Menu

Tomás Galásek trots op EK-debuut

Je denkt er niet bij na, maar voor Tomás Galásek is Euro 2004 de eerste eindronde die hij met zijn land meemaakt. De Ajax-Tsjech debuteert in Portugal. ,,Als je blijft hopen, dan gebeurt het dus dat je op je 31ste debuteert op een groot toernooi. Daar ben ik heel trots op."

Voor Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder is het eveneens hun debuut in een groot toernooi. Maar die spelers zijn allemaal wel (meer dan) tien jonger dan Galásek. ,,Het maakt niet uit hoe oud je bent. Ik verheug me er ook heel erg op. Verder dan dit toernooi kijk ik niet, dus ik kan ook niet zeggen of dit eerste EK ook direct mijn laatste is."

Tsjechië is vanaf 24 mei bij elkaar en speelt op 15 juni de eerste wedstrijd op het EK. Als Nederland tegenover Duitsland staat, treedt Tsjechië aan tegen de underdog van Groep D, Letland. ,, Onze groep D is één van de sterkste op het EK. Met Duitsland behoort Nederland tot de betere Europese landen. Van Letland heb ik nog niet veel gezien, ik weet niet precies hoe ze spelen. Als je erin slaagt de poule door te komen, heb je bewezen dat je in vorm bent. Mochten we verder komen, en dat hoop ik uiteraard wel, dan is mogelijk Italië de volgende tegenstander en dat is wel de gevaarlijkste uit groep C. Ik hoop dat naast Tsjechië ook Nederland verder gaat. Die onderlinge wedstrijd zal weer speciaal worden. Zeker voor mij. Nederland wil zich revancheren en wij zullen net zo moeten spelen als in de kwalificatiewedstrijden, echt als een eenheid."

En hoe staat het met de vorm van Tsjechië? ,, De vorige oefenwedstrijd verloren wij van Japan. Dat kwam ook omdat de trainer wat dingetjes wilde uitproberen. Het stond tactisch anders. Zo speelden we in een offensief 4-4-2-systeem in plaats van 4-5-1. Dat pakte niet zo goed uit, dus ik denk dat we in het oude systeem zullen spelen."

Het Tsjechische volk leeft heel erg naar het EK toe. ,,Er zullen heel veel supporters meereizen naar Portugal. Zoals het bij Euro 2000 in Nederland was, verwachten we het nu ook weer. De verwachtingen zijn hoog bij de fans. Het is altijd fijn dat er tienduizend landgenoten op de tribune als je in het buitenland speelt. Dan voel je je echt gesteund!"

Persoonlijk richt Galásek zich volledig op het EK. ,,Vanaf nu. Daarvoor was ik natuurlijk alleen met het kampioenschap bezig. Ik wil op het EK laten zien dat ik een goede speler voor die positie ben. Ik verwacht wel dat ik wat wedstrijden meedoe, maar het ligt aan mijn vorm en aan de ideeën van de trainer hoe dat uitpakt."

De Ajacied schat de kansen van het gastland hoog in. ,,Net als Spanje is dat een heel sterk team. Spanje laat het doorgaans niet op toernooien zien, maar ze hebben wel een sterk elftal. Ook Frankrijk zal een grote rol gaan spelen. Alleen hadden ze zo'n makkelijke kwalificatiepoule dat je eigenlijk nog niet kan zeggen hoe goed Frankrijk is. Net zoals ik nog maar moet zien of Thierry Henry zo'n goed toernooi zal gaan spelen. Iedereen is natuurlijk ingesteld op Henry, weet hoe hij speelt omdat het overal op televisie wordt gezien. Ik denk dat de Portugese Ronaldo de ster van het EK wordt. Als zijn acties en trucjes nog wat rendement gaan opleveren, zou hij de grote man kunnen worden. En dan noem ik Zinedine Zidane nog niet eens, maar hij is altijd goed."

Chauvinisme is de Tsjech ook niet vreemd. ,,Ik geef Jan Koller een goede kans topscorer van het toernooi te worden", stelt hij onomwonden.