Menu
'Tonen dat we regerend kampioen zijn'

'Tonen dat we regerend kampioen zijn'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - sc Heerenveen is het de beurt aan De Boer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - sc Heerenveen. Vanmiddag willen we een klinkende zege neerzetten. Het wordt tijd dat we weer eens laten zien dat Ajax de regerend landskampioen is. Dat zijn we trouwens al ruim duizend dagen, zo las ik her en der op internet. Maar dat telt vandaag niet.

Wij zitten niet bepaald in een flow. We wisselen goede en slechte wedstrijddelen af en scoren, gezien het aantal kansen dat we creëren, te weinig. Onze tegenstander van vanavond presteert eveneens wisselvallig. Opvallend bij Heerenveen is dat er ontzettend veel doelpunten vallen. Het is de club met de meeste doelpunten voor, maar het aantal tegendoelpunten is ook erg hoog. Desondanks staan ze op de vijfde plaats. Dat is knap. Het betekent dat het een goed team is. Ze hebben daarbij de topscorer van de Eredivisie in hun midden en enkele goeie spelers die hem in stelling kunnen brengen. Dat hebben we bij de uitwedstrijd in Heerenveen zelf helaas ook ervaren.

De trainer, Marco van Basten, heeft zijn afscheid bij de club aangekondigd. Hij is verantwoordelijk voor hun verrassend hoge positie. Verrassend, gezien hun relatief lage budget en daarbij de vele zaken die zich buiten het veld af hebben gespeeld. Marco is zich, voor zover ik als buitenstaander kan inschatten, blijven focussen op zijn team. Dat is knap. Ik ben benieuwd wat zijn toekomstplannen zijn.

Het zal voor ons geen gemakkelijk duel worden, maar vandaag is wel een gelegenheid om de serie wedstrijden die ons te wachten staat, goed te beginnen. Wij zullen het vertrouwen dat we vandaag uit een goede wedstrijd kunnen putten, hard nodig hebben. We gaan weer een cyclus in. Na vandaag wacht ons twee keer Salzburg, tussendoor een thuiswedstrijd tegen AZ en tot slot een uitwedstrijd tegen Feyenoord. Allemaal in vijftien dagen. Ik heb daar veel zin in en ik ben erg benieuwd hoe we er over ruim twee weken voor staan.

Naast Marco van Basten laten vandaag nog twee voormalige internationale topvoetballers hun gezicht zien langs of op het veld van de ArenA. Michel Platini en Johan Cruijff. Johan krijgt een award van de UEFA uitgereikt. Na de wedstrijd nemen we afscheid van Christian Eriksen, die inmiddels furore maakt bij Tottenham Hotspur. Redenen te over voor al onze fans om er vanaf half vijf, of eerder, eens goed voor te gaan zitten. Maar de hoofdreden moet de weedstrijd zijn, daar ligt in elk geval onze focus.

Tot slot. Ik gun het Marco dat hij zijn laatste seizoen bij Heerenveen hoog eindigt. Maar vandaag tellen deze sentimenten niet. Wij gaan vol voor de winst.

Heel veel plezier bij Ajax - sc Heerenveen.

Frank de Boer
Trainer / Coach