende confrontaties met Oranje.

Hoe hebben jullie de overwinning op PSV, vorige week zondag, gevierd?
Bart Peene (Westkapelle)

,,We hebben de overwinning eigenlijk meer op het veld gevierd dan daarna in de kleedkamer. We waren allemaal zo blij en het leek ons leuk om de shirts in het publiek te gooien. Het was natuurlijk erg fijn dat we na een 0-1 achterstand van PSV wonnen."

Word je wel eens boos op je medespelers?
Thomas de Bruyn (Boskoop)

,,Ik ben zo'n type dat meestal positief reageert. Ik wil anderen helpen, maar ik heb het dit seizoen ook wel meegemaakt dat ik iemand heb uitgescholden. Dat kwam omdat hij onnodig balverlies leed, ging voor een moeilijke oplossing terwijl hij ook de andere oplossing had kunnen zien. Fouten maken we allemaal wel eens, maar hij was te nonchalant en dan word ik eerder boos."

Ben jij in de kleedkamer dezelfde persoon als op het veld, rustig en kalm, of ben jij één van de grappenmakers?
Patrick

,,Ik ben geen grappenmaker. Dat laat ik aan anderen over. Ik kan wel met iedereen goed opschieten en ik ben nu wat losser dan ik in het begin was. Het is tenslotte al weer mijn vierde seizoen hier."

Beste Tomás,
Ik heb een vraag. Ik moet een werkstuk maken over voetbal en doe het over elektronische hulpmiddelen bij het voetbal en ik ben benieuwd wat jouw mening is?

groeten Tom

,,Ik geef de voorkeur aan electronische hulpmiddelen als het gaat om beslissende momenten. Zoals bijvoorbeeld een schwalbe of om te kunnen zien of de bal wel of niet over de lijn is geweest."

Hoeveel jaar zou jij nog door willen gaan met voetbal?
Rik Brink (Beverwijk)

,,Ik ben nu 31 jaar en mijn contract bij Ajax duurt nog twee jaar. Die tijd hoop ik vol te maken. Dan ben ik 33 en ga ik verder kijken wat ik wil."

Gefeliciteerd met de winst op PSV! Denk je dat je je carrière in Amsterdam zult afsluiten of wil je nog een avontuurtje? Of wil je je carrière afsluiten in Tsjechië?
Bas Hendrikx (Amsterdam)

,,Een ding heb ik al besloten. Ik ga niet terug naar Tsjechië om daar mijn carrière af te sluiten. Ik heb van spelers die dat ervaren hebben, gehoord dat ze het heel moeilijk hadden. Ze werden uitgefloten. Er was geen respect meer."

Waarom woon je nog in Tilburg?
Rogier Pengel (Nijmegen)

,,Toen ik naar Amsterdam ging, had ik net een huis gekocht. Dat was pas vier maanden oud. Mijn kinderen zijn gewend in Tilburg en we wilden niet dat ze uit de rustige omgeving weg gingen. Maar af en toe blijf ik in mijn appartement in Amsterdam. Daar hebben we thuis goede afspraken over gemaakt."


Hai Tomás. Ik was er vorig jaar bij in Milaan en dat was ondanks het verlies wel de mooiste wedstrijd waar ik bij geweest ben. Welke wedstrijd die jij gespeeld hebt is jou het beste bijgebleven en om welke reden?
Hetty de Vries (Alphen aan den Rijn)

,,De mooiste wedstrijd die ik mij herinner was bij AS Roma in Rome. Er stond veel druk op die wedstrijd, we speelden goed en speelden gelijk waardoor we verder waren. Dat was niet makkelijk bij Roma. De blijdschap en de opluchting die we voelden na het fluitsignaal was zo groot. We hadden iets bereikt en dat gevoel was het mooiste tot nu toe."

Was er wat betreft sfeer verschil tussen de competitie en Champions League en ervaar je dat ook anders?
Tim Bloetjes (Bergen)

,,Ten eerste ervaar ik de wedstrijden al anders door het tijdstip. Een wedstrijd om kwart voor negen heeft meer sfeer dan die van half drie. De vlaggetjes en het optreden op het veld zijn schitterend. Maar de topper tegen PSV benaderde het gevoel dat die sfeer oproept, heel dicht."

Hé Tomás, als je jezelf terug ziet op de tv, vind je, jezelf dan opvallend? Ik vind je namelijk altijd het best als je de hele wedstrijd niet opvalt (of je moet een doelpunt scoren). En waar haal je die rust vandaan op het middenveld, ongelooflijk?!
Germen Huijser (Hoogland)

,,Ik heb de doelpunten die ik scoorde op video staan. Daar kijk ik nu niet zo naar, dat is iets voor later. Maar ik heb de wedstrijd Tsjechië - Nederland terug gezien en ik viel zeker op. Toch hoeft dat voor mij niet zo, als mensen maar zien wat ik doe. Of als, door de manier waarop ik speel, anderen kunnen opvallen. Ik hoop altijd dat de voetballiefhebbers mijn stijl kunnen waarderen."


Hey Tomas,

Hoe is het nou om in zo'n jong team te spelen terwijl je zelf een stuk ouder bent?

Sander Visser (Den Helder)

,,Dat is gewoon leuk. In de wedstrijd Ajax - Volendam was ik de oudste van beide elftallen. Dat viel mijn dochter van negen op toen de verslaggever dat zei. 'Je bent echt de oudste, pap', zei ze tegen me. Voor de toekomst is het goed zo'n jong team."

