Menu
Tomislav Ivic dankt 'Mister Michels'

Tomislav Ivic dankt 'Mister Michels'

Voormalig Ajax-trainer Tomislav Ivic volgde Rinus Michels op 1 juli 1976 op als hoofdcoach van Ajax. De Joegoslaaf zorgde ervoor dat Ajax na vier jaar in 1977 weer landskampioen werd. Het verlies van Rinus Michels heeft de oud-trainer diep geraakt. ,,En ik vind het vreselijk dat ik er zondag in het stadion niet bij kan zijn. Ik heb namelijk bijna alles aan Michels te danken'', aldus Ivic, die momenteel in Split, Kroatië, woont.

Volgens Ivic was het Rinus Michels die hem naar Ajax haalde. ,,Michels heeft mij bij voorzitter Van Praag voorgedragen als zijn opvolger. Hij had Hajduk Split, waar ik toen hoofdcoach was, een keer een wedstrijd zien spelen en vertelde Van Praag, dat hij zijn opvolger gevonden had. Wij speelden het soort voetbal dat bij de ideeën van Michels paste. Ik heb zoveel aan Michels te danken. Hij was bepalend voor mijn carrière. En we hebben altijd contact gehouden."

Gezien de erelijst van Rinus Michels bij Ajax was het opvolgen van de succestrainer een zware klus. Michels vertrok in 1976 naar FC Barcelona en aan Ivic de taak om de enorme successenreeks van de Nederlandse trainer te evenaren. ,,Dat was natuurlijk bijzonder moelijk. De trainer Michels was in heel Europa een voorbeeld voor jonge trainers, zoals ik indertijd was. Hij bedacht het totaalvoetbal en veel trainers probeerden de principes van dat voetbal over te nemen", vertelt de inmiddels 70-jarige Ivic.

,,Nadat ik bij Ajax was vertrokken, hebben we elkaar nog veel gezien. Ik beschouw hem als een vriend en ben hem heel dankbaar voor alles wat hij door de jaren heen voor me heeft gedaan."