Menu

Tomas Galasek is bijna klaar voor grote werk

Tomas Galasek is bijna klaar voor het grote werk. De Tsjech raakte op 30 juli zwaar aan zijn knie geblesseerd, maar traint inmiddels weer met de groep mee en hoopt zaterdag zijn eerste speelminuten weer te maken met Jong Ajax in de uitwedstrijd tegen Heerenveen.

,,De laatste dagen heb ik vooral in een vrije rol getraind", vertelt Galasek. ,,Het streven is om komende zaterdag met Jong Ajax tegen Heerenveen te spelen. Ik hoop dat te redden en daarna is het afwachten hoe het herstel verloopt. Maar dat zal moeten kunnen."

Aanvankelijk werd gedacht dat het herstel zes weken zou duren. ,,Ik had thuis op de kalender uitgerekend wanneer ik dan weer zou kunnen spelen. Dat zou in de thuiswedstrijd tegen AZ zijn geweest. Op de kalender had ik bij die datum (16 september) een vraagteken gezet. Zou ik het halen? Zou mijn knie dan weer goed zijn? Maar tijdens de revalidatie kwamen we erachter dat het nog een paar weken zou duren."

,,Ongeduldig werd ik niet. Ik had geen haast, ik was al blij dat de blessure naar verwachting was hersteld. Ik kreeg weer gevoel in mijn knie. Daarnaast ging het met de jongens op het veld ook goed. Dus ik had ook het gevoel dat ik de tijd kon nemen."

De uitwedstrijden van Ajax bekeek de Tsjech thuis voor de buis. ,,Gelukkig waren de duels tegen Feyenoord, Twente en Groningen op Canal+. Toen zat ik twee uur lang alleen voor de televisie te duimen en mocht niemand mij storen. Als het niet op televisie geweest zou zijn, dan was ik wel naar de wedstrijd gegaan. Ik wilde het volgen."

,,Bij de thuiswedstrijden zat ik op de tribune. Dat was tegen Celtic niet zo prettig. Ook niet zo fijn was het dat ik alleen in het krachthok zat, vier weken opgesloten tussen vier muren. Af en toe kwam wel eens iemand binnenlopen, maar ik miste de trainingskampen en had een heel ander programma dan de andere spelers."

Na de wedstrijden in eigen huis, daalde Galasek de tribune af en liep hij naar de kleedkamer. ,,Daar wilde ik de sfeer proeven, praten met de spelers of ze feliciteren. Dat heeft niets te maken met het feit dat ik vorig seizoen aanvoerder was, dat zou ik sowieso hebben gedaan. Je moet toch zorgen dat ze je niet vergeten."

Na de blessure van Galasek is op het veld wel het een en ander veranderd. ,,Ik kan me goed vinden in de huidige speelwijze. Als ik kijk naar de resultaten ben ik niet ontevreden. Het zal voor mij niet makkelijk zijn de draad weer op te pakken na acht weken, maar ik heb er wel vertrouwen in. De rechtshalf positie zal mij goed passen."

Het is dus afwachten hoe het aanstaande zaterdag gaat, voordat Galasek zich bij de selectie meldt. ,,Als ik zaterdag speel en ik krijg geen reactie in de knie dan ben ik klaar voor het grote werk. Dan wil ik tegen NEC graag weer een van de 18 zijn! Ik ben er niet mee bezig of ik dan ook direct weer aanvoerder ben. Eerst weer spelen, dan zien we wel verder."