Hoe begeleid je de jonkies tijdens trainingen en wedstrijden. Je bent namelijk een van de oudste en een van de spelers met de meeste ervaring en nemen ze alle adviezen wat je geeft ook gewoon van je aan?
Niels Heijboer (Brunssum)

,,Ik heb niet zo'n mentaliteit om veel met de jonkies te praten. Zij hebben ondertussen al veel ervaring opgedaan in wedstrijden. Ik hoef niet veel meer te zeggen. Maar bij de trainingen laat ik zien hoe ze elke keer met inzet en passie moeten spelen."

Omdat er steeds jonge en goeie spelers bij AJAX komen, ben je dan niet bang dat ze straks jouw basisplaats innemen. Want ik ben natuurlijk een fan van jou en ik wil dat je blijft op die plaats en zo goed blijft spelen. Want jij bent mijn voetbal idool.
Kamal (Den Haag)

,,Je kan er op wachten dat die tijd een keer zal komen. Maar als ik zelf constant blijf spelen en fit zal blijven ben ik daar niet bang voor. Ik geniet er nog elke dag van."

Ik wou ff zeggen dat ik je een van de beste spelers van Ajax vind en dat je echt onmisbaar bent op het middenveld, maar stel dat je geblesseerd raakt, wie is dan de beste speler om op jouw plaats te spelen?
Michael (Zwartsluis)

,,Yakubu kan op die positie spelen en als Obodai fit is kan hij het ook. Hij heeft het tegen Kaká van AC Milan heel erg goed gedaan, dat is niet de makkelijkste tegenstander. Een type Galásek is iemand die goed positie kan kiezen, agressief speelt (wel op de bal!), opbouwendvermogen heeft en gecontroleerd speelt. Een echte allrounder ja. Ik ben ook nog tweebenig en dat is ook wel handig op die positie zodat je naar links of rechts kan openen."

Hey Tomás, wat verwacht je allemaal van dit jonge maar goede 11-tal?
Joury

,,Ik denk dat dit jonge elftal veel kan leren onder Ronald Koeman. Dat ze zeker steeds beter kunnen worden. Er zit veel toekomst in het team."

Wat vond je er van, toen je hoorde dat Grygera bij Ajax kwam?
Rutger (Heerenveen)

,,Ik ben al zeven jaar in Nederland en miste een landgenoot eigenlijk niet. Ik denk wel dat hij er veel voordeel van heeft dat ik hier ben. Zelf heb ik dat nooit gehad, dat er al een Tsjech bij de club speelde. Maar het is leuk dat hij er is. Hij is een echte maat geworden."


Wat vind je dat er in positieve zin vooruit is gegaan sinds je bij Ajax bent komen voetballen?
Groeten Teun

Teun Oosterveen (Heerde)

,,Voor mezelf was het de vraag of ik mee zou kunnen bij een topclub. Die vraag is nu bij Ajax beantwoord en ik heb mij bij Ajax nog verder ontwikkeld. De druk bij Ajax is groter en daar kan ik mee om gaan. Met Ajax is het ook beter gegaan. Toen ik kwam ging Ajax voor de vijfde plaats, nu de eerste. Qua resultaat en wat het team betreft is Ajax vooruit gegaan."


Tomás! Ik vind jou de belangrijkste speler van heel Ajax! Maar vind je het nog wel leuk om elke keer met Tsjechië tegen het Nederlands elftal te spelen? Want er komt een tijd dat jullie ervan gaan verliezen. Als jouw teamgenoten van Ajax tegenover je in het veld staan. Zoals onder anderen Van der Vaart, Sneijder, Heitinga, De Jong en Stekelenburg.
Stefan Dekker (Lutjebroek)

,,Het is een nachmerrie om elke keer tegen Nederland te spelen. We waren de laatste keer blij en genoten van de winst in Tsjechië. Maar we waren er met z'n allen al bang voor dat we tijdens het EK weer tegen ze zouden moeten. Nederland wordt toch beschouwd als een van de favorieten. We speelden tegen ze in een periode dat niet alles klopte en daar hebben we van geprofiteerd. Bij de WK-loting zei ik dat we Oranje wel weer zouden treffen. En ik heb gelijk gehad. Het is een uitdaging."

In uw interview na de gewonnen wedstrijd tegen PSV waarschuwt u voor euforie. Deze maand staan er zware wedstrijden voor de deur. Ik ga ervan uit dat wanneer deze wedstrijden gewonnen worden het kampioenschap niet meer uit handen gegeven gaat worden. Wat moet er volgens u gebeuren om de wedstrijden inderdaad winnend af te sluiten.
Hans Molendijk (Schiedam)

,,De concurrentie binnen Ajax is terug en dat is een voordeel. We moeten zeker niet denken dat we er zijn en ook in wedstrijden tegen bijvoorbeeld Volendam laten zien dat we er voor gaan, we moeten niet verslappen. PSV heeft eigenlijk een net zo druk programma als wij de komende weken. We mogen de voorsprong niet uit handen geven."


Tomas,

Een paar jaar geleden vond jij je niet de geschikte aanvoerder. Op dit moment ben je voor mij de speler van Ajax. Onopvallend, maar daardoor heel opvallend. De geschikte aanvoerder lijkt mij. Vind jij zelf dat deze aanvoerdersrol je nu wel past?

Michael Boot (Diemen)

,,De verhalen kennen we wel onder Co Adriaanse. Toen was ik ook als vierde aangewezen en uiteindelijk bleef die band bij mij. Nu ben ik derde aanvoerder en draag ik de band als Jari en Rafael niet spelen. Maar de situatie is nu anders als toen. Het past nu meer, want ik heb nu de waardering, heb al heel wat meegemaakt bij Ajax. Maar nogmaals, het is niet de bedoeling dat ik aanvoerder ben. Ik ben nooit een aangewezen aanvoerder geweest en dat past ook niet zo zeer bij mij."